Blogg

Sajten som helhet är främst inriktad på mat, men här skriver vi om allt som hör festen till. Tips om bröllop & barnkalas och en hel del annat festrelaterat kan mycket väl dyka upp här i bloggen.

Att ta sig runt i Stockholm

23 jan 2018

Stockholm är väl anpassat för att färdas runt i med många olika medel. Oavsett om man så vill gå, cykla, ta bilen eller åka med kollektivtrafiken, går det ofta att lösa. Många rekommenderar att man inte tar bilen i innerstaden på grund av trängsel och miljö. Ska man däremot in i, eller ut från, de centrala delarna av Stockholm kan bilen vara ett bra alternativ. Valet av färdmedel beror givetvis på vad man gör i Stockholm också. Är man turist och här på sommaren kan en cykel räcka fint – har man ett snabbt ärende kan bilen passa bättre.

Cykel

Avstånden i Stockholms innerstad lämpar sig väl för cykel. Även om man så ska ut från, eller in till, innerstaden kan cykel vara bra. Många cykelpendlar till och med från några av Stockholms yttre förorter, även om det inte är alltför vanligt. Som cyklist i Stockholm är det viktigt att vara försiktig. Man bör tänka på att en del som åker bil i Stockholm kan göra det för första gången, och är då inte vana att samsas om vägbanan med cyklar. Var särskilt försiktig vid tillfällen då du ska fortsätta rakt fram, men bilen ska svänga höger. Många bilister glömmer att kolla döda vinkeln och du kan då tvingas till en tvärnit för att undvika en kollision. Vidare bör extra försiktighet iakttas vid korsningar. Om du ska rakt fram, men en bil i mötande körfält ska köra åt sin vänster, finns en risk att du syns dåligt. Åtminstone om korsningen har flera filer och den mötande förarens sikt är skymd av en annan bil framför dig.

Bil

Många undviker att ta bilen i innerstaden. Som nämnt i inledningen kan det bero på köer och miljöskäl, men en annan faktor är parkeringen. Om det inte är svårt att hitta parkeringsplatser, så är det med stor sannolikhet dyrt. För bara några timmar i ett parkeringshus i centrala Stockholm kan priset vara flera hundralappar. Ska du stå där en dag skulle du alltså spara pengar på att felparkera och helt enkelt betala parkeringsböter (även om det inte är något vi uppmanar till, givetvis). Istället kan det vara bättre att ta cykeln, mopeden eller använda kollektivtrafiken. Ett annat alternativ är att hyra en privatchaufför (läs mer om detta nedan).

Privatchaufför

Att hyra en privatchaufför är en tjänst de flesta större taxibolag erbjuder. Det kan visserligen vara ganska dyrt, men du slipper krånglet med parkering och väntande. Du kan enkelt stiga ur där du ska och återkoppla med din privatchaufför när det är dags att åka vidare. En privatchaufför kan passa bra för den som har många ärenden på kort tid i Stockholm, och inte vill hyra bil och köra själv. Det kan också passa bra för en turist som inte vill hyra bil och vill lägga ner lite pengar på att få en privat tur i huvudstaden. Här hittar du en av många som kan vara bra: www.privatchaufförstockholm.se.

Kollektivtrafiken

Skillnaden mellan att hyra en privatchaufför och använda sig av kollektivtrafiken är stor. Inte minst vad gäller kostnaderna. Även om Stockholms lokaltrafik är en av de dyraste i Europa, är det ett förhållandevis billigt sätt att ta sig runt på. Du kan använda tunnelbana, båt, pendeltåg, buss och spårvagn för att ta dig dit du vill.

Så köper du rätt kostym

24 nov 2017

Frågetecknen kan vara många när det är dags att köpa kostym, särskilt om det är något du inte bär i vanliga fall. Ska den vara skräddarsydd? Hur bör den egentligen se ut? Vilken färg ska det vara? I den här texten ger vi ett antal tips du kan använda dig av för att hitta den kostym som passar just dig bäst.

När ska du använda den?

Fråga dig själv när du egentligen ska använda den. Ska du ha den under arbetstid, ungefär 40 timmar i veckan? Eller ska du ta studenten? De flesta bär inte kostym på arbetet och köper en kostym som passar till flera olika högtider. Vissa vill inte ens ha något särskilt formellt, utan letar bara efter något som kan användas med t-shirt och jumpaskor. Gå igenom dina användningsområden och ha dem i åtanke när du ska få den skräddarsydd eller när du går till klädbutiken.

Ta inspiration

Ett enkelt sätt att få tag på en kostym man tycker om är att titta på internet och i modetidningar efter kostymer du tycker är snygga. På så vis kan du enkelt scanna igenom utbudet i olika butiker och snabbt avgöra om det finns en kostym för dig där. Likaså kan du visa bilden för din skräddare om du planerar att skaffa en skräddarsydd kostym.

Hur mycket vill du spendera?

En kostym kan kosta mycket. Riktigt mycket. Vissa kostar runt tusenlappen, medan andra kan kosta flera tiotusentals kronor. Vill du ha en skräddarsydd kostym är det normalt lite dyrare än om du köper den färdig.

När du bestämmer dig för en budget bör du ha i åtanke att kostymen är en investering som inte görs särskilt ofta. Du kommer sannolikt att ha kvar den i många år och använda den många gånger, varför det brukar löna sig att satsa på kvalitet. Det är inte en t-shirt eller ett par jeans, som slits ut och slängs.

