Festtips

Måla som en målare i Stockholm

Dags att anlita en målare i Stockholm? I så fall finns det också vissa saker att tänka på. Dessa ska vi gå igenom lite senare i texten, men innan dess så ska vi gratulera dig till ett bra beslut. Alltför många tar lite för lätt på målning. Man anser att det går hur bra som helst att måla på egen hand och utan att anlita en målare. Det stämmer inte riktigt.

Man kan måla utan en målare - men då bör man måla som en målare. Det är ofta där skon klämmer och det är den stora anledningen till varför man ser så många misslyckade resultat hemma hos privatpersoner.

Det som skiljer en målare i Stockholm mot hur en lekman arbetar - utöver att det finns en enorm erfarenhet och yrkeskunskap - är hur tiden disponeras. Oavsett om det handlar om att måla en vägg interiört eller om att måla om en fasad på husets utsida så lägger målaren lejonparten av sin arbetstid på det tråkiga: grundjobbet. Du - här talar vi rent allmänt - skulle säkerligen vilja börja måla så snart som möjligt, vilket innebär att grundarbetet skulle sidsteppas.

Skillnaden syns i det färdiga resultatet. Både rent estetiskt och sett till hållbarhet. En bra tumregel rent tidsmässigt är att 80% av tiden läggs på grundjobbet och att 20 % av tiden läggs på att måla. Följer du den disponeringen av tid så kommer du att lyckas ganska bra.

Anlita en målare i Stockholm

Vi skulle emellertid säga att det kloka beslutet ligger i att direkt anlita en målare för jobbet. Med Rot-avdraget tillgängligt så handlar det inte om några gigantiska kostnader - det är tvärtom väldigt prisvärt. Svårigheten ligger i Stockholm - och andra större städer - i att hitta rätt målare. Utbudet är större och det finns en tydligare konkurrens.

Detta gör inte enbart att företagen spetsar till sina tjänster och erbjuder bättre priser. I många fall gör konkurrensen att företag tillåts smyga under radarn. Sämre företag kan hitta nya kunder genom att locka med låga priser. Kunderna väljer helt enkelt företag på fel sätt.

Detta är problematiskt på fler än ett sätt. Dels så drabbas kunden av ett fuskjobb, dels så drabbas branschen av ett sämre rykte. Även om måleribranschen i stort gör sitt yttersta för att sanera bort de oseriösa företagen så krävs det även en uppoffring från kunden. Genom att välja även med andra faktorer än plånboken så kommer många av de sämre måleriföretagen att försvinna.

Så hittar du rätt målare

Rådet är att du alltid kollar upp målaren innan. Var har tidigare jobb skett - finns referenser? Finns F-skatt så att Rot-avdraget går att använda? Hur många anställda har man - och är samtliga utbildade? Har företaget anmärkningar hos Kronofogden eller någon pågående tvist mot Konsumentverket?

Det finns många stenar att vända på, och ju fler av dessa du orkar lyfta - desto större chans är det att du hittar rätt målare i Stockholm.

28 Jun 2021