Blogg

Sajten som helhet är främst inriktad på mat, men här skriver vi om allt som hör festen till. Tips om bröllop & barnkalas och en hel del annat festrelaterat kan mycket väl dyka upp här i bloggen.

Festa ombord på en skärgårdsbåt!

22 sep 2018

Det är många som har varit på kryssningar på väg till Finland, Åland, Tyskland eller Danmark. Då kan det ofta bli stökigt, många blir fulla och det är allmänt kaos. Det kan bli så när många som inte känner varandra rör sig på samma yta. Ett mycket trevligare sätt att festa på är att ordna en fin fest som varken blir stökig eller kaotisk ombord på en skärgårdsbåt. Vill man kan man då bjuda antingen på en trerätters middag vid vackert dukat bord och med linnedukar och många glas. Eller om man tycker det bir för stelt kan man bjuda på en buffé. Då rör gästerna på sig medan de plockar åt sig av den goda maten och pratar med varandra.

Hyra lokal M/S Molly

Att åka ut på en skärgårdsbåt är en underbar idé. Då kommer gästerna ut till den vackra skärgården i Stockholm. Är det vackert och varmt kan man be dem ta med sig badkläder, och så kan man hoppa från båten när man vill bada. Eller så värmer man bastun och badar i en badtunna som finns ombord på lokalen M/S Molly. Man kan även göra annat än bada ombord på lokalen M/S Molly. Där kan man dansa. De har musikutrustning och kan koppla in en Spotify lista om man vill. Om man vill visa en film kan man det, eller ett roligt bildspel. Då kan man även ha en lek eller ett roligt spel som man kan följa på storbildsskärm. Man kan ha musikband till dansen. Har man vänner som är musikaliska kan man ta dit ett band som spelar. Där finns utrustning med mickar och förstärkare så att man kan spela musik. Instrumenten måste man ta med sig.

Hyr båten för företagseventet

Har du behov av att i stället ordna ett företagsevent kan du mycket väl göra det ombord på Lokal M/S Molly. Då är det samma slags program där; middag, om man vill ha en fin och god middag med festligt dukade bord och linnedukar, eller en buffé där alla gästerna går och rör sig och pratar med varandra. Vill de kan man även bada bastu, bada badtunna och ankra vid någon brygga eller gå i land någonstans och njuta av naturen. Man kan visa bilder och redovisning av statistik och annat viktigt för företaget och kan sedan dans inpå natten, tills det är dags att stäva hemåt mot Stockholm.

Det nyttiga kalaset behöver inte vara tråkigt

15 sep 2018

Fest är fest och vardag är vardag. Konkret så innebär det att man kan äta nyttig under vardagarna och unna sig lite mer onyttiga saker under helgerna. Är det fest som i ett kalas - oavsett om det handlar om barn eller vuxna - så kan man frossa i allt det goda: godis, glass, pajer, läsk, öl, vin, ostbågar, chips, feta såser och så vidare.

Rätt eller fel? Vi skulle säga att det har varit helt rätt, men att det numera är ett mer felaktigt beteende.

Vi blir allt fetare i Sverige

Det som är talande är att vi hade den inställning förr. Då åt vi nyttigt under veckorna och kunde unna oss lite onyttigheter under helgen. Lördagsgodis till barnen och en läsk. Nu dock: det är bara att inse fakta och möta musiken - vi blir allt fetare även i Sverige.

Faktum är att hela västvärlden håller på att äta ihjäl sig. Idag så dör fler av fetmarelaterade sjukdomar än av svält.

Tandläkare i Solna och Stockholm slog larm

Det som är särskilt oroväckande är att barnen drabbas särskilt hårt. Tandläkare vittnar dels om att tandkvaliteten blivit sämre och även läkare påvisar att många svenska barn blivit feta och därmed också löper risk för att drabbas av exempelvis diabetes. Tyvärr så visade en rapport från tandläkare i Stockholm och området kring Solna att det till mångt och mycket är en klassfråga. Fattiga barn hade sämre tänder. Något som inte enbart berodde på att man var sämre på att borsta tänderna och besöka en tandläkare. Det handlade även om kosten.