Fråga skräddare eller personal

Ska du köpa en skräddarsydd kostym bör du inte vara rädd för att fråga skräddare om råd. Fråga allt du funderar på – det är god service hos skräddaren eller butikspersonalen att ge dig den information du behöver. Om du känner dig osäker är ett tips att vänta med inköpet. Köpet ska kännas bra.

Passformen är viktig

Modell, material och färg i all ära – men hur kvalitativ kostymen än är blir det inte snyggt om den inte passar din kropp. Det här är en anledning till att många väljer att köpa en skräddarsydd kostym, där ett proffs kan anpassa plagget efter just dina mått.

Läs mer på http://www.skräddarsyddkostym.se/.

Dags för uteservering

22 okt 2017

Planerar du att söka bygglov för uteservering? Bra idé, du kommer att kunna öka din omsättning avsevärt och göra dina kunder nöjda och glada. I Sverige älskar vi att kunna sitta ute och äta och dricka, redan tidigt på våren börjar vi se oss om efter lediga bord på någon trottoar, sedan är uteserveringarna fulla ett halvår framåt tills det blir alltför kallt och inte ens vindskydd och infravärme hjälper. Antagligen är det just den kalla och mörka vintern som får oss att bejaka möjligheten att sitta ute så länge det bara går.

När man vill starta en uteservering i anslutning till sin restaurang ber man först om tillstånd från polisen. Det är viktigt att skicka den i god tid innan säsongen börjar, din ansökan kan ta en tid att behandla. I ansökan måste finnas restaurangens namn, under vilken tidsperiod du vill driva uteserveringen och vem som är ansvarig. Det är också viktigt att du med exakta mått beskriver hur stor uteserveringen kommer att bli, bifoga också en kartskiss där du markerat det område du vill ta i anspråk tydligt. Polisen tar ut en avgift för att behandla ansökan, för närvarande 700 sek.

När polisen fått in din ansökan kollar de också med kommunen om hur dina planer fungerar ur trafik- och miljösynpunkt, med gatustädning osv. Går allt bra har du ditt tillstånd inom några månader och då är det bara att sätta fart.

Vindskydd som avgränsning

Uteserveringen måste vara tydligt avgränsad, och det gör man bäst med ett staket som samtidigt fungerar som vindskydd. Avgränsningen ska vara stabil men får inte borras ner i marken om inte särskilt tillstånd utfärdats. Öppningen ska vara såpass stor att man lätt kan komma in med rullstol, minst 90 cm. Staket och vindskydd finns från ett flertal företag som är specialiserade på produkter för uteserveringar. Ofta räcker det med ett ca 90 cm högt staket med markistyg ut mot trottoaren. På tyget kan du trycka restaurangens namn och logo, samt kanske specialerbjudanden och annat. På kortsidorna är det ofta lämpligt med ett högre vindskydd, gärna i glas för att få både skydd mot blåst och regn och samtidigt bevara gästernas utsikt. Komplettera med ett tälttak eller parasoller så att du skyddar alla dina gäster från regn. I taket går det lätt att sätta upp lyktor för att höja mysfaktorn. Infravärme måste du ha om du vill att dina gäster ska kunna sitta ute hela säsongen, gärna kompletterat med filtar. Tidigare användes mest gasol, men nu är el vanligare. Vill du använda gasol måste du söka tillstånd hos brandförsvaret.

Inredning

Vanligtvis får man inte bygga golv utan bord och stolar ska stå på trottoaren och vara en del av utemiljön. Undantag kan göras om trottoaren är mycket ojämn.Alla möbler och attiraljer såsom blommor, infravärme och menyställ måste rymmas innanför avgränsningen, så det gäller att planera ytan väl. En god idé är att använda sig av många mindre bord som går att sätta ihop om det kommer stora sällskap. Sätt borden så tätt du kan, man var noga med att det måste finnas plats för både servitörer och gäster, även med rullstol, att ta sig fram på ett bekvämt sätt. Stolar och bord får gärna matcha huset och restaurangen, se till att specificera inredning och dylikt i ansökan.

Sök i tid

Säsongen för uteserveringar varar mellan 1 april och 15 oktober, så skicka in din ansökan, så se till att skicka in din ansökan senast i februari så kan du komma igång med din uteservering redan till våren. Lycka till!

Slappna av med catering

24 sep 2017

När man anordnar en fest handlar det om att hela tiden få ihop de små detaljerna för att få en helhet; allt ifrån mat till servering måste skötas, planering kring bordsplacering, musik, underhållning och eventuella tal ska planeras.

Kort sagt – bakom varje lyckad fest så finns det en person som skött allting i det tysta och som sällan får det beröm som hen förtjänar. Detta ska naturligtvis ställas mot det faktum att det är roligt att vara delaktig i en större fest, att kunna träffa släkt, vänner och bekanta och njuta av varandras sällskap är inte något som händer var dag och av den anledningen så måste man också njuta då detta väl inträffar.

Det vi menar med allt detta är att man ska överväga professionell hjälp om man ska arrangera en fest och på så sätt ge sig själv en chans att själv delta och njuta av tillställningen; man behöver faktiskt inte sköta om varenda liten detalj på egen hand och ett av de bästa sätten att komma undan detta – utan att festen i fråga på något sätt blir sämre; tvärtom! – är att man använder sig av catering. Ska du anordna exempelvis en nyårsfest i Stockholm så är catering det bästa alternativet och vi förklarar genom några punkter nedan.

