Festtips

Vad är catering egentligen?

Catering. Bara ordet får vissa att få något sorgset i ansiktet och det ledsamma ansiktsuttrycket är ofta något som härstammar från egna erfarenheter. Man har kanske haft en större tillställning och sett att allting förflutit perfekt – gästerna har haft det roligt och umgåtts under trevliga, avslappnade former – ända till dess att det blivit dags att sätta sig till bords och sett vad för slags mat som serverats.

Det är nämligen det som catering i det stora hela innebär; man betalar för att få mat utkörd och serverad och att man därmed som värd eller som värdinna kan delta vid festligheterna själv och där man slipper oroa sig för att maten bränns vid eller att något ska gå snett. Men; det var det här med maten och den tråkiga upplevelse som många bär med sig.

Det man måste göra skillnad på vid catering är nämligen att den numera är mycket, mycket bättre – det finns bättre kök, det finns mer passion och det finns överlag en större konkurrens i branschen (som antingen tvingat bort de sämre aktörerna eller fått dem att rycka upp sig) - och det finns fler möjligheter idag.

 

Catering nu – om vi bortser från maten för en stund – går nämligen att få mer anpassad och skräddarsydd efter sina egna önskemål och behov. Företag kan skapa en helhet och där man som värdinna helt kan koppla av och vara säker på att arrangemanget i fråga tas från startpunkten till mållinjen; helt utan friktion och där allt tagits om hand.

  • Hur? Vi ger några exempel på vad som dagens catering kan innehålla och vad det kan innebära att välja det alternativet:
  • Lokal. Många företag inom catering har nära samarbeten som gör att man via dem kan hyra lokaler – både större och mindre sådana – för ett väldigt bra pris. En chans att slå två flugor i en smäll och inte minst är detta tilltalande i större städer där det ofta förekommer problem just i det faktum att bra lokaler inte växer på träd.
  • Ljud: Om du bokar catering så kan du även på köpet få hyra en bra ljudanläggning som garanterat får fart på vilken tillställning som helst. Proffsutrustning till ett förmånligt pris.
  • Disk, servering och skräddarsydda menyer: Tre stycken detaljer so verkligen gör skillnad. Serveringen sköts ofta nu – till skillnad mot förr – av utbildad personal som vet vad de gör. Disken försvinner (oavsett om det är dina tallrikar eller om det är något som företaget tillhandahåller) och slipper stå synlig och maten – ja, den går vi igenom nedan i en separat punkt.
  • Maten. Idag så finns det fler kända allergier, vi har fler dieter att ta hänsyn till och dessutom så finns det personer som av olika skäl exempelvis väljer enbart vegetarisk eller vegansk mat. Utöver det så finns det religioner som inte äter exempelvis fläskkött och det finns de som av andra orsaker inte äter speciella råvaror. För en värd eller värdinna var detta tidigare synonymt med problem - inte att personerna i fråga inte åt ”normalt” – i och med att maten var så pass undermålig. En vegetarisk rätt innebar nästan per automatik en grönsallad och så vidare. Idag så finns det ett urval hos de flesta cateringfirmor som ger alla samma chans att njuta av en måltid tillsammans. Nyckeln är att man beställer i god tid så att företaget hinner planera och lägga upp en meny som verkligen är genomtänkt och anpassad.