Festtips

Närproducerat kött smakar bättre

Har du någon gång ägnat en tanke på var den köttbit du lägger upp på tallriken kommer ifrån? De flesta av oss gör inte det, vi köper kött – gärna så billigt som möjligt – och vi gör de mer av slentrian än av några andra skäl. Kort sagt; ska man servera en bit kött på lördagen så köper man också den köttbit som finns tillgänglig i butiken, man tillagar den och så äter man. Punkt slut. Kort och gott; vi tror till mångt och mycket att allt kött smakar likadant; köper du en bit oxfile så kommer den att smaka likadant oavsett ursprung.

Stämmer det? Inte alls. Det stämmer definitivt inte och det vi ska titta lite närmare på är hur förhållanden påverkar smaken för kött. Kort sagt; djur känner liksom vi människor av stress och dåliga förhållanden, ställs de hårt packade i ett bås eller tvingas spendera hela sina liv inomhus så kommer detta att kännas i din mun. Vilket naturligtvis inte är den primära anledningen – djur ska rätt till ett bra liv och därför så anser vi att man ska göra ett aktivt val och välja närproducerat kött.

Bor du i Stockholm och köper närproducerat kött så kommer köttet i fråga att komma ifrån frigående, lyckliga djur – uppfödda med kravmärkt foder – och det kommer att föra med sig väldigt många fördelar. Vi räknar snabbt upp några av de fördelar som finns i att köpa närproducerat kött, enligt följande: 

  • Miljön. I boken Äta Djur så tar författaren Jonathan Saffran Foer ett filosofiskt grepp på hela köttindustrin. Resultatet är skrämmande, djur som vansköts, transporter runt hela jorden – med massiva utsläpp (köttindustrin har en stor del alla koldioxidutsläpp över världen) och allt för att du ska kunna få en billig köttbit serverad. Är det värt det? Vi anser att det definitivt inte är det och dessutom så behöver inte närproducerat kött innebära någon högre kostnad. Genom att du dels slipper mellanhänder – du kan köpa direkt av en slaktare i Stockholm – och dels genom att köpa större mängder så kan det tvärtom vara billigare. Det är bara att frysa in.
  • Oavsett om du köper närproducerat kött av gris, fågel, får eller nöt så kommer du att känna en enorm skillnad i smak. Det är saftigare, det smakar mer – och bättre – och det är en upplevelse i sig att både tillaga och äta. Du får helt enkelt mer för pengarna och du har en möjlighet att göra det bästa av varje måltid.

Läs mer på www.närproduceratköttstockholm.se.

15 Aug 2016