Festtips

Olika vinprovningar i Stockholm

Det är extremt stor skillnad på de olika vinprovningar som finns tillgängliga i Stockholm. De som vill boka en vinprovning bör därför läsa på om de olika upplevelserna och söka efter en vinprovning som både passar utifrån kunskapsnivå, tid och önskemål. Några som erbjuds är exempelvis:

Klassisk vinprovning

Klassisk vinprovning innebär att du får smaka på ett par olika viner samtidigt som proffs förklarar hur provning bör gå till för att smaken bäst ska komma fram samt historia kring de olika druvorna. Information brukar även ingå gällande vilka viner som bäst passar till specifika maträtter. 

Denna vinprovning brukar hålla på i ett par timmar och anordnas regelbundet av flera olika företag runt om i Stockholm. De kan anordnas både i restauranger och i vinkällare. Cirkapris 400 - 600 kr per person. 

Vin och choklad

Vissa viner passar utmärkt till choklad – men det gäller att välja rätt. På en choklad- och vinprovning kombineras provsmakningar av både finchoklad och viner av hög kvalité. Även här får man lära sig om hur man provar på bästa sätt samt produkternas historia. Eftersom det både är choklad och vin blir det däremot mindre fokus på vin än vid vinprovningen ovan. 

Även denna är relativt vanligt i Stockholm och vissa har valt att samarbete med choklaterier just för att nå den djupare kunskapen på området. Cirkapris 500 - 800 kr

Vinprovning i Riedelglas

Det finns flera faktorer som avgör hur smaken kommer fram på vinet. En tungt vägande faktor är vilka glas som används. På denna vinprovning ligger fortfarande fokus på vinet men även på de riedelglas som används. Här får du lära dig om dessa glas och hur utformningen av glasen är viktiga gällande vinets doft och smak. 

Relativt ofta sker vinprovning i Riedelglas, däremot är utbudet av företag som har denna inriktning på vinprovningen något mindre än de ovan. En kurs som absolut passar för de som vill ta sina vinkunskaper till en ny nivå.  Cirkapris 400 – 600  kr. 

Boka vinprovning hemma

Den kanske mest personliga och unika upplevelsen är att boka vinprovning i hemmet. Kostnaden är ganska stor men är man ett kompisgäng som delar på kostnaden blir det inte dyrare än att alla går på vinprovning tillsammans och betalar var för sig. 

Med detta upplägg kan man skapa en helt unik vinprovning helt utifrån egna behov. Bor man i utkanten av Stockholm bör man däremot höra med företaget som anordnar hur långt ut från centrala Stockholm de åker utan att det tillkommer extraavgift. 

Cirkapris – Helt beroende på upplägg, tid m.m. 

20 Apr 2018