 • Har du en tillräckligt stor lägenhet i Stockholm för en större fest? Förmodligen inte och genom catering så får du ofta en chans att hyra en större lokal för ett förmånligt pris. Var ute i god tid dock.
 • God mat och högkvalitativ service. Catering idag skiljer sig markant från förr och detta särskilt i Stockholm. Du kommer att kunna komponera en perfekt meny och denna kommer att serveras av både utbildad och erfaren personal. Drycken kommer även den att anpassas efter den meny du valt och du kommer att kunna välja bland flera spännande alternativ även här.
 • Musikanläggning går utmärkt att välja som tillägg om du anlitar ett företag inom catering i Stockholm. Musiken kan du välja själv och spela upp via exempelvis din mobil där du på förhand skapat en Spotify-lista.

Disken. Slipper du naturligtvis helt; att duka undan och diska är något som stjäl mycket tid och genom att använda catering så är detta något som tas om hand utan att du på något sätt behöver engagera dig.

Brudklänning och kostym

18 sep 2017

Dags för bröllop i Täby? Gratulerar! Täby kyrka från 1200-talet är med sina originella målningar signerade Albertus Pictor en av de märkvärdigaste och vackraste små kyrkorna i landet. Med en sådan inramning vill man förstås att arrangemanget ska vara perfekt. Här finns mycket hjälp att få, men det som vi rekommenderar att ni lägger ner mest tid att fundera och planera kring är naturligtvis det viktigaste – klädvalet. Vilket snitt ska klänningen ha? Traditionell eller modern kostym? Skräddarsytt eller konfektion? Kanske det bästa är att prova ut ett snyggt konfektionsplagg och sedan låta en skräddare göra finjusteringen?. Det här är ett stort tillfälle och ni förtjänar det bästa! Här kommer en liten guide för vad ni kan tänka på när ni letar bröllopskläder, kostym som klänning.

Klänningen

Brudklänningar finns i prisklasser från några tusen till i princip hur mycket som helst. Har man tur kanske mammas eller någon annan äldre släktings välbevarade klänning faller en i smaken. I så fall är det bara att ta den till en skräddare som får justera den till perfekt passform. Annars kan ett bra riktmärke för priset vara ungefär 5000:-, då får du en klänning med god kvalitet och fina detaljer.

Tänk på att välja en klänning som passar din kropp. Vi ser alla olika ut och det finns många knep för att framhäva just din figur i en så fördelaktig dager som möjligt till din stora dag. En lång axellös klänning är en klassiker som alltid funkar; men även långärmade klänningar har fått ett uppsving på senare år och en kortare kjol kan vara precis det du är ute efter. I butiken eller hos skräddaren får du goda råd och tips av proffs som lyssnar på dina önskemål och även ger dig tips och rekommendationer.

Kostymen

Brudgummens klädsel får inte lika mycket fokus men är naturligtvis också viktig. Den stilmedvetne  mannen väljer en slät finstickad yllekostym, vill man ha en ledigare sommarlook kan en ljus linnekostym passa utmärkt. Det blir vanligare och vanligare att bröllopspar väljer klädkoden högtidsdräkt, i så fall är det frack som gäller. Hör dig för hos din handlare eller skräddare vad som kan tänkas funka för dig. Tänk på att snittet gör allt, kostymen ska ha en slimmad look utan att smita åt. Om du ska ha slips eller fluga avgör du helt själv, men visst kan en klassisk bowtie upplevas som lite elegantare, förutsatt att resten av din outfit drar åt det hållet.

Sista touchen

När ni valt ut era favoriter ur handlarnas sortiment tar ni dem naturligtvis till en skräddare som  anpassar dem för optimal passform. Skräddaren tar era mått och ser till att kostymen eller klänningen sitter perfekt. Här i Täby finns flera duktiga skräddare som hjälper er på ett snabbt och professionellt sätt.

Lycka till och ha ett underbart bröllop!

Värt att veta om smoking

29 aug 2017

Smokingen är ett speciellt plagg som verkligen kan få bäraren att skina, många är de eleganter som gjort smokingen odödlig; Cary Grant, Bryan Ferry och naturligtvis James Bond i alla hans inkarnationer är bara några exempel. Men det finns så klart några viktiga saker att tänka på innan man går åstad och införskaffar en smoking. 

När är det rätt med smoking?

Smokingen är ett elegant, tidlöst men också mycket iögonfallande plagg som verkligen kräver sitt sammanhang. Att dyka upp i en smoking till en enklare bjudning eller middag på stan kan få rakt motsatt effekt än den man vill uppnå.

Formell klädkod för smoking i Sverige är aftondräkt eller kort och gott smoking. Står det exempelvis frack eller högtidsdräkt passar det inte med smoking. Är du bjuden på ett cocktailparty eller en nyårsfest är det alltid rätt med smoking och det blir även en allt vanligare klädkod på bröllop.

Passform och accessoarer

En grundregel vad gäller smokingens passform är att den ska vara slimmad men inte smita åt. Känns byxorna för tajta runt låren eller stramar kavajen åt i midjan, prova en storlek större.

Skjortan ska vara en speciell smokingskjorta med snibbkrage och utan bröstfickor. Skjortärmarna ska sticka ut ungefär en centimeter nedanför kavajens ärmar. Fluga och manschettknappar är obligatoriskt!

Kavajen är insydd med markerad midja.Slagen är oftast spetsiga. Vad gäller knäppning finns två typer: enkel- eller dubbelknäppt, där det förstnämnda nuförtiden är det vanligare valet. Slagen på kavajen ska vara av siden, liksom byxornas revärer.

