Festtips

Att starta en verksamhet i Vasastan

catering, mat, tacosVasastan är tveklöst en av de mer attraktiva stadsdelarna i Stockholm. Så har det dock inte alltid varit. För ett sekel sedan, och till och med senare än så, ansågs Vasastan vara något av ”landet”, en bra bit ifrån smeten som då bland annat fanns vid Klarabergsviadukten, Gamla stan och kvarteren som en gång låg däromkring.

Idag är det tvärtom. Vasastan är en attraktiv plats för såväl bostäder som för butiker och kontor för olika verksamheter. Att ha en adress här är helt enkelt något som många eftersöker. Det är en förhållandevis lugn stadsdel, som för den delen inte är tråkig på något sätt. Anrika platser som Tranans Restaurang, där Astrid Lindgren sägs ha spenderat mycket tid, bidrar till nöjeslivet i stadsdelen.

Hur det är att starta en verksamhet i Vasastan beror givetvis på vilken typ av företag det är man ska starta. Den som ska driva en mindre IT-verksamhet, till exempel, kan säkerligen hitta relativt (med betoning på relativt) billiga, mindre kontor någonstans i stadsdelen. Billigare blir det när man rör sig lite utåt mot tullarna, till exempel mot Röda Bergen och Vanadislunden. Dyrare blir det om man ska hålla sig nära Odengatan och tvärgatorna däromkring. Med det sagt beror givetvis priset för en lokal på en rad olika faktorer – inte bara på läget.

På senare år har det blivit mycket populärt att starta restaurangverksamhet i stadsdelen. På bara några år har Vasastan blivit betydligt mer restaurangtätt jämfört med hur det såg förut. Därtill har andra relaterade verksamheter startats här, till exempel aktörer som sysslar med catering.

Bör ha nytta av läget

Om man ska ha en lokal i just Vasastan bör man ha nytta av läget på något sätt – annars riskerar man att betala pengar i onödan. Säg till exempel att du ska syssla med catering. För en sådan verksamhet är det kanske inte nödvändigt att ha en stor lokal på attraktivt läge, mitt i Vasastan. Då kan man spara rejält med pengar på att röra sig någon eller några kilometer utanför tullarna, mot Solna exempelvis. Visserligen har även Solna blivit mer attraktivt på senare år, men priserna är fortfarande lägre än i Vasastan.

Ett företag som sysslar med catering får inte kunder på samma sätt som en klassisk restaurang får. Det är ingen som råkar gå förbi, som ser restaurangen och som bestämmer sig för att gå in. Snarare får man sina uppdrag på andra sätt när man arbetar med catering, och köket där maten förbereds kan lika gärna lika finnas utanför tullarna som innanför.

Många faktorer att tänka på

Givetvis finns det en rad faktorer att ha i åtanke. Har man anställda som bor utspritt runt om i staden, kan det naturligtvis vara fördelaktigt att förlägga verksamheten på en plats som förkortar pendlingstiden så mycket som det går för de flesta anställda. Det här kan höja motivationen och därmed produktionen, eftersom vardagen då blir lättare att få ihop för dem. Därutöver finns naturligtvis ytterligare faktorer att ta i beaktning när man ska välja läge för sin verksamhet.

27 Nov 2018