Festtips

Blogg

Sajten som helhet är främst inriktad på mat, men här skriver vi om allt som hör festen till. Tips om bröllop & barnkalas och en hel del annat festrelaterat kan mycket väl dyka upp här i bloggen.

Måla som en målare i Stockholm

28 jun 2021

Dags att anlita en målare i Stockholm? I så fall finns det också vissa saker att tänka på. Dessa ska vi gå igenom lite senare i texten, men innan dess så ska vi gratulera dig till ett bra beslut. Alltför många tar lite för lätt på målning. Man anser att det går hur bra som helst att måla på egen hand och utan att anlita en målare. Det stämmer inte riktigt.

Man kan måla utan en målare - men då bör man måla som en målare. Det är ofta där skon klämmer och det är den stora anledningen till varför man ser så många misslyckade resultat hemma hos privatpersoner.

Det som skiljer en målare i Stockholm mot hur en lekman arbetar - utöver att det finns en enorm erfarenhet och yrkeskunskap - är hur tiden disponeras. Oavsett om det handlar om att måla en vägg interiört eller om att måla om en fasad på husets utsida så lägger målaren lejonparten av sin arbetstid på det tråkiga: grundjobbet. Du - här talar vi rent allmänt - skulle säkerligen vilja börja måla så snart som möjligt, vilket innebär att grundarbetet skulle sidsteppas.

Skillnaden syns i det färdiga resultatet. Både rent estetiskt och sett till hållbarhet. En bra tumregel rent tidsmässigt är att 80% av tiden läggs på grundjobbet och att 20 % av tiden läggs på att måla. Följer du den disponeringen av tid så kommer du att lyckas ganska bra.

Anlita en målare i Stockholm

Vi skulle emellertid säga att det kloka beslutet ligger i att direkt anlita en målare för jobbet. Med Rot-avdraget tillgängligt så handlar det inte om några gigantiska kostnader - det är tvärtom väldigt prisvärt. Svårigheten ligger i Stockholm - och andra större städer - i att hitta rätt målare. Utbudet är större och det finns en tydligare konkurrens.

Detta gör inte enbart att företagen spetsar till sina tjänster och erbjuder bättre priser. I många fall gör konkurrensen att företag tillåts smyga under radarn. Sämre företag kan hitta nya kunder genom att locka med låga priser. Kunderna väljer helt enkelt företag på fel sätt.

Detta är problematiskt på fler än ett sätt. Dels så drabbas kunden av ett fuskjobb, dels så drabbas branschen av ett sämre rykte. Även om måleribranschen i stort gör sitt yttersta för att sanera bort de oseriösa företagen så krävs det även en uppoffring från kunden. Genom att välja även med andra faktorer än plånboken så kommer många av de sämre måleriföretagen att försvinna.

Så hittar du rätt målare

Rådet är att du alltid kollar upp målaren innan. Var har tidigare jobb skett - finns referenser? Finns F-skatt så att Rot-avdraget går att använda? Hur många anställda har man - och är samtliga utbildade? Har företaget anmärkningar hos Kronofogden eller någon pågående tvist mot Konsumentverket?

Det finns många stenar att vända på, och ju fler av dessa du orkar lyfta - desto större chans är det att du hittar rätt målare i Stockholm.

Arbetsverktyg i restaurangköket

9 nov 2020

Köket i hemmet är som en liten restaurang där allt finns i format som passar. Men när det kommer till restauranger krävs det större utrustning och ytor som gör att det går att laga mat till fler.

Mat tar sin tid att tillaga. Även om det ibland är fascinerande hur snabbt det går i ett restaurangkök mot i hemmet, så finns det vissa naturlagar som ändå tar sin tid. Det som skiljer sig då man går på restaurang är att mycket av maten kan vara förberedd sedan tidigare. Grönsakerna är redan skurna och klara. Liksom bröd finns bakat, såser är tillredda, kött är skuret med mera. Dessutom är alla spisar och ugnar redan i rätt temperatur för tillagningen. För att inte tala om den kompetensen som restaurangkökets olika yrkesgrupper besitter. Så det är inte konstigt att det går snabbare och oftast blir bättre.

Kompetens och utrustning

Med hjälp av sina specifika kompetenser kan restaurangkökets personal samverka till att få ihop den bästa maten. Grunden i köket består oftast av en kock, en kallskänka och en diskare. Tre yrken som är vad de låter som då kallskänkan brukar arbeta med allt som är kallt gällande sallader, förrätter, tillbehör som garnering och efterrätter. Men inget kök är heller bättre än sina möjligheter, så det är mycket viktigt att det finns plats och rätt utrustning för att kunna tillaga rätterna på menyn. Beroende på vilka rätter som ska tillagas och i vilken mängd inreder man därför restaurangköket med passande restaurangmaskiner.

Tapas till alla

3 nov 2020

Äta bör man för annars dör man, sägs det. Och ja, det är ju i allra högsta grad sant. Men det låter så tvunget och tråkigt. Om man ändå ska äta, kan man lika gärna göra det festligt – ät tapas!