Någonting är fundamentalt fel så det är billigare att köpa läsk än mjölk, då färdiglagad mat är billigare än många råvaror och då chips kan köpas för en spottstyver. Lägger man därtill att många föräldrar jobbar obekväma tider och inte hinner laga mat så blir det ännu värre. Det är bra att tandläkare larmar då det sätter fingret på denna svåra fråga. Kanske är den föreslagna sockerskatten ändå en lösning? För folkhälsans skull.

Arrangera en nyttig fest

Med detta sagt, din fest behöver inte innebära ett regelrätt frosseri. Fokusera istället på att tillaga - eller beställa - god, nyttig mat som alla kan njuta av. Om det handlar om ett barnkalas så bör du engagera dig ännu mer i frågan. Ett första steg kan vara att välja bort en viss hamburgerkedja som medarrangör…

Ställ till med fest i Uppsala!

15 sep 2018

Det händer mycket roligt i Uppsala, terminerna startar och massor med nya studenter flyttar till Uppsala, och de "gamla" studenterna återkommer till studentstaden Uppsala. Vissa ska avsluta sina studier och bli färdiga kandidater, magistrar och doktorer. Andra står inför en början av sin utbildning. De som ska avsluta sina utbildningar brukar vilja ställa till med en fest för att fira att man äntligen har blivit färdig lärare, biolog, statsvetare eller vad man nu har valt att bli. Det bästa sättet brukar att få låna lokalen som den nation som man tillhör i Uppsala äger. Sedan beställer man in en god buffé med mat från någon bra catering. 

En buffé brukar vara bland det bästa man kan beställa till många människor. Med tanke på att det är många som är allergiska eller laktoskänsliga eller inte klarar av vetemjöl i maten kan en buffé göra att alla hittar något som de kan och vill äta. En buffé är också bra för då får man människor att röra på sig. Rör de på sig, lär de lättare känna varandra, och det är väl en god idé med att ställa till med fest i Uppsala, eller hur?

Beställ en buffé med typiskt smörgåsbord

Vill man då bjuda på något svenskt, kan man beställa en buffé med sill, lax, Västerbottenostpaj, bröd, Janssons frestelse, köttbullar och potatis. Vill man bjuda på något mer exotiskt kan man beställa in en buffé med viltkött, då kan man få ren, älgfärsbiffar, rönnbärsmarmelad, syltade kantareller och lingonparfait, allt gott som hösten bjuder på i Sverige.

Beställ en smörgåstårta till festen

Annars är den typiska bjudmaten vid dylika fester att bjuda på smörgåstårta. Då kan man välja mellan fisksmaker, eller med kött. Till det är det gott att dricka mousserande vin. Eller champagne när man ändå passar på att fira. Efteråt kan det vara gott med en ljummen rabarber- eller äppelpaj och vaniljsås.

Få leverans i hela Uppsala och norra Stockholm

Bor man i Uppsala finns det inte så många cateringföretag att välja mellan. Här kan vi rekommendera denna, som kör inom hela Uppsala, men även till norra Stockholm; såsom Täby, Upplands Väsby, Vallentuna och Lidingö. Men bor man i Uppsala, kan man alltid smaka deras mat en vanlig vardag, då de alltid har Dagens lunch mellan klockan 10-14. Vill man även hyr en festvåning kan man hyra en sådan i Uppsala. Då kan de både se till att alla får plats och att alla får god mat. Men då får man åka utanför Uppsala, till Ultuna. Läs mer om denna catering på: http://mat-verkstan.se.

Magiker – mer än bara trolleri

31 aug 2018

Många förknippar magiker med en person som står på scen och gör magiska illusioner för en större publik. Det kan vara allt från att såga itu damer som ligger i lådor till att ta fram kaniner från hattar. Men dagens magiker har mycket ofta en betydligt bredare repertoar. Många erbjuder kompletta tjänster för fester, bröllop och konferenser. Det visar en genomgång av ett flertal magiker i Stockholm. 

Det magiker alltid håller på med är magi. Men det kan vara magi som presenteras på en rad olika sätt. Att stå på scen och trolla för publiken är bara en väg. Många av de magiker som är aktiva i Stockholm erbjuder flera andra tjänster. 

Som konferencier

Ett exempel är att vara konferencier. Genom att magikern får hålla i hela programmet skapas flera fördelar. För det första kan magin vävas in i presentationer, introduktioner och annat. Istället för att berätta att middagen ska serveras genomförs detta på ett sätt som lockar till skratt och intresse. I och med att ”alla” är intresserad och road av magi blir det därmed ett sätt att locka till sig alla deltagarnas uppmärksamhet. 

