Festtips

Tips på pedagogiska utomhuslekar

Att leka är att lära och att utnyttja leken för att barn ska utvecklas är ett utmärkt tillvägagångssätt. Här följer några tips på pedagogiska utomhuslekar.

Alla som har

En rolig och pedagogisk lek som passar från att barnen är ca ett år och som dessutom kan utvecklas och göras lite svårare eftersom. Leken passar perfekt att leka utomhus så att man slipper trängas och så att man kan hitta på svårare och mer varierande uppdrag. ”Alla som har” börjar med att alla deltagare står eller sitter i en ring och den som leder leken säger ”Alla som har… gröna skor” följt av ett uppdrag som alla med just gröna skor ska utföra. För dom allra minsta räcker det kanske med att alla som har gröna skor ska ställa sig upp (eller sätta sig ned om man står från början) och eftersom kan man dela ut svårare uppdrag, som att ”Alla som har en röd mössa ska springa ett varv runt ringen”. Att leka i grupp är utvecklande och i just den här leken kommer barnen vid varje färg som räknas upp uppmärksamma sina egna och andras färger. För dom allra minsta kan det vara riktigt utmanande!

Under hökens vingar

En rolig utomhuslek som också har tydliga pedagogiska inslag är klassikern ”under hökens vingar”. Den passar för lite större barn och utvecklar delar så som att leka i grupp och att samarbeta, samt att följa en ledare. För leken krävs en större yta och en person som utses till ledare, eller hök. Denne ställer sig på mittlinjen medans samtliga andra står på ena kortsidan. Höken ropar ”under hökens vingar kom!” och dom andra deltagarna svarar ”vilken färg?”. Höken väljer då en färg, till exempel rosa, och alla som bär något rosa får gå över till andra sidan. Övriga ska ta sig till andra sidan utan att bli kullade av höken. Dom som inte lyckas ta sig hela vägen utan att bli tagna blir också hökar, och till sist finns bara en person kvar. I den här leken gäller det att man lyssnar uppmärksamt på den som leder. Ju fler hökar det blir desto större samarbete behöver de ha och teamwork är nyckeln till framgång för att vinna.

Tusenfotingen

Detta är också ett tips på en pedagogisk och väldigt rolig utomhuslek för de lite mindre barnen, som sätter prov på både samarbetsförmågan och kroppsmedvetenheten. Den blir svårare och mer utmanande ju fler som deltar och man kan utveckla den genom att leka på olika underlag. För att komma igång med Tusenfotingen ställer sig alla barn på ett led och tar sedan tag i midjan på den som står framför. Tillsammans bildar man alltså en lång tusenfoting som ska ta sig fram över olika hinder. Faller en så finns en risk att han eller hon drar med sig hela ledet och man behöver då samarbeta för att komma på fötter - för att inte ta sönder tusenfotingen som ledet bildar.

27 Nov 2019