Festtips

Arbetsverktyg i restaurangköket

Köket i hemmet är som en liten restaurang där allt finns i format som passar. Men när det kommer till restauranger krävs det större utrustning och ytor som gör att det går att laga mat till fler.

Mat tar sin tid att tillaga. Även om det ibland är fascinerande hur snabbt det går i ett restaurangkök mot i hemmet, så finns det vissa naturlagar som ändå tar sin tid. Det som skiljer sig då man går på restaurang är att mycket av maten kan vara förberedd sedan tidigare. Grönsakerna är redan skurna och klara. Liksom bröd finns bakat, såser är tillredda, kött är skuret med mera. Dessutom är alla spisar och ugnar redan i rätt temperatur för tillagningen. För att inte tala om den kompetensen som restaurangkökets olika yrkesgrupper besitter. Så det är inte konstigt att det går snabbare och oftast blir bättre.

Kompetens och utrustning

Med hjälp av sina specifika kompetenser kan restaurangkökets personal samverka till att få ihop den bästa maten. Grunden i köket består oftast av en kock, en kallskänka och en diskare. Tre yrken som är vad de låter som då kallskänkan brukar arbeta med allt som är kallt gällande sallader, förrätter, tillbehör som garnering och efterrätter. Men inget kök är heller bättre än sina möjligheter, så det är mycket viktigt att det finns plats och rätt utrustning för att kunna tillaga rätterna på menyn. Beroende på vilka rätter som ska tillagas och i vilken mängd inreder man därför restaurangköket med passande restaurangmaskiner.

9 Nov 2020