För det andra kan magikern skapa en röd tråd genom hela kvällen. Att vara konferencier är en profession och med erfarenhet och magi skapas en röd tråd som många oerfarna inte klarar av att skapa. 

Underhållning där publiken är

Ett annat exempel är så kallad mingelmagi. När gästerna kommer till festen möts de av en magiker som genomför magi precis framför åskådarnas ögon. Det kan vara med servetter, pengar, vigselringar och liknande. Det som kännetecknar mingelmagi är just att magin sker med saker som finns i närheten och att det sker mycket nära åskådarna. 

Mingelmagi upplevs ofta som en ”isbrytare” vilket kan vara passande på konferenser eller fester där alla inte känner varandra sedan tidigare. 

En magiker i dörren

Ytterligare ett exempel är ”komisk dörrvakt”. Det är en av de lite mer ovanliga tjänsterna men ett par magiker erbjuder detta. En dörrvakt står och släpper in gästerna – men på ett lite oväntat sätt. Här kan det bjudas på ficktjuveri, magi och oväntad humor. 

Utvecklingen att magiker satsar på betydligt mer tjänster än scenmagi kan ses över hela landet och inte enbart i Stockholm. Förr var alltså magiker något som var en ”krydda” på festen. Idag kan de hålla i festen, välkomna gästerna och även erbjuda underhållning under festens timmar. Idag är magiker mer än bara trolleri. En person som kan hålla i festen och skapa all underhållning som behövs. 

Läs mer om hur du kan boka en magiker i Stockholm på: http://www.magikerstockholm.nu.

Så kan du ordna ett fint bröllop utomhus

10 aug 2018

Vill man arrangera ett bröllop på ett annorlunda sätt, kan man med fördel ordna med en vigsel och en bröllopsfesten utomhus. För bara några år sedan skulle man inte våga riskera regn på en fest utomhus, men numera kan man vara ganska säker på att det inte regnar mitt på sommaren. Trots det kan man ändå ha en back-up-plan ifall regenet skulle ösa ner när man har planerat hålla bröllopet utomhus. Det kan vara att snabbt ställa upp ett festligt tält, eller att snabbt kunna ta sig in under tak i någon lokal. Redan samma dag kan man avgöra om det går att hålla bröllopsfesten utomhus eller inte.

Beställ maten eller göra den själv

Ska du göra maten själv eller beställa den så att du själv kan vara med på bröllopet så mycket som möjligt? Om du vill kunna delta i bröllopsfesten är det viktigt att överlåta till någon annan att arrangera maten. Anlitar du en cateringridma, till exempel har du möjlighet på ett helt annat sätt att kunna delta i festligheterna. Förut kunde an anse att en catering inte gjorde särsklt festlig mat och att det var mat som man bara kunde anlita när man inte var så noga med maten. Inget kunde vara mer fel. Catering som mat är numera av så hög kvalitet att du gott och väl kan ordna med det till en bröllopsfest. Läs mer här om catering på Lidingö.

Plats för möbler

De är viktigt att tänka på att kunna placera ut bord och stolar så att alla får plats att sätta sig och äta vid bord. Antingen dukar man som på ett café; med flera mindre bord och stolar, eller ett långbord med stolar tätt intill så att alla kan få plats vid bordet. Det är ingen dum idé att låta alla gästerna sitta utomhus och äta maten. Även uomhusbröllop har sin charm. Gästerna kan röra sig mer fritt om man håller festen ute i stället för inne.

Plats för dans

Efter maten vill mågna gäster dansa, och då är det viktigt att planera för det. Antingen kan man låta gästerna dansa utomhus, eller gå in i någon lokal som  lämpar sig väl för dans. Det ör bra att få musik och en plats som är plan så att gästerna inte snubblar i gräs eller liknande. Vill man inte anlita ett band, kan man anlita en DJ, som oftast brukar ta med sig sin egen utrustning. Annars behöver man ordna med högtalare och spelutrustning själv.