Tapas är faktiskt en alldeles fantastiskt, festlig maträtt, men som ändå fungerar lika väl till vardags. Om du nu aldrig har hört talas om tapas, eller kanske hört det massor av gånger men alltid undrat vad det är, så fortsätt läsa.

Tapas är ett samlingsnamn för smårätter. Så om man äter tapas i Stockholm på en restaurang beställer man alltså in flera mindre rätter. Det är ett riktigt trevligt sätt att äta mat på, när man får lite av varje. Har man sällskap kan man med fördel dela på alltihop, så blir det ännu fler rätter och ännu mer att smaka på. Tapas är perfekt för den som har beslutsångest. Istället för att välja en enda rätt, kan man beställa många små. Man får då smaka lite av varje, men till ungefär samma pris som en enda stor rätt.

Influenser från hela Medelhavet

Tapas brukar tillskrivas det spanska köket, men influenserna är hämtade från hela Medelhavet. Det kan vara olika sorters ost och skinka, fisk och skaldjur, grönsaker, bröd eller skålar med nötter och oliver. Vanliga rätter att välja bland är calamares, pata negraskinka, spansk tortilla, gambas och kroketter. Det blandas friskt mellan avancerade och enkla rätter, men enkelhet är ofta ett ledord. Det ska vara enkelt med tapas. Både att laga och äta.

Det svenska tapasbordet

Det kan tyckas lite exotiskt att äta icke svenskt, men faktum är att det svenska köket faktiskt har en egen variant av tapas – nämligen brännvinsbord. Det är förmodligen långt fler svenskar som hört talas om tapas än om brännvinsbord. Det senare har kommit lite i skymundan, men har anor från 1500-talet. Ett brännvinsbord bestod av flera förrätter: bröd och smör, ost, skinka, korv och gravad eller rimmad lax. Laxen kunde ersättas av en sillinläggning om man så ville.

Självklart, som hörs på namnet, fanns även brännvin med på bordet. Det skulle helst finnas flera sorter med olika slags kryddningar, så som malört, kummin och dill. Ingredienserna är ju ganska lika som på det spanska tapasbordet, bröd, ost, skinka och fisk. Men såklart med lite olika smaksättningar och tillagningssätt. Brännvinsbordet är även likt julbordet. Det är många rätter som kan kännas igen även där, och med brännvinet som viktigaste ingrediens!

Funderar du på att äta ute eller laga mat ikväll?

27 mar 2020

Finns den godaste maten på restaurang eller hemma? Är det mysigare att gå till en liten krog eller att sitta i hemmet med tända stearinljus, helt själva? Varför föredrar en del en måltid hemma?

Mat ska njutas med ögonen, munnen och magen, har den kände kocken Tareq Taylor sagt. Det betyder att mat ska se gott ut, det ska smaka gott och man ska må bra av den. Då är maten bra för oss. Det kan vara därför som man både hemma och på restaurang gärna serverar mat på bord som har rena fina dukar, en vas med blommor och tända ljus. Och maten läggs upp vackert på fina tallrikar. Smaken hade varit densamma om allt varit blandat och maten lagts upp på något annat, men maten smakar ändå godast fint serverad. Vare sig man äter ute eller hemma så är det därför en god idé att lägga lite extra tanke bakom hur maten serveras. Så varför inte slå på stort och köpa en bukett blommor, tända några ljus, vika servetter och servera familjen mat som redan är upplagd på tallrikar “a al restaurang”?

Den mysigaste platsen att äta på

Var den godaste maten finns, är helt efter den personliga smaken. Många har en person och en maträtt som slår allt. Det kan vara favoritrestaurangens spagetti carbonara eller mammas köttbullar. Den där rätten som smakar lite annorlunda och som slår an alla de rätta strängarna. Frågar man en del så säger de att restauranger med många stjärnor är där den godaste maten finns. Medan en del säger att det finns absolut inget som slår hemlagad mat. Smaken är, som en del säger, verkligen delad. Detsamma gäller var det är som mysigast att äta. Det kan vara den där uteserveringen i Milano eller så är det på en filt i trädgården.

Bli bortskämd idag

Att kunna sätta sig vid ett dukat bord och njuta i lugn och ro av sällskapet medan den rätt man valt tillagas, kan kännas som en lyx när man är trött och har en tuff vecka bakom sig. Att inte behöva fundera det minsta på hur svårt något är att tillaga eller hur man ens gör. Det är bara att peka och beställa det som man just då är som mest sugen på. Om man kan så ska man därför ibland unna sig att bli lite bortskämd på restaurang. Vi rekommenderar denna restaurang: https://www.restaurangbasta.se/

