Festtips

Sju tips för paintball-nybörjare

Paintball är ett spel som ger utrymme för alla olika personligheter. Oavsett om du är taktisk och strategisk, uppoffrande och galen, ledande eller följande kan paintball vara en sport för dig. Det kan även vara ett kul sätt att krydda ett företagsevenemang!

För den som ska spela paintball för första gången kan det dock kännas lite svårt eller nervöst. Med de här tio tipsen kommer du garanterat att göra bättre ifrån dig i sporten.

Var inte rätt för skotten

Att bli träffad av en kula gör inte särskilt ont – förmodligen mindre ont än vad man tror att det kommer göra. Ja, det kan svida lite i grann i någon sekund, men efter den sekunden har du sannolikt glömt bort kulan och börjar istället fokusera på att ta dig tillbaka in i matchen.

Ta inte av masken på området

Vikten av att behålla masken på – hela tiden – när man är på området bör understrykas. Att hålla ansiktet skyddat under hela matchen är mycket viktigt för att dina första omgångar paintball ska vara så roligt och säkert som möjligt.

Avslöja inte var du är

Visst, ibland kan det vara bra att visa var du är för lagkamraterna. Motståndarna vill du dock, i de allra flesta fall, gömma dig för. Därför bör du undvika att avfyra ett skott i onödiga fall. Gör du det bör du inte bli förvånad om det kommer kulor från motståndarlaget flygande mot dig strax efter.

Generellt sett kan man säga att du endast bör avfyra pistolen i följande fall:

  • Du kan se en motståndare och tror att du har bra chans att träffa.
  • Du vet att en motståndare gömmer sig någonstans och vill ha kvar dem där, till exempel för att en lagkamrat ska kunna inta en ny position.
  • Du vill kontrollera att pistolen fungerar ordentligt innan matchen startar.

Slösa inte kulor på att skjuta mot motståndare som är alldeles för långt bort eller gömmer sig väl.

Kommunicera med lagkamraterna

Kommunikation är en viktig del av paintball. Genom att prata med ditt lag, kan du ge dem information – och de kan ge dig information. Det här kan potentiellt ge ett övertag över ett motståndarlag vars kommunikation brister.

Det är även viktigt att prata innan matchen. Genom att göra upp en enkel taktik, så som att bestämma positioner för de olika spelarna, blir laget mycket mer effektivt. Taktik är överlag en mycket viktig del i sporten.

Tro inte alltid att du är träffad

Om du träffas av en kula, kan den antingen gå sönder och ha ut färg på dig – eller så studsar den helt enkelt bara av. Det sistnämnda innebär att du är kvar i spelet. Vissa nybörjare kan tro att det är ”döda” bara för att en kula träffar dem. Men om du inte får färg på dig, är du fortfarande kvar i matchen.

Ha kul!

Bli inte alltför nervös inför din första match. Paintball är en upplevelse som ibland kännas lite läskig för nybörjare, men det bör inte glömmas att alla är där för att ha kul. Om du följer tipsen i den här texten, kommer din första match troligtvis att bli just det – kul.

Svensk paintball

Joy Stockholm är ett av de svenska lag som gjort internationellt avtryck. Laget, med spelare från Sverige och just Stockholm, var med i en stor amerikansk serie – NPPL. Joy Stockholm har tidigare legat mycket bra till i serien. På senare år har dock aktiviteten svalnat av. Andra lag som spelat ute i Europa eller USA de senaste åren är lagen Stockholm Ignition och Mashive.

16 Mar 2017