Festtips

Spotlights i taket - ett sätt att göra vardagen till en fest

Vi har ett stort behov av ljus. I Sverige och andra nordiska länder har vi begränsat med solljus under halva året (och fullkomligt svämmar över under den andra halvan) och det gör att vi måste ha god belysning inomhus. Dels för att klara av vardag och jobb och dels också för att få energi. Ljus ger energi; det går att testa på dig själv. Känner du dig trött, orkeslös och saknar energi så kan du prova att fixera ögonen - en kort stund - mot ljusskenet från en lampa i taket. Det blir en skillnad nästan direkt.

Ljus gör skillnad och sett till det vi ovan skrev så är det kanske inte så häpnadsväckande att den svenska befolkningen under vinterhalvåret ser ut lite som en skådespelarna i tv-serien The Walking Dead.

Vilket ljus ska man då välja? Man brukar säga att vi i varje rum ska ha tillgång till en allmänbelysning, en punktbelysning och en mysbelysning. Det vill säga - en lampa som lyser upp hela rummet, en lampa som du kan rikta - om du jobbar eller håller på att hacka grönsaker i köket - samt en lampa som ger ett mer harmoniskt ljus och som skapar en lugnare stämning. Har man detta som riktmärke så har man också de ljuskällor man behöver.

Det finns dock olika sätt att nå dessa tre mål. Ett av de mest populära är att installera spotlights i taket. Spotlights kan nämligen - med dimmers installerade - tillfredsställa alla behov och i synnerhet om man har dessa kopplade så att man själv väljer vilka som ska tändas.

Snyggt är det också då det inte handlar om någonting skrymmande. En vanlig lampa tar plats och blir en del av inredningen - på gott och ont. En spotlight sitter i taket - som man sänkt för att kunna klä in ljuskällan och integrera den i taket i fråga. Det passar bra mot vår ganska strikta skandinaviska design och det har visat sig vara en gångbar lösning i allt från hall, sovrum och vidare till kök och badrum. Problemet? Det finns en brandrisk.

Anlita alltid en behörig elektriker

Tyvärr så har många bränder startat på det sättet att en spotlight har placerat i taket - utan att isoleras på rätt sätt. Den kan dessutom ha placerats rakt i en regel och då denna blir överhettad så börjar den också brinna. Många har gjort detta utan uppsåt och har helt enkelt agerat mot bättre vetande.

I vissa fall har man också gjort rätt så till vida att en hjälpsam snickare - som man anlitat för att sänka taket - erbjudit sig att även sköta installationen av spotlightsen. Man handlar i god tro, helt på det trygga med att snickaren är en yrkesman som får utföra uppgiften. Men: det jobbet ska alltid genomföras av en behörig elektriker.

Köpa en nyrenoverad lägenhet i Stockholm

Ur ett annat perspektiv så kan frågan bli än mer intressant. Om man ser till olika typer av renoveringar som sker i syfte att sälja bostaden till ett högre pris så är det många som väljer den - som sagt - snygga lösningen med spotlights.

Hur många av dessa har egentligen använt sig av en behörig elektriker? Det bör man vara observant på då en brand när som helst kan ske som en följd av den undermåliga isoleringen och den direkt livsfarliga placeringen av ljuskällan i fråga.

Kort sagt - och detta gäller egentligen all typ av renovering - ska du köpa en bostad i Stockholm (där flest affärer sker och där också metoden med renovering innan ofta äger rum) så bör du ställa kontrollfrågor om vilken elektriker som skött installationerna. Det ger en större säkerhet. Tvekar säljaren och svarar svävande så bör du kanske dra öronen åt dig - eller åtminstone låta en elektriker undersöka - innan du skriver under kontraktet.

Besök https://www.elektrikerstockholm.biz/för mer info.

5 May 2018