Beställ frukt till festen

24 mar 2020

Den perfekta festen är den som täcker in så många områden som möjligt och som vågar befinna sig lite utanför boxen både gällande mat, dryck, underhållning och övrig inredning. Och, vad kan idag vara mer utanför boxen än att vara nyttig? Hur ser de flesta tilltugg ut vid festligare tillställningar? Det handlar om chips, det handlar om godis, det handlar om ostar och det handlar om skålar fullproppade med olika dipsåser. Gott förvisso - men inte speciellt bra för midjemåttet och heller inte särskilt fräscht. Vårt steg utanför boxen innebär en fruktleverans. Det går idag att få en fruktkorg levererad direkt till dörren och där man som beställare enbart behöver logga in på hemsidan, fylla i de speciella önskemål gällande frukt som man har och därefter ange en tid då fruktkorgen i fråga ska levereras. Anledningar till varför en fruktkorg är en bra idé Varför en fruktkorg eller en fruktlåda då? Vi ger några argument till detta, aningen oortodoxa sätt att förgylla en fest:

 • Överraskningsmomentet. Alla förväntar sig ett fettdrypande alternativ och alla kommer att bli ytterst överraskade då det plingar på dörren och där en fruktleverans tålmodigt väntar. Detta lättar upp stämningen och gör det betydligt mer avslappnat. Man kommer att minnas den detaljen, det garanterar vi!
 • Nytta och nöje. Frukt är gott och frukt är nyttigt. Det glömmer man lätt bort i sammanhanget. Beställer man en fruktkorg så får man ett fräscht alternativ som ger energi snarare än att stjäla sådan. Att jämföra med hur en chipsskål eller en välfylld ostbricka kan kännas efter inmundigande: där infinner sig en trötthet och en viss känsla av äckel. Det vill man absolut inte känna i samband med en fest.
 • För alla. Vi leker med tanken på att det handlar om en fest där även barn finns. Vad kan då vara mer hälsosamt än att erbjuda frukt snarare än en massa chips och godis? En fruktkorg ger dessutom en härlig inramning. Det är liksom ingen slump att många inredningsdesigners använder sig av frukt i samband med att de stylar en bostad inför en fotografering. Det ser, helt enkelt, väldigt fräscht ut. Fruktskålen blir en fin bordsdekoration eller en tjusig, spännande detalj i din inredning.
 • Perfekta ingredienser till bålen.
 • Låt oss inte glömma att många frukter gör sig exceptionellt bra i en bål. Googla upp några härliga recept och anpassa din fruktleverans utifrån dessa. Detta ger härliga drinkar som gästerna dessutom kan blanda till efter eget behag. Frukterna ger spännande smaker och kanske hittar ni på en ny drink under kvällen?

En viktig sak får avsluta: tänk på allergiker. Många har problem med frukter och speciellt då stenfrukter. Det kan vara värt att utgå från att sådana personer finns i samband med att du gör din beställning. Tänk även på att det ena inte behöver utesluta det andra. Vi är väl medvetna om att många riktigt längtar efter att få stoppa i sig onyttigheter i samband med fester. Det går att kombinera frukt med andra, mer onyttiga alternativ. Att vara en god värd/värdinna innebär att man ser till allas behov. Vad sägs om hälften frukt och hälften onyttiga godsaker?

Läs mer hos Fruktleveransen.

Trycksaker inför och på bröllopet

24 mar 2020

Det är otroligt mycket att planera inför ett bröllop. Bbröllopland annat vilka trycksaker som ska beställas från tryckeriet, hur de ska ut och när exempelvis inbjudningskorten ska skickas ut. Var ute i god tid och beställ trycksaker från tryckeriet i mycket god tid. Då finns marginalen att ändra om något skulle bli fel.

Inbjudningskorten – Första steget

En del väljer att köpa in egna kort, göra dem personliga och skriva varje inbjudan för hand. Andra vill göra det enkelt och köper färdiga paket. Men det betyder ändå att man kan ha en personlig inbjudan som är helt unik.

När inbjudningskort beställs går det nämligen att skriva valfri text och till och med välja att mottagarens namn ska nämnas. Detta genom att inbjudningslistan laddas upp till tryckeriet via vissa format.

Några enstaka bröllopspar väljer att bjuda in till bröllop via Facebook eller sms men det bör absolut ses som undantag. Inbjudningskorten är och förbli stående och den trycksak som ”inte går” att välja bort.

Servetter – Duka med stil

Trycksaker kanske inte förknippas med servetter men vill du duka personligt och med stil kan mycket väl personliga servetter tryckas upp. Med ett pris på 2 - 3 kr styck kommer det knappast bli speciellt dyrt att skapa servetter för den stora dagen. Gör gärna några extra som kan vara roligt att spara.

Drick – med stil

Våga tänka utanför boxen och skapa något unikt. Bland de trycksaker som finns hos de mer nischade tryckerierna finns bland annat personligt anpassad flasketikett. Skriv in namn och datum och få en självhäftande etikett som kan sättas ovanpå (eller bytas ut mot) den nuvarande etiketten på vinflaskan.

