Festtips

Värt att veta om smoking

Smokingen är ett speciellt plagg som verkligen kan få bäraren att skina, många är de eleganter som gjort smokingen odödlig; Cary Grant, Bryan Ferry och naturligtvis James Bond i alla hans inkarnationer är bara några exempel. Men det finns så klart några viktiga saker att tänka på innan man går åstad och införskaffar en smoking. 

När är det rätt med smoking?

Smokingen är ett elegant, tidlöst men också mycket iögonfallande plagg som verkligen kräver sitt sammanhang. Att dyka upp i en smoking till en enklare bjudning eller middag på stan kan få rakt motsatt effekt än den man vill uppnå.

Formell klädkod för smoking i Sverige är aftondräkt eller kort och gott smoking. Står det exempelvis frack eller högtidsdräkt passar det inte med smoking. Är du bjuden på ett cocktailparty eller en nyårsfest är det alltid rätt med smoking och det blir även en allt vanligare klädkod på bröllop.

Passform och accessoarer

En grundregel vad gäller smokingens passform är att den ska vara slimmad men inte smita åt. Känns byxorna för tajta runt låren eller stramar kavajen åt i midjan, prova en storlek större.

Skjortan ska vara en speciell smokingskjorta med snibbkrage och utan bröstfickor. Skjortärmarna ska sticka ut ungefär en centimeter nedanför kavajens ärmar. Fluga och manschettknappar är obligatoriskt!

Kavajen är insydd med markerad midja.Slagen är oftast spetsiga. Vad gäller knäppning finns två typer: enkel- eller dubbelknäppt, där det förstnämnda nuförtiden är det vanligare valet. Slagen på kavajen ska vara av siden, liksom byxornas revärer.

Till byxorna behövs ett par hängslen och i bröstfickan placerar du en vit näsduk. Det självklara skovalet är ett par svarta lackskor. Känner du dig osäker hjälper dig en uthyrare att få ordning på alla detaljerna.

Hyra eller köpa? 

Det kan knappast kallas en god investering att köpa en smoking man kanske bara kommer att använda en eller ett par gånger i livet. Och kommer den att passa om några år...? Tvärtemot vad man kan tro om detta tidlösa plagg går det trender även här, små subtila skillnader som kan få bäraren att framstå som i bästa fall stilmedveten och elegant, och i värsta fall – motsatsen. Vi rekommenderar i stället att du går till en uthyrare och får professionell hjälp med stil och utprovning. Uthyraren har full koll på vilka trender som råder och hjälper dig att hitta rätt smoking till just den tillställning du ska närvara vid. I Stockholm finner du ett stort utbud av herrmodebutiker och uthyrare som gärna hjälper dig med dina frågor.

29 Aug 2017