Festtips

Tandblekning till festen?

Sverige har ett väldigt gynnsamt system gällande tandvård som innebär att vi får undersökningar och behandlingar hos en tandläkare finansierade av skatt. Detta fram till 22 års ålder. Efter att vi fyllt 23 år så får vi själv betala. De flesta av oss har i och med att vården varit fri hunnit skaffa oss en fin grund att stå på; våra tänder är hela, rena och friska och vi har dessutom skaffat oss en vana som innebär att vi åtminstone två gånger per år besöker en tandläkare för kontroll och för eventuella behandlingar. Detta trots alltså att det kostar pengar.

Andra dock, de struntar i kallelser och ställer in sina besök hos en tandläkare. Det kan skapa problem så våra tänder, naturligtvis, även är känsliga och mottagliga för allehanda angrepp även efter vår 23-årsdag. Att vi idag dessutom har sämre kosthållning gör definitivt inte saken bättre. Vi äter sämre mat, vi lagar i en mindre utsträckning maten på egen hand och från grunden och vi dricker extremt mycket mer läsk, sportdrycker och sura juicer.

Samtliga dessa sliter på tänderna och gör att en tandläkare blir än mer nödvändig - detta naturligtvis i kombination med att den vanliga, dagliga skötseln också finns där. Tandborstning två gånger om dagen, regelbundet användande av tandtråd och daglig skölj med munvatten - det ger bättre förutsättningar för ett friskt liv.

Vita tänder är inte synonymt med friska sådana

Många förknippar tyvärr friska tänder med kritvita sådana. Där finns det egentligen inget samband. Färgen på tänderna avgörs nämligen dels av genetik och dels också av hur man lever. Dricker du mycket kaffe, thé, röker cigaretter, snusar och så vidare så syns det också på dina tänder. Tänder som är gula kan vara friska - tänder som är kritvita kan vara skadade på ett eller annat sätt.

Här gör många ett misstag som innebär att man bleker sina tänder snarare än att gå till en tandläkare. Det gör varken av eller till: har någon av dina tänder drabbats av ett kariesangrepp så kommer ingen tandblekning i världen att reparera skadan i fråga.

Blek dina tänder hos en tandläkare inför festen

Däremot så är just tandblekning något som kan få dig att må bättre. Det ser fräschare ut med ett bländande vitt leende än med ett leende av en mer gul nyans. Det skriver de flesta under på. En tandblekning inför exempelvis en fest är ett perfekt sätt att skaffa sig lite bättre självförtroende, för att känna sig lite tryggare och för att bli lite bättre bemött av andra. Ett leende kan förändra världen och göra att folk öppnar upp sig.

Det som är bra är att en sådan idag går att göra hos en tandläkare. Bor du på exempelvis Södermalm i Stockholm så har du bara inom det området ett gigantisk urval av utbildade tandläkare som - utöver de vanliga tjänsterna - även erbjuder mer estetiskt tandvård. Det går således att b å d e undersöka tänderna och få det där kritvita leendet du alltid drömt om under samma tandläkarbesök.

Skillnaden mellan att bleka tänderna hos en tandläkare på Södermalm kontra att göra det i hemmet är att det senare är mer osäkert och allt som oftast ger en sämre effekt. Bleker du dina tänder hos en tandläkare så får du ett hållbart resultat - utan risk - och där produkterna som används är noggrant kontrollerade.

23 May 2018