Placeringskort – självklart personliga

Att välja var alla gäster ska sitta är absolut inte lätt och ibland inte ens roligt. Att däremot skapa personliga placeringskort kan vara betydligt roligare. Ska de ha samma stil för alla eller vara olika beroende på om det är brudens eller brudgummens släkt?  Ska korten ha information på sig om personen eller bara namnet. Ska det vara en speciell sak, en skylt eller annat?

Tackkort – Ett minne till gästen

Om inbjudningskortet är första steget till bröllopet så är tackkort det sista steget. Välj bland olika passande trycksaker som fotot kan tryckas på och skriv en personlig hälsning. Det blir ett minne för gästen men framförallt ett sätt att säga tack till de som kom och förgyllde eran speciella dag.

Ett modernt tryckeri som kan hjälpa dig med snygga trycksaker till bröllopet är https://www.atta45.se/

Enkelt och gott på lunchrestaurang i Södertälje

17 mar 2020

Alla dagar är inte gjorda för matlagning. Ibland vill du helt enkelt bara äta det någon annan lagat. Ibland är det kanske utelunch som gäller. Då väljer du en lunchrestaurang i Södertälje.

Vissa dagar är bättre än andra och vissa är värre. Detta gäller självklart också lunchmat. Tog du en titt i ditt kylskåp i morse och tänkte bara “nej”? Eller snodde partnern din matlåda? Och en del dagar kanske man helt enkelt bara vill unna sig och ha lite omväxling. Äta med någon trevlig kollega eller ta med en kund ut på lunch. Anledningarna och ursäkterna kan vara många men visst är det skönt att kunna välja att äta på en lunchrestaurang i Södertälje? Speciellt om allt fungerar - atmosfär, pris och mat.

Vad önskar du dig till lunch?

Ibland är man nöjd bara man slipper äta hemlagat. Hemlagat är billigt och bra men emellanåt blir det bara trist. Att välja att äta lunch på en restaurang ger en välbehövlig variation i kostcirkeln när alla ens bästa rätter hemma består av pasta och köttfärs. Att istället komma in på en restaurang med en varm, mysig och välkomnande atmosfär är bara så skönt. Att välja från en meny med många goda rätter av olika slag kan kännas lite som vardagslyx och att sedan äta tillsammans med kollegor eller vänner är trevligt och varmt. Under måltiden samtalar man på ett annat sätt än under arbetet och man lär känna varandra och kanske rentav får en större förståelse för varandra. Efter en förmiddag med tuff shopping behöver man en paus och man behöver mat och dryck. Då finns det möjlighet att välja att äta gott på en lunchrestaurang i Södertälje. Välj mellan smårätter, burgare, pasta och annat gott. Man kan variera med massor av olika tillbehör och avslutar gör man såklart med något litet sött och gott.

En vällagad lunch är viktig för kropp och själ

Lunchen är viktigare än du kanske tror. En bil fungerar inte utan drivmedel och det gör inte heller din kropp. Att äta lunch i lugn atmosfär gör att resten av dagen går mycket enklare. Hjärnan hinner varva ner medan maten mättar magen. Du kan åter ta dig an dagens uppgifter på ett bra sätt, vare sig det handlar om shopping eller kroppsarbete eller siffror på ett kontor. En bra lunchrestaurang i Södertälje erbjuder naturligtvis även en trevlig meny för våra yngre medborgare, så välkomna in!

Vad kan man äta till lunch i Södertälje?

8 mar 2020

Många lämnar sitt arbete för att äta lunch på restaurang men vad finns det att äta till lunch i Södertälje och varför äter man ute? Vilka äter man med och vad är den vanligaste lunchrätten?

Lunchen är målet mitt på dagen som också ofta är den längsta rasten man har från sitt jobb. Därför har många möjlighet att hinna lämna sina arbetsplatser och gå till någon av de restauranger som erbjuder lunch av något slag. Dagens rätt är benämningen på en rätt som man serverar under lunchtid och som man ofta har tillagats i förväg så att det går snabbare att servera. Det brukar vara en rätt som många kan tycka om och med enkla och goda ingredienser med något kött, fisk, vegetariskt eller veganskt. Något tillbehör som potatis, ris eller pasta. Sås av något slag och grönsaker. Till dagens rätt brukar ingå vatten eller någon måltidsdryck, kanske bröd och sallad. Och till avslutning en kopp kaffe. Väljer man att besöka en restaurang som har någon slags inriktning som grekisk, italiensk, japansk och så vidare, så brukar det där finnas en eller ett par enklare rätter som också antingen är färdiglagade eller går snabbt att tillaga. Dessutom brukar dagens rätt vara till ett bra pris.

kyckling wraps

Varför äter man lunch på restaurang?

De som väljer att äta lunch i Södertälje på en restaurang gör ofta det för att man kanske inte har tagit med sig någon mat hemifrån eller så finns det ingen förvaringsmöjlighet eller uppvärmningsmöjlighet på arbetsplatsen. En lunch på restaurang kan också vara ett avslappnat sätt att umgås med vänner och arbetskamrater och ett trevligt avbräck från kontoret. Lunch är en av de vanligaste måltiderna för de som vågar sig på att träffa sin dejt för första gången och föräldrar kanske kan locka med sina vuxna barn på en träff över lunch.

