Festtips

Så fixar du det perfekta dansgolvet

Om man inte kan dansa är det ingen fest. Det är nog något de flesta kan hålla med om, även om man själv inte är någon Fred Astaire känns det ofta som att det saknas något om man inte får lite musikunderhållning och en chans att bjuda upp någon efter desserten. Dansen är det som ger festen liv efter den formella middagen och alla långa tal. Om man inte kan dansa på en fest, vad ska man då göra?

Vilka egenskaper krävs av ett bra dansgolv?

När man dansar vill man ha en följsam men ändå slitstark yta under fötterna som samtidigt har det rätta glidet. Ett dansgolv får inte kännas stumt utan det ska ha lite svikt i sig så att man ta spjärn i svängarna. Det finns många moderna typer av mattor och plastunderlag som är utmärka att dansa på, men de saknar en viktig detalj som många kräver av ett dansgolv på en elegant fest: de har ingen klass.

Hur funktionell och praktisk en dansmatta än är har den inget att göra på en bättre fest. För gästerna blir det mer som att gå ut på ett Friskis & Svettispass än att segla ut på ett balgolv. Nej, vill man ha ett dansgolv som är perfekt för dans och samtidigt besitter de estetiska kvaliteter man förväntar sig av en förstklassig fest finns det bara ett alternativ: Äkta ekparkett.

Det enda rätta underlaget

Ekparketten är det klassiska dansgolvet och är det underlag som de stora dansstjärnorna på 1900-talet skred fram över i sina oförglömliga koreografier. Ek är precis lagom hårt för att ge svikt men ändå kännas hållfast. Och det är naturligtvis äkta parkett vi talar om, med handlagda massiva stavar som omsorgsfullt lagts i ett vackert mönster av en erfaren golvläggare. I Stockholm med sin månghundraåriga tradition av parkettgolv finns idag många golvläggare som kan lägga en massiv ekparkett även över en större yta som den som krävs för ett dansgolv.

Olja ger den rätta följsamheten

Har du en lokal eller en större salong i din bostad där du vill fixa ett golv som även fungerar bra till dans, ska du anlita en golvläggare i Stockholm med gedigen kunskap om äkta parkett. Ekparkett är det som gäller, gärna i ett klassiskt fiskbensmönster, men det finns även många andra typer av mönster som gör sig bra på ett dansgolv. Vad gäller ytbehandlingen finns det som alltid en del att välja på, men många dansare är överens om att det som brukar kännas bäst att dansa på är ett oljebehandlat parkettgolv. Olja gör golvet mjukt och vackert, men det får samtidigt ett skyddande lager som gör det tåligt. Dessutom kan man lätt punktlaga ett oljebehandlat golv till skillnad från ett lackerat, om någon vass klack till exempel skulle orsaka ett litet hack.

Potatismjöl eller tvålflingor för det rätta glidet

För att få den rätta schwungen i piruetterna behövs det lite extra glid på dansgolvet. På en ekparkett fixar du detta genom att pudra ut lite potatismjöl på golvet. Potatismjöl ger golvet glid utan att det blir halt. En liknande effekt kan fås med tvålflingor som strös över golvet. Tvålflingorna har även den fina egenskapen att den ger en skyddande yta på golvet.

Proffsen finns i Stockholm

När de är dags för fest är endast det bästa gott nog, och det gäller så klart även dansgolvet. Kontakta en erfaren golvläggare i Stockholm och få hjälp med att lägga äkta ekparkett i ett snyggt mönster. Dina gäster kommer att bli överlyckliga över att det äntligen är någon som tar festdansandet på allvar och äntligen fixar ett riktigt snyggt och samtidigt dansvänligt golv som tål hur vild och långvarig dans som helst.'

Tips & rådhttps://www.golvläggarestockholm.net.

6 Jul 2018