Festtips

När du bara längtar efter goda burritos

Många äter mexikansk mat på fredagarna utan att tänka på det. Vi har gjort mexikanska rätten Tacos på ett så svenskt sätt att vi sällan tänker på att det från början är en mexikansk rätt. I Mexiko äter man inte alltid tacos som vi gör. I Sverige gör vi nästan alltid tacos på köttfärssås. I Mexiko kan man äta tacos med fläsk, lamm eller nötkött som har blandats med lammkött, som en kebab och serveras med ananas, lök och färsk koriander. Från tacos har vi gjort allt från taco-pajer till olika gratänger med tacosmak i en försvenskning av den mexikanska rätten.

Andra mexikanska rätter

Som vem som helst kan förstå, finns det ju andra slags maträtter som man kan äta i Mexiko och som kanske skulle bli populära i Sverige? Varför har vi bara börjat äta tacos, när det finns så många andra goda rätter? Prova även:

Fajita

Liksom med tacos kan man äta fajita med olika slags kött. Köttet kan vara allt från kyckling, fläks, eller till och med räkor som läggs på ett stekt eller grillat tortillabröd. Köttet samsas sedan med lök och paprika, sedan kan man ha medgräddfil, guacamole, salsasås, riven ost och tomat.

Enchiladas

Liksom med fajita, äter man enchiladas med tortilla. Men till skillnad från fajita, som man lägger kött och grönsaker i tortillan och rullar ihop den och äter på en gång, gör man visserligen samma sak, men lägger dem i en ugnsform. Sedan river man på ost och lägger dem i ugnen. När de sedan är varma äter man dem varma med sås.

Burritos

På samma sätt som fajita och enchilada äter man burritos med tortilla som man lägger i en fyllning. I en traditionell burritos fyller man den med spanskt ris, eller kött tillsammans med olika bönor som bruna eller svarta bönor. I USA fyller man dem även med sallad, tomater, guacamole, ost och gräddfil och därför är de amerikanska burritos större än de mexikanska.

En myt om den första burritos berättar att en man som hette Juan Mendez brukade sälja tacos i ett torgstånd och färdades med en åsna för att sälja mat under den mexikanska revolutionen i staden Juarez mellan USA och Mexiko. För att hålla maten varm, svepte han in den i en stor veteotrtilla och burriton var född. Hans mat blev snabbt populär och alla ville äta den.

30 May 2019