Festtips

Snittar till festen går aldrig ur tiden

Oavsett vilken typ av fest man är på eller som man själv arrangerar så kommer det alltid en punkt där man ställer sig frågan: vad ska vi äta? I de flesta fall så är svaret att man sätter sig ned och att man väl till bords blir serverad tre stycken rätter – en förrätt, en varmrätt och slutligen en efterrätt. Tryggt och gott förvisso – men hela tiden? Det vi menar är att de längre sittningarna i många fall är onödiga; dels sett till tiden de tar och dels också sett till att tillställningen riskerar att tappa tempo och fart. Att sitta ned, tillsammans med några personer som man kanske inte har så mycket gemensamt med (bordsplaceringens svaga punkt) gör att många känner sig obekväma och tittar mer på klockan än vad de gör på sin exempelvis bordsdam. Dessutom – om man inte har bokat in catering – så tar det extremt lång tid att laga maten, att servera och duka av den samt att i många fall även diska; något som gör att värd och värdinna försvinner och inte aktivt kan delta. Vår lösning? Snittar!

Snittar är en perfekt festmat och här gör vi direkt klart för oss att detta inte är något som man äter sig mätt på. Alltså har man snittar antingen som ett komplement och där man kanske nöjer sig med att endast servera varmrätt eller också så gör man klart för sina gäster att det enbart kommer att serveras sådana (så att gästerna i fråga ser till att ha ätit något innan). Snittar fungerar lika bra inom- som utomhus och även om många förknippar sådana med varma sommardagar så ska de inte underskattas under vintern heller. Det vi tänkte gör här är att presentera två stycken recept på snittar och kanske ge lite inspiration till din framtida fest. Låt oss börja!

Recept nummer ett.

Du behöver: ansjovis, majonnäs, dill, ägg, gräslök, ett finare knäckebröd, gräslök.

Så här gör du:

1) Hårdkoka äggen. Skär ansjovis i bitar och låt dem rinna av lite på en tallrik. (spadet kan du spara för ytterligare smaksättning senare)

2) Blanda majonnäs och creme fraise i en bunke. Hacka dill och gräslök och lägg i.

3) Skala äggen och finhacka dem innan du lägger dem – tillsammans med ansjovisen – i bunken. Toppa med dill. Smaka av med vitpeppar och spadet.

4) Låt stå någon timme.

5) Lägg upp på knäckebröd.

6) Servera!

Vi glömde något här, eller hur? Just det – och här kommer därför några tips på: 

Vegetariska snittar för festen

Allt fler människor äter vegetariskt numera så därför är det självklart att även ta med några recept på vegetariska snittar.

Recept nummer tre:

Du behöver: kantareller, vitlök, baguetter (dessa ska du skära i mindre delar), salt, peppar och chevreost.

Så här gör du:

1) Sätt på ugnen på 225 grader. Hacka vitlöken fint och se till att vara noggrann då du ansar kantarellerna.

2) Stek svamp och vitlök i smör – var inte blyg! – salta och peppra.

3) Lägg upp röran på en baguett och lägg bitar av chevreosten ovanpå.

4) Lägg allt på en bakplåt och ställ in i ugnen i ungefär tre-fyra minuter. Gyllenbrun färg ska uppnås.

5) Servera!

 

Recept nummer fyra:

Du behöver: Ricottaost, parmesanost, paprika, crostini.

Så här gör du:

1) Börja med att grilla paprikan i ugnen, låt den svalna och hacka den därefter i små, fina bitar.

2) Blanda ricottaost, paprika och parmesanost och lägg röran på crostinikexen.

3) Klart!

Vi hoppas att det ska smaka! Oavsett om ni väljer "klassiska" eller vegetariska snittar.