Till byxorna behövs ett par hängslen och i bröstfickan placerar du en vit näsduk. Det självklara skovalet är ett par svarta lackskor. Känner du dig osäker hjälper dig en uthyrare att få ordning på alla detaljerna.

Hyra eller köpa? 

Det kan knappast kallas en god investering att köpa en smoking man kanske bara kommer att använda en eller ett par gånger i livet. Och kommer den att passa om några år...? Tvärtemot vad man kan tro om detta tidlösa plagg går det trender även här, små subtila skillnader som kan få bäraren att framstå som i bästa fall stilmedveten och elegant, och i värsta fall – motsatsen. Vi rekommenderar i stället att du går till en uthyrare och får professionell hjälp med stil och utprovning. Uthyraren har full koll på vilka trender som råder och hjälper dig att hitta rätt smoking till just den tillställning du ska närvara vid. I Stockholm finner du ett stort utbud av herrmodebutiker och uthyrare som gärna hjälper dig med dina frågor.

Fördelar med att ha fotobås till ditt event

12 jul 2017

Under en fest eller många andra typer av evenemang vill man ofta föreviga kvällen eller dagen på bild. Det här kan göras med en professionell fotograf eller egentagna bilder, men något som kan höja stämningen på festen en hel del är att hyra fotobås. Fördelarna är många, men framförallt ger det besökarna ett tillfälle att våga slappna av helt och göra sig till. Med ett fotobås får deltagarna något att göra och prata om, samtidigt som festen förevigas på ett riktigt roligt sätt.

En isbrytare

Om du ska hyra fotobås och placerar den precis i entrén kommer stämningen att höjas med en gång. Ett kompisgäng, eller personer som precis har lärt känna varandra, kan gå in, skratta och ha kul tillsammans. Samma effekt uppnås ofta inte med en professionell fotograf, då det oftast inte är lika inbjudande till att slappna av och göra sig till. Att hyra fotobås och placera det precis vid entrén är något som kommer att lätta upp stämningen, vilket smittar av sig, vilket i sin tur gör hela evenemanget bättre.

Gör något kul med bilderna

Troligen lär deltagarna kanske vilja spara bilderna själva, men du som arrangerar evenemanget har möjlighet att göra något roligt med bilderna själv. Om festen har varit i till exempel Stockholm kan du göra ett snyggt kollage med något landmärke (stadshuset i Stockholm t.ex.) eller Stockholms skyline. Vad du mer kan göra med bilderna är det bara fantasin som sätter gränser för. Kanske kan du klistra in dem i en gästbok eller på ett snyggt papper som gästerna får med sig?

Att hyra fotobås

Att hyra fotobås är ett självklart val för de flesta. Att köpa ett fotobås på egen hand blir ofta väldigt dyrt med tanke på hur ofta den ska användas. Om du är ansvarig för att hålla i fester på regelbunden basis kan det vara en idé att köpa in en, men om du är privatperson eller ska fixa en rolig kväll med företaget, är det sannolikt bättre att helt enkelt hyra fotobås.

Bor du i till exempel Stockholm finns flera aktörer som erbjuder detta. Bor du i en mindre stad kan du behöva betala lite extra för att fotobåset ska köras ut från Stockholm eller annan större stad i närheten. Fotobås är både tunga, stora och otympliga så det är en ganska krävande transport. Därav är transporten en faktor att räkna in i priset om leveransen ska ske på lång väg.

Underlätta genom catering

6 jul 2017

Ett av de skönaste momenten som följer med att arrangera en fest är det som sker efteråt och som kommer i form av att man kan pusta ut och inse att allt har gått vägen. Man har sett hur maten ätits med god aptit, man har sett hur gästerna dansat, minglat med varandra och verkligen umgåtts och man har genom sitt arrangemang bidragit till ett väldigt fint minne för många.

Detta naturligtvis förutsatt att allting gått bra och verkligen förflutit enligt den plan som man lagt upp. Först och främst; det är svårt att ordna en fest och speciellt gäller detta vid de större tillfällena då verkligen allting måste klaffa. Har du exempelvis arrangerat en fest där över femtio gäster anmält sitt intresse så kan du inte servera maten i fel ordning, du kan inte låta gästerna vänta på kaffe och du måste dessutom se till att utrymmet tillåter både dans och sittplatser.

Kort sagt – det är svårt att kunna få den där känslan som vi nämnde ovan och här handlar faktiskt mycket om att man sätter en orimlig press på sig själv. Man vill ofta för mycket och tar i så pass mycket att man misslyckas; det finns betydligt lättare sätt att kunna skaffa den där känslan och det handlar här till mångt och mycket om att man använder sig av extern hjälp i form av catering.

Att använda catering för en större fest handlar inte om lathet utan det handlar om att skaffa sig kontroll över situationen. Många personer ser catering som ett slags misslyckande som visar att man inte är duglig att kunna sköta och anordna en fest, men så är det verkligen inte. Vid catering så kommer man som arrangör – tillsammans med den firma som man anlitat – fram till den bästa lösningen för festen, det vill säga – vad ska ingå, vilken mat ska serveras, vilken dryck, behövs det hyra av lokal och ska man se till att det spelas någon musik?

Man skaffar sig en överblick, man bestämmer vad som ska göras och därefter tar man som arrangör ett steg tillbaka och låter det företag man anlitat för catering sköta allting. Ska du exempelvis ordna en fest Stockholm där du tänkt dig runt 100 gäster – se till att vända dig till catering för att denna tillställning ska bli så lyckad- och bra som möjligt.

