Festtips

Skapa tusen och en natt till festen

Ska du ha fest? Det är snart dags för alla slags härliga och roliga fester när vi går in i december. Förutom jul, är det nyårsfesten som ska firas. Helst så festligt och roligt som möjligt. Däremellan kan man också fira annat, födelsedag, till exempel. Därför kan det vara bra att samla på några festtips, som kommer här.

Gör en fest inspirerad av Tusen och en natt

Om du vill skapa en mysig stämning till festen till nyår, kan du ta inspiration av sagan Tusen och en natt. Det är ju så populärt med den ombonade och mysiga inredningen. Tusen och en natt är ju en samling med sagor, som kommer bland annat från Iran, Indien och Kina. Det är liknande Bröderna Grimms sagor, som ingen egentligen vet hur de uppstod men som gick som vandringsberättelser och hade helt olika innehåll och sensmoral. Sagorna Tusen och en natt berättar om exotiska äventyr.

Själva titeln Tusen och en natt handlar om en flicka med ett arabiskt-persiskt ursprung skulle avrättas. Innan dagen för avrättningen kommer får hon tillbringa en natt med storkungen för att sedan dödas. För att undgå döden berättar flickan om så spännande saker att hon får storkungen att flyta fram dagen för hennes avrättning, då han vill höra slutet på hennes saga. Hon fortsätter berätta och han flyttar fram hennes avrättningsdag ettusenen gånger, till slut ger han upp och gifter sig med flickan och hon klarar livhanken.

Inred som nomader från Mellanöstern hemma

Om man vill inreda och göra festen i samma anda som denna Tusen och en natt, kan man börja med att ta bort alla möbler. Detta för att efterlikna de tält som man levde i på denna tid. Ta fram alla slags stora mattor och lägg dem omlott, så att de täcker golvet. Ta fram alla stora kuddar som du har och filtar. Helst ska det vara mörka kuddar. Har du inga svarta kuddar kan du köpa kuddöverdrag. Häng sedan upp filtar eller bordsdukar som även de går i svart eller mörkrött, lila eller mörkgrönt. Har du tofsar, häng upp dem i hörnen på filtarna som du hänger upp. Har du inga tofsar, köp några och det är snyggast om det går ton i ton med filtarna som du har hängt upp. 

Har du något lågt bord kan du ta fram det och placera det i mitten. När du har tagit fram alla filtar, mattor och kuddar är det sedan dags att ta fram alla stearinljsu du har hemma. Placera dem på vackra mässings-, silver- eller kopparbrickor som du har. Om inte köp några och placera stearunljusen på dem.

Beställ hem mat från den delen av världen

När du är klar med inredningen beställer du hem libanesisk mat och äter med fingrarna. Köp hem pitabröd och plocka fram vinglasen. Sedan har du din fest hemma. Det är väl bara gästerna som fattas, men dem kan vi inte tipsa om. Här kan du läsa mer. Lycka till!

14 Dec 2018