Festtips

Ett födelsedagskalas efter en vårdnadstvist?

De flesta fester som äger rum sker med en positiv klang i bakgrunden. Man firar någon eller också firar man något - det kan vara en födelsedag, det kan handla om nyår, det kan vara midsommar eller också firar man att någon tagit examen. kort och gott - fester och kalas är roliga saker som är fyllda av förväntningar, skratt, god mat och dryck. Det är huvudspåret.

Men, vad händer vid fester som kanske har lite annorlunda förutsättningar och där man egentligen bara snabbt vill komma därifrån? Vi ger ett exempel på en sådan där vi säger att ett barn fyller sex år och att barnet i fråga således ska ha ett riktigt kalas. Inbjudna är släkt, vänner och andra bekanta och det ska serveras både tårta samt lite vickning i form av korv och bröd.

Det som är speciellt med just denna flickas födelsedag är att föräldrarna är skilda och att de spenderat det senaste halvåret i en slitsam vårdnadstvist där de både vill ha ensam vårdnad om flickan i fråga. Det här lägger naturligtvis sordin över hela tillställningen.

Hur ska man då tänka? Föräldrarna kommer inte överens - de är mitt i denna vårdnadstvist och de befinner sig extremt långt ifrån en lösning. faktum är att de inte ens samtalar med varandra utan att all kommunikation sker via respektive juridiska ombud. Vi ger några alternativ på hur en sådan födelsedag kan se ut och hur - förhoppningsvis- föräldrarna kan koppla bort sin vårdnadstvist för en stund.

Tips för hur kalaset kan se ut

Det första som måste ske är att barnet - dottern - sätts i fokus. Det är extra viktig just då en vårdnadstvist äger rum. många tror att barn inte tar någon skada och att de sällan förstår vad som händer - kommunikationen flyger ovanför deras huvuden och därför så påverkas de inte alls av en pågående vårdnadstvist.

Det är tvärtom: redan från en tidig ålder så förstår barn vad som händer och klarar av att tyda signaler. Underskatta inte ditt barn gällande detta. Det är värt att veta vid en vårdnadstvist - oavsett om det ska till något kalas eller inte: barnet måste ha hjälp genom detta. Samtala, förklara och försäkra att ingenting är barnets fel. Ni älskar ert barn och det är inte därför ni bråkar.

Här kommer några tankar om kalaset vi hade som exempel.

  • Neutral plats: Vid ett sådant här kalas så kanske det inte är någon god idé att hålla ett kalas hemma hos mamman/pappan. Ett lekland kan vara bättre - eller varför inte en sommarfest utomhus?
  • Båda föräldrarna? En delikat fråga. Kan föräldrarna komma överens att hålla en god min genom ett kalas. Det borde man kunna - det handla om barnets födelsedag. Ställer man till någon typ av scen där, ja, då kanske det säger mycket om hur man egentligen är lämpad som vårdnadshavare.
  • Släkten Om båda föräldrarna närvarar så bör lika många från varje gren av familjen också närvara. Skapa jämvikt i detta.
  • Alkoholfritt. Se till att det inte serveras vin eller öl. Dels så är det ett kalas för barnen och dels så är rusdrycker en sak som kan skapa konflikt, även om det handlar om väldigt små mängder. En förlupen kommentar från någon kan räcka för att hela kalaset blir förstört och då alkohol har en förmåga att ta bort viss tunghäfta så är det inte något som bör serveras
  • Två kalas. Om det, som i det här fallet, är så att föräldrarna inte ens kan kommunicera med varandra så kanske det är bäst att hålla två stycken kalas snarare än ett större. Dock: det måste naturligtvis förankras och här måste alltså föräldrarna ta bladet från munnen. Kanske kan det samtalet göra så att denna pågående vårdnadstvist blir lite enklare att hantera? Det kanske - givet vilket skäl som skapat vårdnadstvisten - kan få dem att inse att deras bråk kan skada den person de älskar allra mest - sitt barn.

Vill du veta mer om hur vårdnadstvister går till? Läs här.

13 Mar 2018