Festen kan ha en dyr slutnota

27 jul 2018

Då man talar om olika renoveringar så handlar det till mångt och mycket om något positivt; man förverkligar en dröm som man haft. Det är jobbigt att renovera, men i slutändan så är det allt som ofta värt de uppoffringar man fått göra. Att leva i byggkaos ska ställas mot att man sedan får ett nytt kök, ett nytt badrum, ett vardagsrum för de grandiosa festerna eller ett attefallshus där barnen kan bo. Oavsett vilket så finns det ett område som kan komma att ge en högre nota än vad man tänkt sig: nämligen felaktigt dragen el och undermåliga installationer.

Det finns de facto en livsfara i detta och där kan således inte ens ett ekonomisk värde nämnas utan att de känns futtigt och irrelevant. Att en vattenskada kommer upp är tråkigt - men ingen riskerar att dö av en sådan. El däremot; där kan man dels se bränder starta, man kan se hur stötar uppkommer och båda dessa saker kan leda till fruktansvärda olyckor med dödliga utgångar.

Spotlights i festlokalen kan skapa bränder

Då det kommer till elinstallationer så är grundregeln att alltid ta hjälp av en behörig elektriker. Om du exempelvis vill skapa en liten festlokal i ditt hus i Stockholm och vill inreda med spotlights i taket så måste dessa installeras av en behörig elektriker.

Spotlights? Det är väl ingen fara med att installera spotlights själva - det gör väl de flesta på egen hand? Ja, tyvärr så är det inte ovanligt - och det är också där som olyckorna sedan sker. Man tänker inte på att en spotlight som sätts i taket avger extremt mycket hetta och om den inte isoleras på ett korrekt sätt så finns en stor olycksrisk. Sätts den i en regel - ja, då handlar det om en extrem risk för en framtida brand.

En behörig elektriker måste anlitas

Ett varningens finger i sammanhanget: många snickare erbjuder hjälp med detta. Man vill vara schysst och då man ändå håller på att sätta taket så vill man vara behjälplig och åtar sig även att sätta spottarna. Det får man göra - om arbetet sker under överseende av en behörig elektriker. Inte annars.

Hur vet man då att den elektriker i Stockholm som man anlitar har behörighet? Det finns numera en väldigt enkel metod att säkerställa detta. Genom att gå in på Elsäkerhetsverkets hemsida och skriva in företagets namn så får man alla uppgifter som man behöver kring behörighet hos de anställda. Det är ett enkelt, effektivt och säkert sätt att skaffa sig en säkrare framtid där ingen risk för vare sig person- eller egendomsskada föreligger. Ta el på allvar.

Festfin med fillers

22 jul 2018

När man går på fest vill man visa sig från sin bästa sida. Man är mån om att hitta snygga kläder och tränar kanske till och med lite extra veckorna innan en fest för att komma i favoritklänningen. En trend som börjat bli populär på senare tid är även att då och då använda fillers för att snygga till sitt utseende. Från att ha ansetts som ganska extremt har fillers numera blivit en socialt accepterad företeelse, som dessutom inte ger samma övertydliga resultat som det gjort tidigare, där ett så kallat ”duckface” väl är det tydligaste exemplet.

Behandlingen är inte permanent

Fillers används framför allt för att släta ut rynkor, men även för att ge volym och återfuktning till läppar och till insjunkna partier i ansiktet. Genom att injicera en filler under huden ger man den lyster och volym, och är behandlingsassistenten skicklig blir skillnaden påtaglig utan att ansiktet ser artificiellt ut. Dessutom behöver man inte känna att man gör något oåterkalleligt; effekten av en filler går över på mellan ett halvår och ett år, och blir man riktigt missnöjd kan man med många fillers dessutom injicera ett motmedel som gör att de aktiva substanserna i fillern löser upp sig och tar bort effekten direkt.

Gå till en certifierad klinik

Vänder man sig till en seriös klinik i Stockholm där det arbetar legitimerade sjuksköterskor och läkare, finns inga biverkningar med fillers och man behöver inte vara rädd för skador. Det kan dock hända att området där man blivit behandlad svullnar upp en stund efter behandlingen, men det går över inom några dagar. I de allra flesta fall kan man gå till jobbet direkt efter en behandling.

Du bör även kolla att den behandlande kliniken blivit certifierad av Estetiska Skönhetsrådet, som är en branschorganisation som certifierar och kontrollerar skönhetskliniker i Sverige. Ser du deras märke på dörren och hemsidan vet du att du är i trygga händer.