Vilken är den vanligaste lunchrätten?

När man ska äta något snabbt som inte är dagens rätt så blir det ofta snabbmat av något slag och den vanligaste lunchrätten är därför hamburger-målet tätt följt av korv med mos och köttbullar också med mos. Men på senare år har bubblaren sushi letat sig uppåt hack i häl med pastarätter serverade från en vagn. Forna tiders smörgåsar och en termos med kaffe lyser med sin frånvaro utan idag är det varm mat som de flesta vill ha, och serverade på en tallrik. Vi rekommenderar: https://www.lunchsödertälje.se

Bar Gävle med karaktär

20 feb 2020

En bra bar Gävle ska ha goda drinkar, trevlig miljö och vara öppen framåt småtimmarna. Bartrenderna förändras med tiden men vissa saker förblir detsamma.

Vad bör en bra bar Gävle ha för att den ska ha trogna och ständigt återkommande kunder? Svaret på den frågan kan vara väldigt varierande beroende på vem man pratar med. Ett är dock säkert, en trendig bar oavsett var den befinner sig i Sverige bör erbjuda en snabb service, ha en trevlig personal som utmärker sig med väl bemötande och sist men inte minst goda drinkar. Att skapa nya drinks som väcker uppmärksamhet hos besökarna har stått högt upp på barlistan i flera år nu. Strävan efter innovativa drinkupplevelser har till och med lett till att det hålls en årlig tävling om bästa nya drinken. Detta härstammar just från barerna och dess önskan att ge det allra bästa åt alla klienter.

Bartrenderna idag

Det finns inte en enda trend i barvärlden idag utan de är många och olika. Kunderna kan njuta av allt från klassiska drinkar till signaturcocktails och mocktails från tidig eftermiddag till sen kväll. Vissa barer väljer att erbjuda en lugn miljö där det känns trevligt att avnjuta ett glas och avrunda dagen. Andra satsar på en statspuls med hög musik och mer fart.

En del barer väljer att samarbeta med partners vars verksamheter befinner sig precis intill. Till exempel går det att kombinera ett barbesök med en trevlig stund på wellnessavdelningen eller en restaurang precis bredvid. Det organiska och det hållbara smyger in som trend även bland barerna. Idag går det att hitta ställen som blandar sina drinkar med nordiska råvaror för att minimera allt organiskt avfall.

Drinkhäng efter jobb på en bar Gävle

Drinkhäng är ett nytt ord som används mycket och väl när man pratar om barvärlden idag. Begreppet omfattar mycket – avslappnade kvällar som börjar tidigt direkt efter du avslutat jobbet en fredagskväll eller ett häng med kompisar över en trevlig drink en onsdag framåt middagstid. Den gemensamma nämnaren är att allt sker på en bar i någon av Sveriges många och vackra städer. Drinkhäng innebär frihet, tid för dig själv med ditt gäng och inte minst chansen att avnjuta goda drinkar inspirerade från de senaste trenderna. Det är Stockholm som introducerade idén och begreppet till första början men dringhänget har spritt ut sig och allt fler använder det under sin vardag. Häng med på drinkhäng efter jobb och ha roligt! Vi rekommenderar denna sajt: https://www.joesburger.se/

After work – det coola sättet att slappna av

19 feb 2020

After work är ett populärt sätt att fira arbetsveckans slut på. Gör ett välförtjänt drinkstopp i någon mysig pub och avrunda veckan med en god öl eller elegant glas vin. Valen är många.

After work betyder givetvis efter jobbet om man översätter det direkt till svenska. De två orden sammansvetsade ihop har så stor betydelse med många, olika delar i sig. Vad står begreppet för? Enklast kan man beskriva det som ett coolt sätt att slappna av på en fredagskväll. Arbetsveckan är avrundad, man är oftast nöjd och vill gärna fira det i kollegornas eller vännernas sällskap. Under de senaste 10 åren har afterwork blivit mer och mer poppis. Pubarna tar eventet på allvar och sätter ihop härliga menyer med passande dryck därtill. Tanken bakom allt detta är att locka till sig flera kunder som vill vara ute en lite längre stund på fredagskvällen, inte natten lång förstås men ändå längre än bara ta en liten öl och dra iväg.

Afterwork med olika tendenser

Afterwork kan se ut lite hur som helst, speciellt i de större städerna. En drink kan kombineras med latinamerikanska tilltugg i en bar som är riktigt retro. Samtidigt kan man få irländska vibbar med en mörk öl och riktiga pommes vid sidan om eller varför inte en italiensk buffé med mozarella och soltorkade tomater till ett glas rött. Varianterna är många likaså miljöerna där afterwork hittas. Från ställen med anda från 1930-talet till lyxiga thairestauranger där den röda färgen dominerar så kan man finna en uppsjö av möjligheter både när det kommer till dryck och passande mat därtill. Erbjudandena brukar vara speciellt anpassade kvällen i ära och det enda som behövs är att knäppa upp jackan och njuta av ännu en härlig kväll efter jobbet.