Pålitlig catering i Stockholm

Att vi just tog Stockholm som exempel gällande catering kom inte som någon slump; just den staden har nämligen absolut störst utbud av verksamma företag inom branschen. Det är där alltså väldigt lätt att hitta en firma inom catering och få denna att tillfredsställa de behov som man gemensamt kommit överens om – oavsett storlek på tillställningen. Det är således lättare att i Stockholm nå den där känslan som vi nämnde ovan och detta tack vare att man där har ett sådant urval rörande catering.

Detta är tack och lov något som även börjat visa sig i övriga Sverige och för personer som står inför att anordna en fest av något slag så bör man alltså överväga detta alternativ. Det är nämligen att garantera att ett misslyckande uteblir.

Restaurangtvätt i Stockholm ger gäster ett bättre intryck

20 maj 2017

Att driva en restaurang innebär att man hela tiden vill ge sina gäster ett välbehövligt avbrott i sin vardag; de ska genom att gå ut och äta känna den lyx som man sällan får i sitt eget hem och det handlar här om att unna sig och lägga ner mycket pengar på detta. Därför måste man som restaurangägare hela tiden jobba aktivt med att få de gäster man har att känna sig bortskämda, omhändertagna och att känna den lyx som de vill ha ut av ett besök på en restaurang. I detta ligger god mat, bra service, bra dryck samt att det även är rent, fräscht och inbjudande i själva lokalen och det är just det sistnämnda som många restaurangägare och krögare missar i sina upplägg.

Man kan servera god mat, man kan erbjuda den service som gästerna vill ha och man vet vilken dryck som passar de maträtter man erbjuder; men man missar helt på saker som inredning och att hålla rent. Maten kan här exempelvis serveras på en smutsig duk, servetterna kan vara fulla av fläckar och gardinerna kan vara gula av matos – en katastrofal kombination som leder till rynkade näsor och att kunderna inte återvänder; trots att maten och servicen varit perfekt. Många restaurangägare i Stockholm försöker nämligen på egen hand att tvätta istället för att att använda sig av det bästa alternativet – nämligen en restaurangtvätt.

En restaurangtvätt i Stockholm innebär att man anlitar en tvättfirma som tvättar dukar, gardiner, servetter och övrigt serveringsgods – allt på utsatta tider och där leverans sker rullande. Som restaurangägare i Stockholm kan man alltså anlita ett företag för sin restaurangtvätt och hela tiden få rena dukar levererade efter sina egna behov.

Anpassa din restaurangtvätt i Stockholm

Det kan här handla om att en restaurangtvätt sker två gånger per vecka eller fyra – beroende på hur pass stor verksamhet man har i Stockholm – och detta är något som man kommer överens om tillsammans med den firma man anlitat för denna restaurangtvätt. I andra mindre städer kanske en sådan detalj är mindre viktig, men just i Stockholm måste man som krögare tänka på detta och det beror helt på konkurrensen.

Kan man inte hålla rent och fräscht i sin restaurang – ja, då kommer gästerna att välja en annan restaurang nästa gång de vill ha det där avbrottet i sin vardag och den där känslan av lyx vi nämnde ovan. För att undvika detta så är således restaurangtvätt det bästa alternativet i Stockholm. Att tvätta på egen hand ger ett sämre resultat och att hela tiden köpa nya dukar är dyrare i längden – restaurangtvätt hos en lämplig firma är det som gäller för att tillfredställa kunderna.

En löpande kontakt där det hela tiden kommer in rent och fräscht material och där man själv inte behöver engagera sig är något som fler borde prova – fokuset ska ligga på att man som krögare gör det det man kan; att laga god mat och erbjuda sina gäster en perfekt service. Tvätt och annat lämnar man över till de proffs som finns – restaurangtvätt i Stockholm ska skötas av ett tvättföretag.

Ska du hyra partytält? Tänk på detta först

8 maj 2017

Om du planerar att ha en fest kan ett partytält vara den billigaste och bästa lösningen. Istället för att hålla evenemanget i en bar eller restaurang, kan din egen tomt vara plats för sammankomsten. En av fördelarna är att det är betydligt billigare, en annan fördel är att man ändå gärna vill vara utomhus, om vädret tillåter.

Istället för att anlita catering, eller att en restaurang lagar maten åt gästerna, kan du laga ihop någonting i ditt eget kök. Även detta drar givetvis ner kostnaderna en hel del. Samtidigt kan du känna dig trygg om festen skulle bli lite vild, eller om det kommer gäster du inte känner. Det är trots allt ändå inte en del av ditt hem. Om du funderar på att hyra partytält, oavsett om det är i Stockholm eller ute på landet, finns det ett par saker som är bra att i åtanke.

Ha vädret i åtanke

Även om det kan vara behagligt varmt på dagen, bör du hålla dig uppdaterad med väderprognoserna. Kanske ska det bli riktigt stark vind under natten? I sådana fall bör du se till att partytältet kan stå kvar på sin plats – oavsett väderförhållanden. Samma gäller ifall väderprognosen visar regn. Kontrollera att vattnet kan rinna av taket och att det inte blir några tunga ansamlingar någonstans.

När det är dags för själva festen, kan det vara en god gest att ha ett par paraplyn redo för gästerna att låna. Kanske hålls festen i Stockholm och det är långt till tunnelbanan? Ha även ett redo för dig själv, för när du behöver springa mellan till exempel köket och partytältet.

Tänk på utrymmet

Om du ska hyra partytält, kanske du ångrar dig om du väljer det minsta möjliga av ekonomiska skäl. När många människor sedan samlas under partytältet, är det en stor fördel att ha utrymme. Givetvis beror det också på hur många ni blir och vilken typ av fest det är. Om du ska ha musik och dans, är det desto viktigare att partytältet känns rymligt.