Gör behandlingen i god tid

Vill du prova på fillers för att bli fin till en fest rekommenderar vi att du utför behandlingen ett par veckor innan, för att vara säker på att eventuell svullnad lagt sig och resultatet blivit tydligt. En behandling med fillers inleds alltid med en konsultation där du berättar vad du vill göra, och där den behandlade sköterskan eller läkaren berätta rom de olika typer av fillers som finns och vilken som passar bäst för vad du vill uppnå. Du får en även en realistisk bild av vad du kan hoppas på.

Själva behandlingen tar ungefär en halvtimme om du till exempel vill göra läpparna lite fylligare. Fillern injiceras med nål och det kan kännas lite obehagligt till en början. Om du vill kan du få en bedövningskräm en stund innan, men även fillern innehåller ett bedövningsmedel så det onda går över ganska snabbt.

Lika naturligt som smink

Det anses inte längre konstigt eller vulgärt att fylla ut läppar eller områden i ansiktet med hjälp av fillers. Att branschen numera ses som seriös har också bidragit till att kvaliteten på produkterna och behandlingarna har höjts. De kliniker som erbjuder behandling med fillers i Stockholm är i regel mycket bra, men se alltid till att de är certifierade.

En filler i till exempel läpparna kan verkligen bli pricken över i inför festen och göra att du känner dig extra snygg. Är det så är det väl alldeles perfekt och ingenting att skämmas för. Gillar du effekten fillern ger rekommenderas att du gör en ny behandling inom fyra månader, eftersom detta gör att effekten då blir längre och resultatet oftast till och med lite bättre. Efter det behöver en ny behandling göras mellan var 6:e till 12:e månad.

Ta hjälp när du ska ordna konferens eller seminarium

13 jul 2018

Många företag ser det som en del i marknadsföring att alltid delta i olika konferenser, seminarier och sammankomster av representanter från politiska partier och näringsliv. Det gäller att hålla sig framme, och synas.

Ibland är det viktigt att den egna organisationen eller företaget håller i själva seminariet för att påkalla uppmärksamheten på en specifik fråga som man vill arbeta med, säg att du vill påkalla uppmärksamheten på älgarnas dåliga levnadsvillkor (bara för att ta ett exempel). Ni, på er fiktiva organisation bestämmer er för att för en gångs skull delta i Almedalen; detta gytter av föreningar, organisationer, politiker och lobbyorganisationer.

Där vill ni stå ut i mängden; vad gör ni då? Självklart ser ni till att ordna både ett allvarligt och informerande seminarium och ett riktigt event. Först delar unga flickor och pojkar ut flygblad om ert seminarium ert, som handlar om älgarnas dåliga levnadsförhållanden. För att de riktigt ska få uppmärksamhet, delar de ut flygbladen med älghorn på huvuden. Alla i folksamlingarna på plats ser hornen i folkmassan. De har dessutom T-shirts på sig där det står er organisations namn och logga.

Så arrangerar man ett seminarium

När det sedan är dags för seminariet som ni har bjudit in till, håller någon av era chefer och företagsledare i en föreläsning om älgarnas liv i skogen. En film visas för alla deltagare som visar hur älgarna föds, dör och har svårt att hitta mat i skogen. Sedan följer en debatt om älgarnas svåra liv i skogen och hur de skjuts på hösten. Efteråt bjuds det på kaffe och kaka med företagets logga och namn.

Så arrangerar man ett event

En anna sak som ert företag kan ordna är ett mingelparty med en rockande DJ, som samlar massor med unga människor och som vill få dansa till härlig musik. I baren säljs det alla sorters drycker. Mitt i musikspelandet, görs en kort paus för en film som visas om älgarnas svåra liv i skogen och vad alla de unga människorna kan göra för att hjälpa älgarna i skogen. Sedan river musiken loss igen. På väg ut, får alla som deltagit på eventet flygblad om hur de kan betala in till älgarnas svåra liv i skogen.

Hitta eventbyrå som kan hjälpa till 

Ibland kan det vara svårt att hitta den där tiden som krävs för att få till det viktiga seminariet med alla deltagare som ska bjudas in, betalas arvoden till, att hitta lokal på plats i Visby (Almedalen), hitta en DJ som kan ställa upp, hitta frivilliga som kan dela ut flygblad, som kan ordna med danslokal och så mycket mer. Varför inte anlita ett företag som arbetar med detta och är proffs? Läs mer om en eventbyrå i Stockholm på kagan.se.

