Festtips

Ordna med trendig mat på festen

När man tänker på "trendig" mat, är det bland det första som dyker upp i ens tanke; vegetarisk och vegansk mat. Trenderna startar ju för det mesta bland våra ungdomar. Och det är just våra ungdomar som är som mest miljömedvetna. De vill leva och äta på sätt som är så miljömedvetna som möjligt. De gillar inte det röda köttet på samma sätt som generationer innan har gjort. De dricker heller inte lika mycket alkohol som tidigare generationer – och inte på samma sätt heller. Däremot är de mer drogvänliga till exempel mot marijuana och "lättare" droger än tidigare generationer.

Trendig mat som kommer utifrån

En mest trendiga maten är den som blandas med svensk matlagningskultur och sätt att tillaga den på. Här ser vi till exempel i Stockholm – som är den plats i Sverige som trenderna kommer först till och sedan sprids till resten av landet – mat som kommer från en stor variation av kulturer. Hit kommer mat från Asien såsom sushi, bibimbap, yakitori, yakiniku. Vi ser även mat som kommer från Mellanöstern som kebab, shish, falafel, hummus, baba ganoush och cous-cous. Vi ser också sedan länge tillbaka att maten som kommer från länder kring Medelhavet och Mellanöstern, som innehåller mycket fräscha grönsaker som också är vegetarisk och vegansk, är mycket populär. Våra ungdomar gillar den sortens mat. Så vill man servera trendig mat som ungdomarna gillar, ska man helst servera vegansk och vegetarisk mat. Och är det någon som inte gillar det, kan man låta dem smaka på väl tillagad och god mat som är nyttig både för oss människor och för klimatet och naturen.

Bjud på en vegetarisk buffé

Vill man låta ungdomarna – och alla andra – prova på vegetarisk mat, som vissa inte har smakat förut, kan man bjuda på en buffé. Då hittar alla något som de kan tycka om. Då kan man äta traditionella pommes frites med vegetarisk korv, "köttbullar" som är vegetariska, Vill man inte äta annorlunda mat, kan man ändå äta traditionell mat, men som är vegetarisk. För många är det viktigt att få äta mat som de alltid har ätit och då kan man faktiskt bjuda på sådan traditionell mat, men som är vegetarisk. Ibland kan man göra vegetarisk mat men som ser ut och som smakar som de vanliga korvarna, köttbullarna och stekarna som man är van vid att äta. Prova vegansk sill, om du är osäker på vad som menas med traditionell mat som är vegansk eller vegetariansk.

11 Jun 2019