Sedan är det såklart viktigt att tänka på att den ska få plats på tomten också. Det här bör göras innan du bestämmer dig för vilket partytält du ska ha. Vid behov kan det vara bra att mäta hur mycket utrymme du faktiskt har. Kanske du bor du relativt centralt i Stockholm och därmed också har en liten tomt? Tänk även på att det bör finnas lite yta runt omkring tältet så att gäster kan röra sig utan problem.

Elen

Förmodligen kommer du vilja ha el på plats om du ska hyra partytält. Det kan till exempel vara för matvärmare, terrassvärmare, lysen och för musik. Kontrollera att du kommer åt uttag inifrån tältet utan problem. Om du inte har det, kan du behöva köpa förgreningar eller vanliga förlängningskablar.

Var ute i god tid

En sista grej som är bra att tänka på om du ska hyra partytält är att vara ute i god tid. Det här kan särskilt gälla i större städer som Stockholm, många slåss om det utbud som finns. Försök att boka ditt partytält så tidigt som möjligt. På så vis ökar du chansen för att få hyra precis det partytält som passar dig och ditt evenemang bäst. Om du är ute i sista sekunden med partytältet, och allt annat som ska fixas, kommer du troligtvis att få det väldigt stressigt dagarna innan festen.

Ett spabad gör festen minnesvärd

3 maj 2017

Ser man till de fester som folk minns så handlar många av dessa om någon typ av förflyttning. Det vill säga - genom att man tar sig från plats A till plats B så får en fest ny energi, den blir mer spännande och mer intressant. Det är bara att se till exempelvis nyårsafton; där går man ut för att smälla raketer, kolla på fyrverkerier och för att skåla in det nya året i champagne. Då man väl går in i värmen igen - ja, då har hela festen fått en nystart.

Den här tanken går att omsätta till den vanliga festen också - nyår är, trots allt, väldigt speciell - och vi tänkte visa på ett sätt där man som arrangör kan förena nytta med nöje. Detta i form av att köpa ett spabad. Väl dyrt för en enda fest va? ja, men du kommer att ha nytta av ett spabad även i din vardag och det är en investering både sett till det ekonomiska och sett till sin rena levnadsstatus. Väljer du att köpa ett spabad så kommer det att höja värdet på din bostad. Och: du och din familj kommer att kunna nyttja detta dygnet runt och året om. Att under en iskall vinterdag sätta sig ner i ett varmt bad - det är någonting alldeles, alldeles extra och då ett spabad idag inte är så extremt dyrt så är det något som vi verkligen rekommenderar.

Köpa spabad - några tips

Men, nu gällde det festen och spabadets fördelar vid en sådan. Det är ju bara att tänka hur ett vanligt poolparty brukar se ut och vilken lättsam stämning som brukar infinna sig så fort vatten är inblandat. Skillnaden mellan att ta ut sin fest till ett spabad är att man kan göra det även under vintern - och att just vintern är den perfekta årstiden att göra det på. Iskallt ute, ett språng mot spabadet och så ner i det varma - mellan 38-40 grader - vattnet. Det är, helt enkelt, något som går utanpå det mesta. Det finns en del detaljer som man ska tänka på då det kommer till att köpa spabad och vi tänkte samla dessa i några punkter:

 • Placeringen. är väldigt viktig. Försök att lägga lite extra tid på att klura ut var ditt spabad ger bäst effekt. Räkna på vind, kvällssol och var det ges bäst möjlighetet rent geologiskt. Har du tänkt dig att gjuta en platta så kanske det är bättre att välja ett ställe som inte har så mycket sten. Det går att bygga in ett spabad och integrera det i ett trädäck också - en snygg lösning som verkligen rekommenderas; men tänk på att ge möjlighet att komma åt maskinluckan.
 • Hygienen: Följ instruktionerna och rekommendationerna gällande rengöring och skötsel. ta regelbundna prover på PH-värdet. Du vill inte att någon ska bli sjuk.
 • Installationen. Ett spabad drivs av elektricitet och därför så ska det installeras av en behörig elektriker och med en jordfelsbrytare. Återförsäljaren brukar kunna bistå i detta.
 • Alkohol. Ska du fortsätta festen i ditt spabad så måste alkoholintaget vara kontrollerat. Tyvärr har många dödsfall inträffat som en följd av för mycket alkohol, varmt vatten och plötslig sömn. Bada inte ensam om du druckit!

Sju tips för paintball-nybörjare

16 mar 2017

Paintball är ett spel som ger utrymme för alla olika personligheter. Oavsett om du är taktisk och strategisk, uppoffrande och galen, ledande eller följande kan paintball vara en sport för dig. Det kan även vara ett kul sätt att krydda ett företagsevenemang!

För den som ska spela paintball för första gången kan det dock kännas lite svårt eller nervöst. Med de här tio tipsen kommer du garanterat att göra bättre ifrån dig i sporten.

Var inte rätt för skotten

Att bli träffad av en kula gör inte särskilt ont – förmodligen mindre ont än vad man tror att det kommer göra. Ja, det kan svida lite i grann i någon sekund, men efter den sekunden har du sannolikt glömt bort kulan och börjar istället fokusera på att ta dig tillbaka in i matchen.

Ta inte av masken på området

Vikten av att behålla masken på – hela tiden – när man är på området bör understrykas. Att hålla ansiktet skyddat under hela matchen är mycket viktigt för att dina första omgångar paintball ska vara så roligt och säkert som möjligt.

