Festtips

Det är så populärt att sjunga tillsammans

Tänk att det är så populärt med allsång. Det är ju inte en slump att ”Allsång på Skansen” är så pass populärt som det är. Det köas långa rader av både stockholmare som tillresta turister för detta program som hålls på Sollidenscenen på Skansen i Stockholm. Här uppträder flertalet artister, och mellan artistuppträdandena sjungs det tillsammans och det är mycket populärt att sjunga, många gillar att sjunga tillsammans.

Mer än en halv miljon sjunger i kör

Enligt Sveriges körförbund sjunger cirka 600.000 svenskar  i någon kör i landet. Det är allt från barn och ungdomar till pensionärer, det är både kvinnor och män. Musik är något som påverkar oss, både positivt och negativt (vem har inte haft en evigt övande granne?). De flesta mår bra av att utöva sång som en musikform, annars hade det inte funnits så många körer i Sverige. Så var håller man hus om man vill bilda en kör, eller vill vara med i en kör?

De flesta offentliga byggnader, som både har piano och andra musikinstrument, som behövs för att man ska kunna sjunga i en kör, har sällan pianon och musikinstrument. Här tänker vi på instrument som behöver finnas i stora offentliga utrymmen, och som kan rymma så många människor som krävs för att bilda en kör. De flesta offentliga byggnader som både har utrymmet och instrument, är kyrkor. Det är i kyrkorummet som man hittar utrymmet och de instrument som krävs. Men om man nu inte vill sjunga religiösa sånger, eller vill vistas i en kyrka så snart man vill sjunga i en kör? Vad gör man då?

Man kan bilda kör i andra lokaler

Då kan man faktiskt ta ett piano till den offentliga lokal som man vill vistas i; Folkets hus, ett kulturhus, eller till någon annan offentlig lokal. Det viktiga är ju att få lov först att ta dit ett piano, sedan bör man ju få någon som tar på sig ansvaret att flytta ett piano. Det görs nämligen inte i en handvändning. Det kräver sina flyttkarlar och att man får tag i någon som klarar av att hantera det. Känner man ingen på rak arm, kan man alltid rådfråga nätet för detta ändamål. Skriver man då in pianoflytt Stockholm, eller den ort där du råkar befinna dig bör du få flera olika förslag på flyttfirmor som kan tänka sig att förflytta ett piano.

Har man fest vill man sjunga ihop

På fester är det mycket populärt att sjunga tillsammans, eller för varandra. På bröllop, födelsedagar och vid andra festligheter skriver man inte så sällan nya sånger som underhåller publiken. Då behöver man instrument, ett piano eller någon gitarr för att man ska få rätt ton för att inte sjunga falskt och för att alla ska hålla samma toner. Den bästa festen är den som innehåller mycket musik. Det förhöjer vilken fest som helst.

8 Apr 2018