Festtips

Fest i trädgården

Under den varma årstiden är det förstås fest i trädgården som gäller, så länge vädret tillåter. I Stockholm brukar somrarna erbjuda åtminstone några varma kvällar om året och då gäller det att passa på. En trädgårdsfest som börjar en solig eftermiddag och pågår långt in på natten, med sällskapet sittande under en markis med kulörta lyktor tända, är något man minns och tar med sig länge. Att arrangera en trädgårdsfest gör det enkelt att skapa en mysig atmosfär, det är något med utomhusluften som inger en känsla av frihet. En fest i trädgården tillåter också vanligtvis ett större antal gäster än om man är hänvisad till att bara vistas inomhus. Att vara utomhus skapar en naturligt stämning bland gästerna, samtidigt som alla bekvämligheter som kylskåp, mikro, badrum och toalett finns på armlängds avstånd.

Skydd mot vädret med markiser

Hur soligt det än är verkar bli när festen närmar sig, kan man tyvärr aldrig lita på den svenska sommaren. Väderleksrapporten lovar soligt festväder till och med dagen innan, men ändå drar en molnfront in runt lunch och lagom till fördrinken börjar dropparna falla. Det är så det är, och det är ingenting att ha ångest för eller gå och oroa sig över. Se till att skaffa en regnförsäkring med hjälp av en rejäl fristående markis i trädgården. Festmarkiser finns i alla möjliga utföranden, med eller utan väggar eller nedfällbara sidodukar. I Stockholm finns flera företag som hyr ut och säljer markiser och du kommer lätt att hitta något som passar antalet gäster och din trädgårds förutsättningar.

Om det blir varmt och soligt då? Ja, markiser är ju i första hand byggda som solskydd, även om moderna markiser erbjuder skydd mot vädrets alla inslag. Hur mycket vi än dyrkar solen i vårt svala land kan den i ärlighetens namn bli en plåga att vistas under timma ut och timma in utan möjlighet till skugga. Att kunna gå in och svalka sig i skuggan under en markis där svala förfriskningar står framdukade är en mycket skön känsla. Så en markis till festen är en självklarhet oavsett väder. Läs mer om markiser här

Långbord med spännande dukning

Under markisen är även rätta platsen för ett långbord med tillhörande serveringsbord för mat och dryck. Kanske till och med en musikanläggning? Försök göra dukningen så spännande som möjligt men ändå hålla den relativt enkel. Till en större fest är det absolut inget fel med papperstallrikar, men till en lite finare tillställning med inte så många gäster kanske det kan vara värt att hyra in en servis från något festföretag, kanske samma ställe där man hyrde markisen.

Som dukning räcker det gott med vita lakan, det ger en elegant och samtidigt rustik känsla. Dekorera med blommor och kryddor från trädgården och kanske några vackra föremål från huset. Försök skapa en helhet av enkla medel, många bäckar små är tänket här. Dukningen ska inbjuda till spontanitet och glädje och får inte vara för stel. Är det många barn på festen kan du duka ett speciellt barnbord och ladda upp med roliga dekorationer och kanske kritor. Glöm inte att arrangera lite lekar för barnen, gärna tillsammans med de vuxna.

Musikanläggning

En rejäl musikanläggning, med möjlighet att koppla in sin telefon eller padda och spela från Spotify, förhöjer varje fest och gör nattens dans möjlig. Har du många musikaliska (eller musikälskande) vänner kan du kanske koppla in en mikrofon också och låta folk uppträda eller sjunga karaoke? Se bara till att all utrustning står under en markis eller liknande, elektrisk utrustning och regn går som bekant inte bra ihop.

27 Feb 2018