Avslöja inte var du är

Visst, ibland kan det vara bra att visa var du är för lagkamraterna. Motståndarna vill du dock, i de allra flesta fall, gömma dig för. Därför bör du undvika att avfyra ett skott i onödiga fall. Gör du det bör du inte bli förvånad om det kommer kulor från motståndarlaget flygande mot dig strax efter.

Generellt sett kan man säga att du endast bör avfyra pistolen i följande fall:

 • Du kan se en motståndare och tror att du har bra chans att träffa.
 • Du vet att en motståndare gömmer sig någonstans och vill ha kvar dem där, till exempel för att en lagkamrat ska kunna inta en ny position.
 • Du vill kontrollera att pistolen fungerar ordentligt innan matchen startar.

Slösa inte kulor på att skjuta mot motståndare som är alldeles för långt bort eller gömmer sig väl.

Kommunicera med lagkamraterna

Kommunikation är en viktig del av paintball. Genom att prata med ditt lag, kan du ge dem information – och de kan ge dig information. Det här kan potentiellt ge ett övertag över ett motståndarlag vars kommunikation brister.

Det är även viktigt att prata innan matchen. Genom att göra upp en enkel taktik, så som att bestämma positioner för de olika spelarna, blir laget mycket mer effektivt. Taktik är överlag en mycket viktig del i sporten.

Tro inte alltid att du är träffad

Om du träffas av en kula, kan den antingen gå sönder och ha ut färg på dig – eller så studsar den helt enkelt bara av. Det sistnämnda innebär att du är kvar i spelet. Vissa nybörjare kan tro att det är ”döda” bara för att en kula träffar dem. Men om du inte får färg på dig, är du fortfarande kvar i matchen.

Ha kul!

Bli inte alltför nervös inför din första match. Paintball är en upplevelse som ibland kännas lite läskig för nybörjare, men det bör inte glömmas att alla är där för att ha kul. Om du följer tipsen i den här texten, kommer din första match troligtvis att bli just det – kul.

Svensk paintball

Joy Stockholm är ett av de svenska lag som gjort internationellt avtryck. Laget, med spelare från Sverige och just Stockholm, var med i en stor amerikansk serie – NPPL. Joy Stockholm har tidigare legat mycket bra till i serien. På senare år har dock aktiviteten svalnat av. Andra lag som spelat ute i Europa eller USA de senaste åren är lagen Stockholm Ignition och Mashive.

En bröllopsfotograf förevigar er stora stund

17 dec 2016

För partners så finns det två stycken ögonblick som slår det mesta; den dagen man får barn och den dagen man gifter sig. Det första är naturligtvis det absolut största – men att gifta sig är inte långt efter och det vi kan säga om ett bröllop är följande: det tar tid att planera ett sådant, särskilt om det ska ske i Stockholm där det finns en konkurrens om lokaler, kyrkor och andra saker.

Kort och gott: vill du och din partner ha det bröllop i Stockholm som ni alltid drömt om så får ni vara beredda att lägga ner mycket tid på att planera och ni får även vara beredda att betala lite. Vi kan som en liten fingervisning om summan säga att det – lågt räknat – kommer att kosta omkring tolvhundra kronor per kuvert och därtill så kommer alla andra utgifter också; hyra av lokal, hyra av lokal för den efterföljande festen, kyrka och så vidare.

Det är inte gratis – men smakar det så kostar det och då det kommer till en sådan stor händelse som ett bröllop så ska man unna sig i så stor mån som plånboken tillåter. Vad ska man då tänka på? Ja, utöver gästlistan – den ska man lägga stor kraft på – så kan vi peka på några saker som vi anser att man inte får missa; små detaljer som gör stor skillnad och som kan vara värda att betala några kronor för.

 • Inbjudningskorten; anlita ett riktigt tryckeri och se gärna till att ta hjälp av en proffsig webbyrå också. Tänk på följande: vad definierar er två, finns det någon specifik händelse eller egenskap som är utmärkande för er? En webbyrå kan utforma era inbjudningskort och ett tryckeri ser till att de ser dagens ljus.
 • Bröllopsfotograf. Visst; det kan vara frestande att låta en kompis ta foton – men ärligt talat: hur bra blir det? Se till att låta en bröllopsfotograf vara med er från start till mål. Det kostar inte så mycket pengar att anlita en professionell bröllopsfotograf i Stockholm – men precis som allt annat i Stockholm så bör ni vara ute i god tid om ni vill ha en riktigt bra yrkesman. Utöver en bröllopsfotograf för era mer personliga foton så kan ni med fördel starta ett instagramkonto där även gästerna kan tagga in sina bilder.
 • Bordsplacering. Först gästlista – sedan bordsplacering. Försök att få ihop lite udda personligheter, men utan att det blir för spretigt. Åtminstone tre personer per bord bör känna varandra och därmed kunna vara de som kan driva på samtalen. Ni vill inte ha det för tyst – men heller inte för stimmigt. Alkohol kan vara både en vän och en fiende här; servera måttligt.

Fixa frisyren till festen

21 nov 2016

Beroende på vilken fest du ska på väljer du olika slags stil på dina kläder. För många gäller det även val av frisyr. Vägen till en riktigt snygg festfrisyr kan vara olika. Mycket beroende på vilken kunskap man har själv och hur mycket det får kosta.