Så fixar du det perfekta dansgolvet

6 jul 2018

Om man inte kan dansa är det ingen fest. Det är nog något de flesta kan hålla med om, även om man själv inte är någon Fred Astaire känns det ofta som att det saknas något om man inte får lite musikunderhållning och en chans att bjuda upp någon efter desserten. Dansen är det som ger festen liv efter den formella middagen och alla långa tal. Om man inte kan dansa på en fest, vad ska man då göra?

Vilka egenskaper krävs av ett bra dansgolv?

När man dansar vill man ha en följsam men ändå slitstark yta under fötterna som samtidigt har det rätta glidet. Ett dansgolv får inte kännas stumt utan det ska ha lite svikt i sig så att man ta spjärn i svängarna. Det finns många moderna typer av mattor och plastunderlag som är utmärka att dansa på, men de saknar en viktig detalj som många kräver av ett dansgolv på en elegant fest: de har ingen klass.

Hur funktionell och praktisk en dansmatta än är har den inget att göra på en bättre fest. För gästerna blir det mer som att gå ut på ett Friskis & Svettispass än att segla ut på ett balgolv. Nej, vill man ha ett dansgolv som är perfekt för dans och samtidigt besitter de estetiska kvaliteter man förväntar sig av en förstklassig fest finns det bara ett alternativ: Äkta ekparkett.

Det enda rätta underlaget

Ekparketten är det klassiska dansgolvet och är det underlag som de stora dansstjärnorna på 1900-talet skred fram över i sina oförglömliga koreografier. Ek är precis lagom hårt för att ge svikt men ändå kännas hållfast. Och det är naturligtvis äkta parkett vi talar om, med handlagda massiva stavar som omsorgsfullt lagts i ett vackert mönster av en erfaren golvläggare. I Stockholm med sin månghundraåriga tradition av parkettgolv finns idag många golvläggare som kan lägga en massiv ekparkett även över en större yta som den som krävs för ett dansgolv.

Olja ger den rätta följsamheten

Har du en lokal eller en större salong i din bostad där du vill fixa ett golv som även fungerar bra till dans, ska du anlita en golvläggare i Stockholm med gedigen kunskap om äkta parkett. Ekparkett är det som gäller, gärna i ett klassiskt fiskbensmönster, men det finns även många andra typer av mönster som gör sig bra på ett dansgolv. Vad gäller ytbehandlingen finns det som alltid en del att välja på, men många dansare är överens om att det som brukar kännas bäst att dansa på är ett oljebehandlat parkettgolv. Olja gör golvet mjukt och vackert, men det får samtidigt ett skyddande lager som gör det tåligt. Dessutom kan man lätt punktlaga ett oljebehandlat golv till skillnad från ett lackerat, om någon vass klack till exempel skulle orsaka ett litet hack.

Potatismjöl eller tvålflingor för det rätta glidet

För att få den rätta schwungen i piruetterna behövs det lite extra glid på dansgolvet. På en ekparkett fixar du detta genom att pudra ut lite potatismjöl på golvet. Potatismjöl ger golvet glid utan att det blir halt. En liknande effekt kan fås med tvålflingor som strös över golvet. Tvålflingorna har även den fina egenskapen att den ger en skyddande yta på golvet.

Proffsen finns i Stockholm

När de är dags för fest är endast det bästa gott nog, och det gäller så klart även dansgolvet. Kontakta en erfaren golvläggare i Stockholm och få hjälp med att lägga äkta ekparkett i ett snyggt mönster. Dina gäster kommer att bli överlyckliga över att det äntligen är någon som tar festdansandet på allvar och äntligen fixar ett riktigt snyggt och samtidigt dansvänligt golv som tål hur vild och långvarig dans som helst.'

Tips & rådhttp://www.golvläggarestockholm.net.

Festen kan börja eller sluta i poolen

15 jun 2018

Det sägs ibland att festerna börjar och slutar i köket. Det kanske stämmer, då man ofta håller på med matförberedelserna när gästerna kommer. De brukar sällan ha något emot att titta på och kanske smaka på maten som snart ska serveras. På samma sätt kan gästerna förflytta sig till köket efter en fest då man har blivit hungrig – eller törstig efter att festen har pågått några timmar.

