Festtips

Fettavskiljare räddar VVS-system

Det som borde finnas i alla kök, är fettavskiljare då vi använder mer fett än förut. Och det fettet häller vi som mest rakt ner i avloppen. Rörmokarna får därför mer att göra och måste rycka ut när våra rör täpps till av fettklumpar som lägger sig i rören och gör så att avloppen slutar fungera som de ska.

En fettavskiljare gör precis som det heter; skiljer ut fettet som hälls i avloppen. En sådan gör att fettet som kommer med avloppsvattnet samlas i en tank som samlar upp matavfall. När man häller ut saker i avloppsvattnet samlas allt avloppsvatten i tanken. Eftersom fett är lättare än vatten och flyter upp till ytan i tanken innan resten av avloppsvattnet leds ut i det kommunala avloppet.

Så fungerar en fettavskiljare

När man ska göra riktigt god mat, brukar man ofta använda lite mer av det goda, lite mer socker och lite mer fett. Det är ju det som gör maten god; grädde i maten förhöjer smaken. Socker i bakverken gör dem extra goda. Nackdelen med all den goda maten och efterrätterna är den att när vi sedan diskar allt det porslin som vi använder till att äta på och laga maten med, så spolas allt det ner i avloppet. För att inte fettklumparna ska fastna där kan man alltså installera en särskild fettavskiljare. Den kan man antingen montera inne i bostaden, eller utanför, i en särskild tank.

Fettmolekylerna lägger sig på ytan

Det som är viktigt med en fettavskiljare är den att man saktar ner processen som avloppsvattnet ska ut i resten av avloppet. När man samlar avloppsvattnet i en särskild tank får vattnet och fettet en chans att dela på sig. Fett flyter alltid upp till ytan. Det är så fett fungerar i vatten. Molekylerna i fettet lägger sig ovanpå vattenmolekylerna. När fettet sedan har separerats åker resten av avloppsvattnet ur tanken. Sedan tömmer man tanken med allt fett och slänger det med resten av soporna. Allt som kommer ut köket; köksavloppet, golvbrunnar och diskmaskin bör kopplas till fettavskiljaren så att allt fett samlas där. Först då kommer avloppet att fungera som det ska.

Alla borde ha en fettavskiljare

Det är inte svårt att få tag i en fettavskiljare. Man kan ju googla till exempel "fettavskiljare Stockholm" eller "fettavskiljare Göteborg" så kommer man till en hel lista presenterad av Googles sökmotorer som då presenterar alla som har angett att de arbetar med fettavskiljare i Stockholm, Göteborg eller i de orter där du har angett som sökord på Googles sökruta.

7 Jan 2020