Festtips

Lista: de bästa ställena i Stockholm för afternoon tea

Afternoon tea är en tafternoon tearend som kommit för att stanna. Allt fler restauranger och caféer erbjuder detta och Expressen valde därför att testa några av de mer kända platserna. Allt från dyra och lyxiga caféer till mera budgetvarianter. Totalt testades 16 platser och nog var det skillnad.

På första stället möttes de av afternoon tea i storleksordningen som ”en måltid”. Man kunde välja flera olika menyer där scones alltid serverades med olika tillbehör. En av de lyxigare varianterna innebar att man även fick sorbet och tårta. En sittning varade i två timmar och gästerna kunde njuta av sitt fika i mycket harmonisk miljö. Avslappnande, lyxigt och med många olika alternativ på menyn. Ett av de finare ställena i Stockholm, vilket även syntes på priset som var mellan 145 kr och 265 kr.

Anrikt på andra plats

På andra stället möttes de av minst sagt anrik inredning. Detta på ett av Stockholms mest kända och centralt belägna caféer. Här möts besökarna av att salt och sött möts i en härlig blandning. Här finns allt från scones och snittar till kakor och muffins. Allt från hemkokt sylt till marmelader och salta kex. En fördel är att man även kan kika in och se hur bagarna jobbar och hur dess konditor skapar de kreativa bakverken. Även här får man betala relativt mycket då en afternoon tea kostar 175 kr. Men får man ju ändå en av Stockholms bäst belägna platser.

White Guide-rankat på tredje plats

Tredje platsen var en av de få caféer i Stockholm som finns med i White Guide. Det är ett fik som ”gör gott” på två olika sätt. Bakelser, scones och andra bakverk håller mycket hög kvalité och fiket har överlag ett högt anseende bland gästerna. Samtidigt så drivs detta av Stockholms Stadsmission vilket innebär att delar av vinsten går till samhällsnyttiga insatser. En liten rolig detalj är att det är en mängd olika stilar på kaffemuggarna och kaffekopparna. Detta eftersom de kommer från Stadsmissionens second hand. Här får man betala 195 kr per person.

Vackert slott fjärderankat

Fjärde platsen de beskrev var ett slott med en av de högsta priserna i jämförelsen. Här får man lägga ut 245 kr som vuxen 150 kr som barn för ett afternoon tea. Men för det får man inte bara fantastiska bakverk utan även en magisk utsikt över Mälaren. Scones och snittar hittas på menyn tillsammans med en mängd godsaker som toscabitar och desserter. De är däremot noga med att påpeka att utbudet kan variera kraftigt mellan årstiderna.

9 Nov 2018