Festtips

Funderar du på att äta ute eller laga mat ikväll?

Finns den godaste maten på restaurang eller hemma? Är det mysigare att gå till en liten krog eller att sitta i hemmet med tända stearinljus, helt själva? Varför föredrar en del en måltid hemma?

Mat ska njutas med ögonen, munnen och magen, har den kände kocken Tareq Taylor sagt. Det betyder att mat ska se gott ut, det ska smaka gott och man ska må bra av den. Då är maten bra för oss. Det kan vara därför som man både hemma och på restaurang gärna serverar mat på bord som har rena fina dukar, en vas med blommor och tända ljus. Och maten läggs upp vackert på fina tallrikar. Smaken hade varit densamma om allt varit blandat och maten lagts upp på något annat, men maten smakar ändå godast fint serverad. Vare sig man äter ute eller hemma så är det därför en god idé att lägga lite extra tanke bakom hur maten serveras. Så varför inte slå på stort och köpa en bukett blommor, tända några ljus, vika servetter och servera familjen mat som redan är upplagd på tallrikar “a al restaurang”?

Den mysigaste platsen att äta på

Var den godaste maten finns, är helt efter den personliga smaken. Många har en person och en maträtt som slår allt. Det kan vara favoritrestaurangens spagetti carbonara eller mammas köttbullar. Den där rätten som smakar lite annorlunda och som slår an alla de rätta strängarna. Frågar man en del så säger de att restauranger med många stjärnor är där den godaste maten finns. Medan en del säger att det finns absolut inget som slår hemlagad mat. Smaken är, som en del säger, verkligen delad. Detsamma gäller var det är som mysigast att äta. Det kan vara den där uteserveringen i Milano eller så är det på en filt i trädgården.

Bli bortskämd idag

Att kunna sätta sig vid ett dukat bord och njuta i lugn och ro av sällskapet medan den rätt man valt tillagas, kan kännas som en lyx när man är trött och har en tuff vecka bakom sig. Att inte behöva fundera det minsta på hur svårt något är att tillaga eller hur man ens gör. Det är bara att peka och beställa det som man just då är som mest sugen på. Om man kan så ska man därför ibland unna sig att bli lite bortskämd på restaurang.

27 Mar 2020