Saker att tänka på

Det enda ett afterwork fan ska tänka på är att bjuda in alla som han eller hon vill spendera sin fredagskväll med några dagar före. Se till att alla kompisar, kollegor och bekanta vet att det blir en afterwork så att de planerar in den. Självklart, gäller det att välja rätt ställe också men det är relativt lätt oavsett vilken stad man bor i. Visserligen erbjuder storstäderna flera möjligheter men konceptet är populärt på de flesta orter. Ta med ditt glada humör och pusta ut i gott sällskap. Det låter som en klyscha att säga ” Det är du värd”, men det är du ju.

Äta ute och inte hemma

18 feb 2020

Ibland har man inte tid eller möjlighet att laga mat och då kan det vara skönt att någon annan fixar och serverar en istället. Kanske får man då även inspiration för den egna matlagningen.

Nästan lika många olika sorters matställen som det finns att välja mellan, finns det även anledningar till varför man inte äter hemma. Man kanske är på resa, på arbetet eller skolan, eller på annat sätt så långt hemifrån så att man inte kan äta hemma. Kanske vill man slappna av och slippa laga mat eller så vill man äta mat i en annan miljö än i hemmet. Köket hemma kanske inte går att laga mat i på grund av renovering eller att spisen är trasig. Det finns de som inte kan laga mat och de som helt enkelt inte vill laga mat. Många använder restaurangbesök som ett sätt att fira något eller som en slags rutin för att det är en speciell dag i veckan. Vad anledningen än är så är den din och alla anledningar är bra.

Mat och inredning för alla smaker

Inte bara maten utan även inredning, musik, ljussättning med mera är ofta anpassade för den typ av besök som olika restauranger väntar sig. Snabbmatsrestauranger som serverar mat som barn tycker om, anpassar gärna sina restauranger för att bli så barnvänliga som möjligt. Man har stora ytor, möbler som sitter fast i golvet, klara färger, ytor som är lätta att rengöra och små hörn där barn kan aktivera sig. Små krogar som väntar sig par som vill ha en romantisk middag brukar ha lite murriga färger, mysiga stolar, tyger, dov belysning, mjuk musik och tända ljus. Även maten anpassas efter de man tror vill äta där och tid och tillfälle som måltiderna ska serveras.

Koppla av med goda vänner

Många går ut och äter för att träffa släkt och vänner på ett lättsamt sätt. Man slipper fundera på vad som ska serveras, handla, städa och laga maten. Det enda man behöver göra är att bestämma en tid och plats och dyka upp. Fokus ligger på mötet och samtalet, och när man känner sig klar så är det bara att gå. Även om den där mycket pratglada släktingen, som aldrig vill gå hem, just har beställt ett glas vin till. Att äta ute behöver inte vara dyrare än att laga samma mat hemma, men det känns ändå alltid lite lyxigt att gå på restaurang. Vi rekommenderar denna hemsida: https://dolcevita.nu/

Vilken typ av catering är rätt för ditt evenemang?

13 jan 2020

Bröllop, dop, födelsedagsfest eller begravning. Vilken typ av catering är rätt för ditt evenemang?

Catering är frihet och trygghet på samma gång. Att få färdiglagad mat framkörd till dörren och uppdukad på borden brukar vara en mycket bra lösning för de flesta tillställningar. Inte minst för dig som vill hinna prata med de gäster du bjudit.

Bröllopsfest med tema

Kärlekspar som gifter sig vill manifestera sin kärlek med en riktigt bra middag och fest. Maten är kanske inte viktigast den här dagen men helt klart en stor del av upplevelsen för både värd och gäst. I dag har det blivit vanligt att hela bröllopet följer ett visst tema. Till exempel vintage, saga, 20-tal eller ekobröllop. En del vill ha ett lantligt bröllop men hittar ingen lämplig lokal. De kan då fånga den lantliga känslan genom en middag som känns genuin och mitt i prick genom catering från lämplig cateringfirma.

Om du och din partner ska gifta er och bara vill att just maten håller en tydlig linje går det bra att prata med cateringfirman i god tid innan och planera så att ni får precis det ni tänkt er - allt från välkomstsnittar till tårtan i flera våningar.

Festbelysning

Dopfest en bra start i livet

Många föräldrar vill ordna en fin dopfest men orken räcker inte till under småbarnsåren. En fin present från mor- och farföräldrar kan då vara att betala catering till dopfesten. Kanske är det viktigare för upplevelsen än en sparbössa i silver till barnet? Många cateringfirmor är i dag duktiga och lyhörda så att de kan förstå vad som passar för just era önskemål. Om det blir en fest med många barn kan så klart maten anpassas efter det, till exempel en buffé under ballonger med mycket plockmat som passar den lilla handen.

