Festtips

Dags att fixa körkortet?

Det finns några ögonblick i livet som är värda att minnas och som är extra speciella. Studenten, barnens födslar, den dag man flyttar hemifrån och den dag då man äntligen tar körkortet. Det senare är ett ögonblick som ofta föregås av stor vånda och viss ångest - något som i sin tur gör att belöningen och segerns sötma blir ännu lite mer välsmakande. Att få sätta sig i bilen ensam för första gången, åka precis vart man vill och hur länge man själv känner för - det är helt enkelt en känsla, ett pirr i hela kroppen, som man kan tänka tillbaka på och bli lycklig.

Är då ett körkort viktigt? Ja, det är det. Dels sett ur ett socialt perspektiv då man tack vare detta kan ta sig var man vill och således inte är bunden av busstider, inställda tåg eller försenade tvärbanor. Man styr själv. Sett ur ett arbetslivsperspektiv så är körkortet ännu viktigare. Många sållar bort personer som saknar körkort innan de ens blir kallade till en intervju. Detta oavsett vilken bransch det hela handlar om.

Så, körkortet är definitivt viktigt och som förälder bör man också trycka på detta för sina tonåringar så att de verkligen är redo den dagen de fyller 18 år.

Intensivkurs eller vanlig uppkörning?

Står man inför att ta körkortet så finns det tre stycken moment som måste klaras av. Förr så följde de en given ordning enligt följande:

    • Riskettan/ Halkbana
    • Teoriprovet
    • Uppkörning

Numera, i syfte att snabba på köerna, så bokar man tid för teori och uppkörning på samma gång. Skriver man teorin först och misslyckas så kommer man ändå att genomföra sin uppkörning. Den kommer då att vara giltig i två månader så inom den tiden så måste alltså teorin vara avklarad innan man får den efterlängtade rosa lappen.

Vanligt är att man tar sitt körkort på två olika sätt. Antingen så bokar man tider på egen hand och övningskör tillsammans med sina föräldrar. Man sköter studerandet av sin teori på egen hand och ser till att man lär sig det som behövs. Det här går att komplettera genom att köra några lektioner på en trafikskola också för att ytterligare fördjupa sina körkunskaper och, så att säga, få kött på benen. Fördelen med denna variant är att den är billigare och att man ofta kör bil under en längre tid - man börjar övningsköra med föräldrarna redan då man fyllt sexton och har således två års körvana innan man slutligen kör upp.

Den andra varianten är att man anmäler sig till en intensivkurs. Det passar de flesta, men i många fall så är det äldre personer som anmäler sig och genomför en intensivkurs. Det kan handla om personer mellan 20-40 år som slutligen tröttnat på att inte får köra bil - som kanske har skaffat familj och som därigenom “måste” ha körkort och bil.

En intensivkurs är en komprimerad utbildning där alla moment betas av unde en kortare period - säg två veckor. Under den tiden så studerar man teori, man övningskör med en körledare och man får allt eftersom lära sig mer och mer för att slutligen då köra upp.

Tiden för en intensivkurs utgår från förkunskaper

Det hela utgår från vilka förkunskaper man har. Det innebär att en intensivkurs i Stockholm kan ske på fem dagar, på tio eller på tretton dagar. Fördelen med en intensivkurs är att man har stora möjligheter att de facto få ett körkort. Dels så lär man sig extremt mycket och dels så sitter kunskapen färskt i minne då man väl kör upp och skriver sin teori.

Nackdelen är att en intensivkurs är lite dyrare samt att många skeptiker pekar på att kunskapen sitter som en tunn fernissa och lätt kan glömmas bort. Det senare kan vi direkt avfärda - kunskapen sitter kvar och den blir starkare ju mer man kör också.

Fira körkortet med en rejäl fest

Som sagt. Körkortet är speciellt och en dag man minns. Som förälder till en nybliven körkortsinnehavare bör man också bidra till den härliga känslan genom att ordna en liten fest. Alla vet hur speciellt det är - släkt, vänner och bekanta - och förmodligen så är de flesta också beredda att titta förbi på lite kaffe och tårta.

Ett körkort firar man, naturligtvis, utan något starkare än koffein i glasen. Det finns förmodligen någon person som är rätt sugen på att hoppa in i bilen så fort som möjligt.

Mer information om olika upplägg för intensivkurser finnas att hitta här: http://www.intensivkursstockholm.com/.

10 May 2018