Festtips

Hur kan man arrangera en säker fest?

Överallt så hör man om övergrepp som skett i samband med större tillställningar såsom exempelvis en festival. Det är oroväckande och det är något som får många att tänka till. Är det värt att anordna en festival - en tilltänkt folkfest - om det potentiellt kan innebära att en tjej blir utnyttjad, utsatt för ett sexuellt övergrepp eller till och med utsatt för en våldtäkt?

Det här gäller även i den mindre skalan och i synnerhet för ungdomar. En hemmafest som spårar ur med mycket alkohol och där en våldtäkt äger rum. Varje förälders mardröm.

Samtidigt så kan man heller inte låsa in ungdomar och förhindra dem från att leva ett socialt liv. Vi tänkte försöka balansera lite på den här slaka linan och ge några tips om hur man kan underlätta för ungdomar och arrangera en säker fest.

Tips för att en fest ska bli säker

Här följer några åtgärder som du som förälder kan vidta:

  • Nolltolerans mot alkohol. Den här punkten ska vara given. Om du låter din tonåring ha fest i ert hus så är det också nolltolerans mot att dricka alkohol - eller mot att använda droger överhuvudtaget. Du måste sätta ner foten här. Vissa föräldrar tror att de gör sina tonåringar en tjänst genom att köpa ut en “lagom mängd” alkohol och därigenom stoppa sonen/dottern från att dricka hembränt eller smuggelsprit. Det är dels olagligt och dels också en riktig björntjänst. Köp aldrig ut. Skulle du förlåta dig själv om din dotter blivit utsatt för en våldtäkt som en följd av en extrem berusning?
  • Var närvarande: Kontrollera festen. Du kanske inte behöver vara där hela tiden, men du ska definitivt komma förbi och se hur allting går. Det kan du även be andra föräldrar att göra. En ungdomsfest har en förmåga att sprida sig och där det kan innebära att folk som inte är bjudna ändå kommer - ofta är det också då problemen knackar på dörren. Var där - även fast du inte är det.
  • Håll koll. Vilka är bjudna, vilka är inte bjudna - vad ska alla göra och hur är det tänkt att allt ska ske? Ställ frågor och var inte naiv i detta. Ungdomar säger ofta inte hela sanningen och det måste du vara medveten om.

Ägde en våldtäkt rum på en fest?

Slutligen. Vad händer om det ofattbara inträffar? Kanske inte på den fest som sker i ert hem - utan på en annan fest eller i någon annan miljö? Det första du ska göra är att kontakta polisen och få din dotter - eller den utsatta - att göra en anmälan. Offer för en våldtäkt får sina eventuella skador dokumenterade och bevis - DNA - säkrade vid en anmälan. Det är viktigt att den sker så fort som möjligt; även om det går att anmäla en våldtäkt i efterhand så finns det en större chans till fällande dom om exempelvis DNA gått att säkra.

Våldtäktsoffer får också hjälp i form av psykologer, kvinnojourer och BUP (om det handlar om ungdomar). Ett målsägarbiträde- utan kostnad - ska också anlitas. Den senare är ett väldigt viktigt stöd och detta mer än bara genom sin expertis; i rätten så fungerar denne även som ett rent mentalt stöd och en axel att luta sig mot.

En sista sak: som förälder så ska du vara ett stöd och aldrig någonsin komma med anklagelser. Lita på ditt barn och vad hon säger. Vem ska hon kunna vända sig till om inte till sina föräldrar?

Här finns en byrå med specialistkompetens inom denna typ av ärenden: https://www.våldtäkt.com.

3 Nov 2018