Festtips

Så väljer du rätt rätt smink till festen

Att göra sig fin, lägga en make-up och anlända till en fest – ja, det är verkligen någonting som går ut över det vanliga. Att sminka sig i vardagen jämfört med att sminka sig inför en speciell fest är två stycken väsenskilda saker som bör behandlas annorlunda. Felet som många gör är att man sminkar sig på samma sätt inför festen som man gör i vardagen – med några små tillägg. Vi anser att man ska försöka – i den mån som plånboken tillåter givetvis – att använda sig av kvalitetsprodukter vid festen (och vara disciplinerad nog att inte använda dessa för ofta; en vanlig måndagsmorgon i oktober så kan ”vanligt smink” användas).

Ni förstår skillnaden? Det är skillnad på make-up och make-up och den höga prislappen som i många fall kommer står också för bättre kvalitet. Så enkelt är det. Här ska man dock veta att smink som ligger i mellanskiktet rent prismässigt också fungerar; det är de absolut billigaste produkterna som sällan ger ett tillfredsställande resultat.

Nummer ett i att välja rätt smink inför festen är alltså att välja rätt produkter och att öppna plånboken lite mer. Nummer två, enligt oss, det är: hitta rätt produkter för dig. Alla är vi olika och beroende på vilken hudton man har så ska man också försöka hitta rätt foundation för sin ton. Det finns tre stycken hudtoner och vi tänkte gå igenom dessa och skriva vilken typ av foundation som generellt passar. Kom ihåg här att vi bortser från din personliga smak och stil; dessa tips utgår från vilken foundation som passar bäst rent generellt.

  • En varm hudton – en foundation som är mer gulaktig
  • En kall hudton – en mer rosa foundation
  • En neutral hudton – här rekommenderar vi en beige foundation

Där har vi grunden till att sminka sig inför festen – men om vi istället ställer frågan hur man ska sminka sig så tänkte vi komma med några viktiga nycklar och tips:

Tips om hur du sminkar dig inför festen

  • Täck rodnader och tårkanaler kring ögonen med en bra consealer. Det ger en trygg bas inför resten av din make-up – oavsett hur mycket du vill lägga. Ögonen ska alltid framhävas!
  • Förläng ögats nedre del. Vi fortsätter med ögonen. För att få fram din snyggaste ska du  försöka att dra denna från ögats nedre del och skapa den perfekta ”kråksparken” – något som gör att ditt öga upplevs som större. Använd en smal pensel!
  • Svart kajal i innerögat. Det här ger lite ”svärta” och adderar lite mystik. Obehagligt att lägga? Testa att titta ned i golvet i motsatt riktning.
  • Guldögonskugga. Ser du trött ut? Testa att blanda lite – väldigt lite! – guldögonskugga i din consealer. Det gör att du ser extremt utvilad och fräsch ut!
  • Primer innan foundation. För de speciella festerna kan du unna dig att använda primer innan foundation; det ger ett varaktigt intryck och en illusion om en felfri hy.
  • Ögonfransböjare = festhöjare. Få de där Betty Bop-ögonfransarna genom att använda en ögonfransböjare. Bonustips: blås lite på den med din hårfön innan du sätter igång; några sekunder räcker!
  • Krysset. Prova att sätta ett kryss på din överläpp – mitt i – med en läppenna (i samma nyans som läppstiftet du ska använda). Markera konturerna med samma penna innan du använder ditt läppstift och du har den perfekta pussmunnen.
28 Sep 2016