Avlasta begravningen

För dig som ska ordna en begravning är catering ett klokt alternativ. Du står inför en dag med starka känslor, ett avsked. För att kunna vara närvarande och verkligen ge en sista hälsning till den som gått bort är det skönt att slippa tänka på maten. Förr var smörgåstårta mer regel än undantag vid begravning. I dag finns inga bestämda ramar. Kanske kan du eller annan anhörig få ledtrådar i det vita kuvertet om vad den avlidna skulle velat se på borden. Om inte, sätt er ner och resonera, se om ni kan hitta ett bra alternativ och beställ catering för att själva få möjlighet att ta ett sista farväl. Begravning är ett tillfälle som inte går att göra om så se till att du verkligen är där när den är.

Fettavskiljare räddar VVS-system

7 jan 2020

Det som borde finnas i alla kök, är fettavskiljare då vi använder mer fett än förut. Och det fettet häller vi som mest rakt ner i avloppen. Rörmokarna får därför mer att göra och måste rycka ut när våra rör täpps till av fettklumpar som lägger sig i rören och gör så att avloppen slutar fungera som de ska.

En fettavskiljare gör precis som det heter; skiljer ut fettet som hälls i avloppen. En sådan gör att fettet som kommer med avloppsvattnet samlas i en tank som samlar upp matavfall. När man häller ut saker i avloppsvattnet samlas allt avloppsvatten i tanken. Eftersom fett är lättare än vatten och flyter upp till ytan i tanken innan resten av avloppsvattnet leds ut i det kommunala avloppet.

Så fungerar en fettavskiljare

När man ska göra riktigt god mat, brukar man ofta använda lite mer av det goda, lite mer socker och lite mer fett. Det är ju det som gör maten god; grädde i maten förhöjer smaken. Socker i bakverken gör dem extra goda. Nackdelen med all den goda maten och efterrätterna är den att när vi sedan diskar allt det porslin som vi använder till att äta på och laga maten med, så spolas allt det ner i avloppet. För att inte fettklumparna ska fastna där kan man alltså installera en särskild fettavskiljare. Den kan man antingen montera inne i bostaden, eller utanför, i en särskild tank.

Fettmolekylerna lägger sig på ytan

Det som är viktigt med en fettavskiljare är den att man saktar ner processen som avloppsvattnet ska ut i resten av avloppet. När man samlar avloppsvattnet i en särskild tank får vattnet och fettet en chans att dela på sig. Fett flyter alltid upp till ytan. Det är så fett fungerar i vatten. Molekylerna i fettet lägger sig ovanpå vattenmolekylerna. När fettet sedan har separerats åker resten av avloppsvattnet ur tanken. Sedan tömmer man tanken med allt fett och slänger det med resten av soporna. Allt som kommer ut köket; köksavloppet, golvbrunnar och diskmaskin bör kopplas till fettavskiljaren så att allt fett samlas där. Först då kommer avloppet att fungera som det ska.

Alla borde ha en fettavskiljare

Det är inte svårt att få tag i en fettavskiljare. Man kan ju googla till exempel "fettavskiljare Stockholm" eller "fettavskiljare Göteborg" så kommer man till en hel lista presenterad av Googles sökmotorer som då presenterar alla som har angett att de arbetar med fettavskiljare i Stockholm, Göteborg eller i de orter där du har angett som sökord på Googles sökruta.

Tips på pedagogiska utomhuslekar

27 nov 2019

Att leka är att lära och att utnyttja leken för att barn ska utvecklas är ett utmärkt tillvägagångssätt. Här följer några tips på pedagogiska utomhuslekar.

Alla som har

En rolig och pedagogisk lek som passar från att barnen är ca ett år och som dessutom kan utvecklas och göras lite svårare eftersom. Leken passar perfekt att leka utomhus så att man slipper trängas och så att man kan hitta på svårare och mer varierande uppdrag. ”Alla som har” börjar med att alla deltagare står eller sitter i en ring och den som leder leken säger ”Alla som har… gröna skor” följt av ett uppdrag som alla med just gröna skor ska utföra. För dom allra minsta räcker det kanske med att alla som har gröna skor ska ställa sig upp (eller sätta sig ned om man står från början) och eftersom kan man dela ut svårare uppdrag, som att ”Alla som har en röd mössa ska springa ett varv runt ringen”. Att leka i grupp är utvecklande och i just den här leken kommer barnen vid varje färg som räknas upp uppmärksamma sina egna och andras färger. För dom allra minsta kan det vara riktigt utmanande!

Under hökens vingar

En rolig utomhuslek som också har tydliga pedagogiska inslag är klassikern ”under hökens vingar”. Den passar för lite större barn och utvecklar delar så som att leka i grupp och att samarbeta, samt att följa en ledare. För leken krävs en större yta och en person som utses till ledare, eller hök. Denne ställer sig på mittlinjen medans samtliga andra står på ena kortsidan. Höken ropar ”under hökens vingar kom!” och dom andra deltagarna svarar ”vilken färg?”. Höken väljer då en färg, till exempel rosa, och alla som bär något rosa får gå över till andra sidan. Övriga ska ta sig till andra sidan utan att bli kullade av höken. Dom som inte lyckas ta sig hela vägen utan att bli tagna blir också hökar, och till sist finns bara en person kvar. I den här leken gäller det att man lyssnar uppmärksamt på den som leder. Ju fler hökar det blir desto större samarbete behöver de ha och teamwork är nyckeln till framgång för att vinna.