Första steget – Inspiration

Våga tänk nytt, tänk annorlunda och utmana dig själv. Ta inspiration från många olika källor innan du bestämmer dig. Det kan vara veckotidningar med speciellt fokus på frisyrer likväl som hemsidor inom fest och kläder.

En lite mer avancerad väg är att besöka flera frisörer och fråga lite vad de kan erbjuda för frisyr inför festkvällen. Det betyder inte att man behöver klippa sig där utan om att prata och få idéer. Precis som en kommande brud jämför frisörer inför att klippningen ska ske på den stora dagen kan man jämföra frisörer inför festen.

På mindre orter kan detta upplevas något pinsamt då det snabbt sprids att man gått till samtliga frisörer som finns på orten. I större städer, ex Stockholm, går det däremot att vara betydligt mer anonym. Varför inte åka till en storstad och klippa sig? Trender och frisörer med specifika inriktningar går även betydligt lättare att hitta i Stockholm än på mindre städer i landet. Så varför inte leta upp en trendig frisör på Östermalm eller Södermalm?

Andra steget – Frisör eller inte?

Har du kunskapen om att fixa frisyren själv? Eller kanske har du vänner som kan hjälpa dig? Det är det billigaste sättet. Det enda som kostar kan vara inköp av spännen, ev. färg m.m. Men för de som vill ha det allra bästa resultatet är det en frisör som rekommenderas.

Här handlar det alltså om att ställa pris mot kvalité. Inför en bröllopsfest är det självklart för bruden att gå till en frisör. För gästen är valet inte lika självklart.

Tredje steget – Långvarigt eller inte?

Något man behöver fundera över är om frisyren ska vara långvarig eller inte. Visst kan det vara extra snyggt att färga håret svart till en halloweenfest. Men vill du ha samma färg veckan efter, och veckan efter det? Det finns färger som snabbt går bort när man duschar. Kanske kan detta vara ett alternativ mot den permanenta färgningen.

Det samma gäller specifika frisyrer. Att raka sig helt på skallen kanske kan vara coolt inför en specifik fest. Men skulle du trivas med denna ”frisyr” även efter festen är slut?

Framförallt – Tänk till före så slipper du ångra dig efteråt.

Så väljer du rätt rätt smink till festen

28 sep 2016

Att göra sig fin, lägga en make-up och anlända till en fest – ja, det är verkligen någonting som går ut över det vanliga. Att sminka sig i vardagen jämfört med att sminka sig inför en speciell fest är två stycken väsenskilda saker som bör behandlas annorlunda. Felet som många gör är att man sminkar sig på samma sätt inför festen som man gör i vardagen – med några små tillägg. Vi anser att man ska försöka – i den mån som plånboken tillåter givetvis – att använda sig av kvalitetsprodukter vid festen (och vara disciplinerad nog att inte använda dessa för ofta; en vanlig måndagsmorgon i oktober så kan ”vanligt smink” användas).

Ni förstår skillnaden? Det är skillnad på make-up och make-up och den höga prislappen som i många fall kommer står också för bättre kvalitet. Så enkelt är det. Här ska man dock veta att smink som ligger i mellanskiktet rent prismässigt också fungerar; det är de absolut billigaste produkterna som sällan ger ett tillfredsställande resultat.

Nummer ett i att välja rätt smink inför festen är alltså att välja rätt produkter och att öppna plånboken lite mer. Nummer två, enligt oss, det är: hitta rätt produkter för dig. Alla är vi olika och beroende på vilken hudton man har så ska man också försöka hitta rätt foundation för sin ton. Det finns tre stycken hudtoner och vi tänkte gå igenom dessa och skriva vilken typ av foundation som generellt passar. Kom ihåg här att vi bortser från din personliga smak och stil; dessa tips utgår från vilken foundation som passar bäst rent generellt.

 • En varm hudton – en foundation som är mer gulaktig
 • En kall hudton – en mer rosa foundation
 • En neutral hudton – här rekommenderar vi en beige foundation

Där har vi grunden till att sminka sig inför festen – men om vi istället ställer frågan hur man ska sminka sig så tänkte vi komma med några viktiga nycklar och tips:

Tips om hur du sminkar dig inför festen

 • Täck rodnader och tårkanaler kring ögonen med en bra consealer. Det ger en trygg bas inför resten av din make-up – oavsett hur mycket du vill lägga. Ögonen ska alltid framhävas!
 • Förläng ögats nedre del. Vi fortsätter med ögonen. För att få fram din snyggaste ska du  försöka att dra denna från ögats nedre del och skapa den perfekta ”kråksparken” – något som gör att ditt öga upplevs som större. Använd en smal pensel!
 • Svart kajal i innerögat. Det här ger lite ”svärta” och adderar lite mystik. Obehagligt att lägga? Testa att titta ned i golvet i motsatt riktning.
 • Guldögonskugga. Ser du trött ut? Testa att blanda lite – väldigt lite! – guldögonskugga i din consealer. Det gör att du ser extremt utvilad och fräsch ut!
 • Primer innan foundation. För de speciella festerna kan du unna dig att använda primer innan foundation; det ger ett varaktigt intryck och en illusion om en felfri hy.
 • Ögonfransböjare = festhöjare. Få de där Betty Bop-ögonfransarna genom att använda en ögonfransböjare. Bonustips: blås lite på den med din hårfön innan du sätter igång; några sekunder räcker!
 • Krysset. Prova att sätta ett kryss på din överläpp – mitt i – med en läppenna (i samma nyans som läppstiftet du ska använda). Markera konturerna med samma penna innan du använder ditt läppstift och du har den perfekta pussmunnen.

← Äldre inlägg