Festtips

Tapas till alla

Äta bör man för annars dör man, sägs det. Och ja, det är ju i allra högsta grad sant. Men det låter så tvunget och tråkigt. Om man ändå ska äta, kan man lika gärna göra det festligt – ät tapas!

Tapas är faktiskt en alldeles fantastiskt, festlig maträtt, men som ändå fungerar lika väl till vardags. Om du nu aldrig har hört talas om tapas, eller kanske hört det massor av gånger men alltid undrat vad det är, så fortsätt läsa.

Tapas är ett samlingsnamn för smårätter. Så om man äter tapas i Stockholm på en restaurang beställer man alltså in flera mindre rätter. Det är ett riktigt trevligt sätt att äta mat på, när man får lite av varje. Har man sällskap kan man med fördel dela på alltihop, så blir det ännu fler rätter och ännu mer att smaka på. Tapas är perfekt för den som har beslutsångest. Istället för att välja en enda rätt, kan man beställa många små. Man får då smaka lite av varje, men till ungefär samma pris som en enda stor rätt.

Influenser från hela Medelhavet

Tapas brukar tillskrivas det spanska köket, men influenserna är hämtade från hela Medelhavet. Det kan vara olika sorters ost och skinka, fisk och skaldjur, grönsaker, bröd eller skålar med nötter och oliver. Vanliga rätter att välja bland är calamares, pata negraskinka, spansk tortilla, gambas och kroketter. Det blandas friskt mellan avancerade och enkla rätter, men enkelhet är ofta ett ledord. Det ska vara enkelt med tapas. Både att laga och äta.

Det svenska tapasbordet

Det kan tyckas lite exotiskt att äta icke svenskt, men faktum är att det svenska köket faktiskt har en egen variant av tapas – nämligen brännvinsbord. Det är förmodligen långt fler svenskar som hört talas om tapas än om brännvinsbord. Det senare har kommit lite i skymundan, men har anor från 1500-talet. Ett brännvinsbord bestod av flera förrätter: bröd och smör, ost, skinka, korv och gravad eller rimmad lax. Laxen kunde ersättas av en sillinläggning om man så ville.

Självklart, som hörs på namnet, fanns även brännvin med på bordet. Det skulle helst finnas flera sorter med olika slags kryddningar, så som malört, kummin och dill. Ingredienserna är ju ganska lika som på det spanska tapasbordet, bröd, ost, skinka och fisk. Men såklart med lite olika smaksättningar och tillagningssätt. Brännvinsbordet är även likt julbordet. Det är många rätter som kan kännas igen även där, och med brännvinet som viktigaste ingrediens!

3 Nov 2020