Festtips

Ett elegantare hem med en kristallkrona

Kärt barn har många namn och då det gäller stilar på inredning i våra hem så kan man hitta allt från spartanskt, modernt, klassiskt, tidlöst, vågat och futuristisk - detta som ett axplock av alla beskrivningar som finns. Vi skulle även kunna addera exempelvis personligt för att ytterligare ge smakprov. Som sagt, kärt barn har många namn. Ett ord som många eftersöker i sin inredning handlar om elegans. Hur får man ett elegant hem - och varför vill man ha ett sådant?

Vi skulle säga att ett elegant hem har mer sparsmakad inredning. Det finns mer öppna ytor och de möbler som finns är genomtänkta gentemot varandra - inte sällan från samma tillverkare/formgivare. Färgerna går i antingen klassiskt vitt eller i någon mer naturnära nyans - beige, grått eller blått. Detaljerna är viktiga. Porslinsfiguriner, en snygg klocka på väggen, en mindre serveringsvagn och tavlor på väggarna. Tavlor som kan spreta ut lite - gärna åt den mer moderna konstinriktningen - men som gifter sig med den klassiska stil som finns. vågat, men ändå sparsamt. genomtänkt, men ändå bohemiskt. Det är elegans, enligt oss.

Glömde vi inte något i detta? Om vi skulle anordna en fest med Elegans som nyckelord och som tema genom hela tillställningen - finns det något som vi absolut inte skulle missa? Ja, det självklara: belysningen. Här skulle vi definitivt försöka fånga upp den typ av belysning som finns i alla de hem vi anser vara eleganta - en kristallkrona, gärna en större sådan och gärna i en så kallad Gustaviansk stil.

Varför är en kristallkrona det givna valet?

En väsentlig del av en lyckad fest handlar om belysningen. Dels så vill man ha lite dämpad belysning för att skapa den rätta, mer harmoniska och avslappnade atmosfären. Dels så vill man, naturligtvis, kunna se varandra i ögonen också. Och: som en tredje punkts å vill man att källan till ljusskenet är vackert för ögat också. Vi anser att en kristallkrona - med råge - uppfyller samtliga av dessa tre kriterier.

En kristallkrona ger ett behagligt sken som inte stör ögat - men som samtidigt ger ljus för att samtal ska kunna flyta på utan problem. En kristallkrona i en Gustaviansk modell - gärna en större sådan - är vacker, den är intressant och den är tidlös: allt det vi skulle ringa in i ordet elegans.

Vi ska även tillägga att det finns andra stilar för kristallkronor. Det finns en modell för alla smaker: Empire, Venetianska, Gustavianska och barock. Dessutom finns det numera också mer moderna kristallkronor som kan passa dig som vill ha lite klassisk elegans i ett annars väldigt modernt hem.

Priset är alltid en fråga och gällande en kristallkrona finns det en förutfattad mening om att detta är väl högt. Visst, den kommer att kosta lite mer än vad en lampa från Ikea gör. men, du får dels väldigt mycket för pengarna och dels så ska man även veta att priserna varierar beroende på storlek, modell och huruvida den kristallkrona du väljer är nyproducerad eller om du exempelvis köper den på auktion. Håll ögonen öppna gällande det senare - där går det att göra rejäla fynd.

26 Mar 2018