Festtips

Festen kräver ett gediget dansgolv

Har du någonsin varit på en fest så vet du också hur det brukar kunna se ut. Den börjar lite trevande och där folk står i klungor som är utspridda över hela lokalen. Därpå så äter man och stämningen börjar stiga och bli lite mer avslappnad. Kanske sker en lek som ytterligare höjer nivån. Crescendot, det nås dock då borden är avdukade, musiken börjar spela och där samtliga samlas på dansgolvet. Dansen är ett naturligt sätt att umgås och det är något som alla - unga som gamla - uppskattar.

Men, den stora frågan i samband med en fest är inte om alla hade det trevligt - den stora frågan, om festen skett hemma hos dig i din bostad, lyder: hur klarade sig dina golv? Golvet kan ta mycket stryk i samband med en fest. Dels så påverkar dansen -.i synnerhet om någon haft på sig högklackade skor eller vanliga skor där smuts (grus) fastnat - dels så har vi alla spill som sker i takt med musiken. En skvätt öl här, ett glas rödvin där och chips som krossas under fötterna på folk.

Vill det sig riktigt illa så kan betyget på en riktigt lyckad fest innebära att du som arrangör tvingas vidta åtgärder i syfte att rädda ditt golv. Där får du själv avgöra om kostnaden för en golvslipning i Stockholm är värt detta.

En golvslipning behöver inte bli så dyr

Det man kan trösta sig med är följande: A) en golvslipning bör göras ändå; ett golv har ingen begränsad livslängd och en golvslipning sker i syfte att förlänga den. Det är en del av underhållet och det kommer att ge dig ett betydligt vackrare golv.

B) det är inte så extremt dyrt. Dels så kan du dra nytta av om det finns någon konkurrens i den stad du bor i. Har du din bostad i Stockholm där det finns många företag inom golvslipning så kan du förhandla dig fram till ett väldigt lukrativt pris. Du kan även använda det rot-avdrag som finns för tjänster som rör byggnationer, reparationer och renoveringar. Rot-avdraget gör det möjligt att anlita en professionell firma inom golvslipning och dra av 30% av det totala beloppet för arbetskostnaden. Det är månne en klen tröst, men likväl en tröst.

Ytbehandla golvet för mer tålighet

Lärdomen av detta? Ja, man kan ju inte begära att folk inte ska dansa under en fest. Däremot så kan du ta dra nytta av din golvsslipning och det efterarbete som denna involverar. Detta genom att välja en tåligare ytbehandling på golvet.

Den ska man för övrigt tänka på oavsett och försöka anpassa efter slitaget i rummet. Exempelvis så är hallen och barnrum två områden som drabbas av ett högre slitage och där krävs det också en ytbehandling med exempelvis lack som står emot vatten och hårdare smällar på ett bra sätt.

I vardagsrummet (förutsatt att det inte används som dansgolv) så brukar en varmare ytbehandling vara att föredra och där ser man ofta att olja är gångbart. Någonstans mittemellan olja och lack hittar vi hårdvaxolja och det är ett bra alternativ för exempelvis kök och sovrum.

18 Dec 2018