Festtips

Så köper du rätt kostym

Frågetecknen kan vara många när det är dags att köpa kostym, särskilt om det är något du inte bär i vanliga fall. Ska den vara skräddarsydd? Hur bör den egentligen se ut? Vilken färg ska det vara? I den här texten ger vi ett antal tips du kan använda dig av för att hitta den kostym som passar just dig bäst.

När ska du använda den?

Fråga dig själv när du egentligen ska använda den. Ska du ha den under arbetstid, ungefär 40 timmar i veckan? Eller ska du ta studenten? De flesta bär inte kostym på arbetet och köper en kostym som passar till flera olika högtider. Vissa vill inte ens ha något särskilt formellt, utan letar bara efter något som kan användas med t-shirt och jumpaskor. Gå igenom dina användningsområden och ha dem i åtanke när du ska få den skräddarsydd eller när du går till klädbutiken.

Ta inspiration

Ett enkelt sätt att få tag på en kostym man tycker om är att titta på internet och i modetidningar efter kostymer du tycker är snygga. På så vis kan du enkelt scanna igenom utbudet i olika butiker och snabbt avgöra om det finns en kostym för dig där. Likaså kan du visa bilden för din skräddare om du planerar att skaffa en skräddarsydd kostym.

Hur mycket vill du spendera?

En kostym kan kosta mycket. Riktigt mycket. Vissa kostar runt tusenlappen, medan andra kan kosta flera tiotusentals kronor. Vill du ha en skräddarsydd kostym är det normalt lite dyrare än om du köper den färdig.

När du bestämmer dig för en budget bör du ha i åtanke att kostymen är en investering som inte görs särskilt ofta. Du kommer sannolikt att ha kvar den i många år och använda den många gånger, varför det brukar löna sig att satsa på kvalitet. Det är inte en t-shirt eller ett par jeans, som slits ut och slängs.

Fråga skräddare eller personal

Ska du köpa en skräddarsydd kostym bör du inte vara rädd för att fråga skräddare om råd. Fråga allt du funderar på – det är god service hos skräddaren eller butikspersonalen att ge dig den information du behöver. Om du känner dig osäker är ett tips att vänta med inköpet. Köpet ska kännas bra.

Passformen är viktig

Modell, material och färg i all ära – men hur kvalitativ kostymen än är blir det inte snyggt om den inte passar din kropp. Det här är en anledning till att många väljer att köpa en skräddarsydd kostym, där ett proffs kan anpassa plagget efter just dina mått.

Läs mer på http://www.skräddarsyddkostym.se/.

24 Nov 2017