Tusenfotingen

Detta är också ett tips på en pedagogisk och väldigt rolig utomhuslek för de lite mindre barnen, som sätter prov på både samarbetsförmågan och kroppsmedvetenheten. Den blir svårare och mer utmanande ju fler som deltar och man kan utveckla den genom att leka på olika underlag. För att komma igång med Tusenfotingen ställer sig alla barn på ett led och tar sedan tag i midjan på den som står framför. Tillsammans bildar man alltså en lång tusenfoting som ska ta sig fram över olika hinder. Faller en så finns en risk att han eller hon drar med sig hela ledet och man behöver då samarbeta för att komma på fötter - för att inte ta sönder tusenfotingen som ledet bildar.

Vilken restaurang i Stockholm har bäst catering?

23 nov 2019

Letar du efter en restaurang som både serverar mat och som erbjuder catering i Stockholm? Då har du kommit helt rätt. Här har vi samlat de restauranger med catering som har de bästa betygen som man kan ha i Stockholmsområdet. Alla omdömen kommer från reco.se.

 1. Materiet – de har restuarang Materiet Market på Ringvägen 52, där de serverar allt från frukost, lunch, fika och take away och sedan catering också. Antingen kan man beställa bufféer, som alla är italienska, japansk/kinesiska, amerikanska och stockholmska. Rätterna anpassas efter land och smaker.
 2. Köksälvan – detta är till största delen en lunchrestaurang, som finns belägen på Södermalm i Stockholm, på Götalandsvägen 230. Där serverar de lunch med husmanskost mest, som till exempel Stekt fläsk, raggmunk, rimmad torsk med ägg- och persiljesås och så vidare. Deras catering innehåller antingen bufféer, eller en varm rätt, som till exempel Filé Mignon Black &White, Skomakarlåda, helstekt oxfilé med rödvinssås/grönpepparsås. De har även canapéer, sallader och smörgåsar, delikatesstallrikar, förrätter, desserter, frukost och smörgåstårtor.
 3. Grappa Matsal & Bar – Grappa finns i Vasastan, på S:t Eriksgatan 86 och serverar typisk italiensk mat med både antipasti och pasta och grillade rätter. Av deras catering kan man beställa en italiensk buffé (what else?) med 2-rätter eller 3-rätter. Men man kan även beställa mingelmat, och det är då med olika canapéer, anitpasto, snittar och röror, smörgåstårta, snacks och smått och gott.
 4. Restaurang Smakfullt – finns i utkanten av Stockholms city; närmare bestämt i Årsta. Man kan ta pendeln till ÅRstaberg och ta spårvagnen till Årstadal och sedan gå 47 meter till Ingenjörsvägen 8-10. Restaurangen får många lovord av alla som har hittat dit. De erbjuder mest husmanskost, men med extra piff, nya mixer och spännande upplägg.
 5. Latino Deli – här lagas läckra latinska och peruanska rätter på Götgatan 67, någram eter från Medborgarplatsen. Deras catering kan innehålla Ceviche, limemanierad fisk i vitlk, koriander, empanadas och andra godsaker från det latinamerikanska köket.
 6. Fullmoon Wok – detta asiatiska kök finns också i Vasastan, på Upplandsgatan 50. De gör grytor, grillspett, nudlar och mest wokad mat. Deras catering innehåller flera olika rätter från det asiatiska köket, som vårrullar, currygrytor, kyckling med cashexnötter, nudlar med grönsaker, biffgrytor, Tom Kha soppa, Pad Thai med fläsk och så vidare.
 7. Matmästarna – finns i Södertälje, på Hantverksvägen 9. Här kan du både äta lunch i en härlgi buffé med till exempel Stroganoff på olika korvar, ugnsbakad färsk sej, indisk kycklingklubba, sushi, grekisk biffgryta, kalvfärsbullar med tomatsås, pilaffris eller svensk strömming, stekt med senap, skirat kaprissmör och potatispuré. Vill du hellre beställa en catering i Södertälje kan man få en sådan, och då är det bara att välja en buffé med olika kalla, eller varma rätterm antingen husmanskost, eller italiensk, svensk, med kräftor, vegetarisk, mat från Medelhavet, asiatisk buffé med ankbröst, biff tataki, lax med soja, sojabönor i misomarinad, räkchips och asiatisk salsa, eller en mexikansk buffé med kycklingfajitas, kallskuren biff, chevichesallad, Quesidillas med fetaost, molho salsa med chili, majssalsa och nachos. Här kan du läsa mer: cateringsödertälje.nu.

← Äldre inlägg