Sommartid har man sällan lust att stå i köket inför att gästerna ska komma på middag. Många gånger gör man det enkelt för sig genom att grilla middagen istället. Då är det enkelt att bara skära upp kött, korv och grönsaker som man vill grilla och så bara röra ihop någon sås. ÄR det bra väder samlas gästerna i trädgården eller på altanen eller balkongen i stället för inne i köket. Är det riktigt varmt och man vill göra festen ännu festligare ber man gästerna ta med badkläder och bada i poolen i väntan på middagen.

Gör festen till något alldeles extra i en pool

Att förlägga en fest i anslutning till poolen är extra festligt. Då kan man umgås med varandra på ett avslappnat sätt och svalka sig i sommarvärmen. Efter badet är man lagom hungrig och tycker att den grillade maten är extra god. Vill man sedan fortsätta festen utomhus kan man spela kubb, krocket eller varför inte spela gotländsk varpa.

Alla spelen kräver ett fast handlag med träpinnar, klubba och sten. Har man då arbetat upp och är den som helst vinner, kanske man har blivit riktigt svettig av anstränging över att vinna. Då kan det vara läge till ett till dopp när all ansträngning är över.

Barn gillar bad – länge och ofta

Barn brukar vara extra förtjusta över att få bada och har svårt att sluta bada. Varma dagar är de som riktiga badankor och utvecklar nästan fenor och gälar.

Att skaffa pool är både lättare och billigare än många tror. Inte heller är det särskilt svårt. OM du tar kontakt med en leverantör av pooler kommer du att få information som visar att det varken är krångligt, dyrt eller svårt att skaffa en pool.

Skaffar man en pool i trädgården måste man ha ett pooltak som skyddar både poolen från att bli en samlingsplats för allehanda skräp, barr, gräs och kottar, dels för att människor och djur inte ska skada sig och ramla i poolen ofrivilligt och förolyckas eller skadas.

Bygg den perfekta festlokalen

28 maj 2018

Äger man en villa så har man också en möjlighet att bygga ett Attefallshus på tomten. Ett sådant kräver dessutom inget bygglov så det går relativt snabbt från start till mål. Man anmäler sitt Attefallshus till byggnadsnämnden i den kommun man bor i, man inväntar ett startbesked och då detta kommit så är det bara att sätta igång. Man behöver inte ens hålla i hammaren själv.

Det finns väldigt många leverantörer av Attefallshus som levererar nyckelfärdiga lösningar; det innebär att du gör i ordning marken där byggnaden ska stå och där därefter företaget levererar huset i fråga.

Vi skrev huset av en anledning. Ett Attefallshus är nämligen möjligt att använda som en komplementbostad. Drar du in el, avlopp och vatten, ser till att det finns förvaring, toalett och möjlighet att laga mat och duscha så kan du alltså - rent krasst - välja att bosätta dig i ditt Attefallshus. Eller hyra ut det. Det senare är en möjlighet som framförallt är gynnsam för dig som bor i en större stad där det finns en påtaglig bostadsbrist.

Ett Attefallshus i Stockholm kan alltså finansiera sig självt. Du köper ett nyckelfärdigt sådant och du hyr ut detta - inom loppet av något år så har det betalat av sig själv. Därefter så kan du räkna hem pengarna; eller använda byggnaden till exakt vad du vill.

Möjligheterna är oändliga

Det senare är det mest intressanta. Så länge du håller dig inom de givna måtten - 25 meter2 i area och en takhöjd om maximalt 4 meter - så kan du använda ditt Attefallshus till precis vad du vill. Vad tror du om en fristående festlokal där man kan ha en terass på taket?

Många inreder sitt Attefallshus just med fest i åtanke. Man får ett större rum på gården som möjliggör för mingel på ett helt annat sätt än exempelvis ett tråkigt partytält. Vi är beredda att hålla med om detta: en sådan byggnad tar en fest till en helt ny nivå. Att dels kunna nyttja den befintliga villan, att dels kunna nyttja hela tomten och dels också ha ytterligare en byggnad på tomten att gå in i. Det är, helt enkelt, perfekt.

Vad finns det för alternativ?

Vill man inte bygga ett Attefallshus för uthyrning eller för att ha en skön festlokal för både större- och mindre tillställningar så finns det andra alternativ. Fantasin är det enda som håller i bommen.

