Festtips

Att ta sig runt i Stockholm

Stockholm är väl anpassat för att färdas runt i med många olika medel. Oavsett om man så vill gå, cykla, ta bilen eller åka med kollektivtrafiken, går det ofta att lösa. Många rekommenderar att man inte tar bilen i innerstaden på grund av trängsel och miljö. Ska man däremot in i, eller ut från, de centrala delarna av Stockholm kan bilen vara ett bra alternativ. Valet av färdmedel beror givetvis på vad man gör i Stockholm också. Är man turist och här på sommaren kan en cykel räcka fint – har man ett snabbt ärende kan bilen passa bättre.

Cykel

Avstånden i Stockholms innerstad lämpar sig väl för cykel. Även om man så ska ut från, eller in till, innerstaden kan cykel vara bra. Många cykelpendlar till och med från några av Stockholms yttre förorter, även om det inte är alltför vanligt. Som cyklist i Stockholm är det viktigt att vara försiktig. Man bör tänka på att en del som åker bil i Stockholm kan göra det för första gången, och är då inte vana att samsas om vägbanan med cyklar. Var särskilt försiktig vid tillfällen då du ska fortsätta rakt fram, men bilen ska svänga höger. Många bilister glömmer att kolla döda vinkeln och du kan då tvingas till en tvärnit för att undvika en kollision. Vidare bör extra försiktighet iakttas vid korsningar. Om du ska rakt fram, men en bil i mötande körfält ska köra åt sin vänster, finns en risk att du syns dåligt. Åtminstone om korsningen har flera filer och den mötande förarens sikt är skymd av en annan bil framför dig.

Bil

Många undviker att ta bilen i innerstaden. Som nämnt i inledningen kan det bero på köer och miljöskäl, men en annan faktor är parkeringen. Om det inte är svårt att hitta parkeringsplatser, så är det med stor sannolikhet dyrt. För bara några timmar i ett parkeringshus i centrala Stockholm kan priset vara flera hundralappar. Ska du stå där en dag skulle du alltså spara pengar på att felparkera och helt enkelt betala parkeringsböter (även om det inte är något vi uppmanar till, givetvis). Istället kan det vara bättre att ta cykeln, mopeden eller använda kollektivtrafiken. Ett annat alternativ är att hyra en privatchaufför (läs mer om detta nedan).

Privatchaufför

Att hyra en privatchaufför är en tjänst de flesta större taxibolag erbjuder. Det kan visserligen vara ganska dyrt, men du slipper krånglet med parkering och väntande. Du kan enkelt stiga ur där du ska och återkoppla med din privatchaufför när det är dags att åka vidare. En privatchaufför kan passa bra för den som har många ärenden på kort tid i Stockholm, och inte vill hyra bil och köra själv. Det kan också passa bra för en turist som inte vill hyra bil och vill lägga ner lite pengar på att få en privat tur i huvudstaden. Här hittar du en av många som kan vara bra: www.privatchaufförstockholm.se.

Kollektivtrafiken

Skillnaden mellan att hyra en privatchaufför och använda sig av kollektivtrafiken är stor. Inte minst vad gäller kostnaderna. Även om Stockholms lokaltrafik är en av de dyraste i Europa, är det ett förhållandevis billigt sätt att ta sig runt på. Du kan använda tunnelbana, båt, pendeltåg, buss och spårvagn för att ta dig dit du vill.

23 Jan 2018