Festtips

Det nyttiga kalaset behöver inte vara tråkigt

Fest är fest och vardag är vardag. Konkret så innebär det att man kan äta nyttig under vardagarna och unna sig lite mer onyttiga saker under helgerna. Är det fest som i ett kalas - oavsett om det handlar om barn eller vuxna - så kan man frossa i allt det goda: godis, glass, pajer, läsk, öl, vin, ostbågar, chips, feta såser och så vidare.

Rätt eller fel? Vi skulle säga att det har varit helt rätt, men att det numera är ett mer felaktigt beteende.

Vi blir allt fetare i Sverige

Det som är talande är att vi hade den inställning förr. Då åt vi nyttigt under veckorna och kunde unna oss lite onyttigheter under helgen. Lördagsgodis till barnen och en läsk. Nu dock: det är bara att inse fakta och möta musiken - vi blir allt fetare även i Sverige.

Faktum är att hela västvärlden håller på att äta ihjäl sig. Idag så dör fler av fetmarelaterade sjukdomar än av svält.

Tandläkare i Solna och Stockholm slog larm

Det som är särskilt oroväckande är att barnen drabbas särskilt hårt. Tandläkare vittnar dels om att tandkvaliteten blivit sämre och även läkare påvisar att många svenska barn blivit feta och därmed också löper risk för att drabbas av exempelvis diabetes. Tyvärr så visade en rapport från tandläkare i Stockholm och området kring Solna att det till mångt och mycket är en klassfråga. Fattiga barn hade sämre tänder. Något som inte enbart berodde på att man var sämre på att borsta tänderna och besöka en tandläkare. Det handlade även om kosten.

Någonting är fundamentalt fel så det är billigare att köpa läsk än mjölk, då färdiglagad mat är billigare än många råvaror och då chips kan köpas för en spottstyver. Lägger man därtill att många föräldrar jobbar obekväma tider och inte hinner laga mat så blir det ännu värre. Det är bra att tandläkare larmar då det sätter fingret på denna svåra fråga. Kanske är den föreslagna sockerskatten ändå en lösning? För folkhälsans skull.

Arrangera en nyttig fest

Med detta sagt, din fest behöver inte innebära ett regelrätt frosseri. Fokusera istället på att tillaga - eller beställa - god, nyttig mat som alla kan njuta av. Om det handlar om ett barnkalas så bör du engagera dig ännu mer i frågan. Ett första steg kan vara att välja bort en viss hamburgerkedja som medarrangör…

15 Sep 2018