Många väljer att bygga ett fristående garage, andra att bygga en komplett relaxavdelning nere vid vatten och vissa känner att behovet för förvaring är större och bygger därför ett större förråd.

Vi ska även tillägga att de 25 meter2 som gäller går att stycka upp; det innebär att två stycken attefallshus a´12.5 meter2 också är ett alternativ.

Läs mer om Attefallshus här.

Tandblekning till festen?

23 maj 2018

Sverige har ett väldigt gynnsamt system gällande tandvård som innebär att vi får undersökningar och behandlingar hos en tandläkare finansierade av skatt. Detta fram till 22 års ålder. Efter att vi fyllt 23 år så får vi själv betala. De flesta av oss har i och med att vården varit fri hunnit skaffa oss en fin grund att stå på; våra tänder är hela, rena och friska och vi har dessutom skaffat oss en vana som innebär att vi åtminstone två gånger per år besöker en tandläkare för kontroll och för eventuella behandlingar. Detta trots alltså att det kostar pengar.

Andra dock, de struntar i kallelser och ställer in sina besök hos en tandläkare. Det kan skapa problem så våra tänder, naturligtvis, även är känsliga och mottagliga för allehanda angrepp även efter vår 23-årsdag. Att vi idag dessutom har sämre kosthållning gör definitivt inte saken bättre. Vi äter sämre mat, vi lagar i en mindre utsträckning maten på egen hand och från grunden och vi dricker extremt mycket mer läsk, sportdrycker och sura juicer.

Samtliga dessa sliter på tänderna och gör att en tandläkare blir än mer nödvändig - detta naturligtvis i kombination med att den vanliga, dagliga skötseln också finns där. Tandborstning två gånger om dagen, regelbundet användande av tandtråd och daglig skölj med munvatten - det ger bättre förutsättningar för ett friskt liv.

Vita tänder är inte synonymt med friska sådana

Många förknippar tyvärr friska tänder med kritvita sådana. Där finns det egentligen inget samband. Färgen på tänderna avgörs nämligen dels av genetik och dels också av hur man lever. Dricker du mycket kaffe, thé, röker cigaretter, snusar och så vidare så syns det också på dina tänder. Tänder som är gula kan vara friska - tänder som är kritvita kan vara skadade på ett eller annat sätt.

Här gör många ett misstag som innebär att man bleker sina tänder snarare än att gå till en tandläkare. Det gör varken av eller till: har någon av dina tänder drabbats av ett kariesangrepp så kommer ingen tandblekning i världen att reparera skadan i fråga.

Blek dina tänder hos en tandläkare inför festen

Däremot så är just tandblekning något som kan få dig att må bättre. Det ser fräschare ut med ett bländande vitt leende än med ett leende av en mer gul nyans. Det skriver de flesta under på. En tandblekning inför exempelvis en fest är ett perfekt sätt att skaffa sig lite bättre självförtroende, för att känna sig lite tryggare och för att bli lite bättre bemött av andra. Ett leende kan förändra världen och göra att folk öppnar upp sig.

Det som är bra är att en sådan idag går att göra hos en tandläkare. Bor du på exempelvis Södermalm i Stockholm så har du bara inom det området ett gigantisk urval av utbildade tandläkare som - utöver de vanliga tjänsterna - även erbjuder mer estetiskt tandvård. Det går således att b å d e undersöka tänderna och få det där kritvita leendet du alltid drömt om under samma tandläkarbesök.

Skillnaden mellan att bleka tänderna hos en tandläkare på Södermalm kontra att göra det i hemmet är att det senare är mer osäkert och allt som oftast ger en sämre effekt. Bleker du dina tänder hos en tandläkare så får du ett hållbart resultat - utan risk - och där produkterna som används är noggrant kontrollerade.

Dags att fixa körkortet?

10 maj 2018

Det finns några ögonblick i livet som är värda att minnas och som är extra speciella. Studenten, barnens födslar, den dag man flyttar hemifrån och den dag då man äntligen tar körkortet. Det senare är ett ögonblick som ofta föregås av stor vånda och viss ångest - något som i sin tur gör att belöningen och segerns sötma blir ännu lite mer välsmakande. Att få sätta sig i bilen ensam för första gången, åka precis vart man vill och hur länge man själv känner för - det är helt enkelt en känsla, ett pirr i hela kroppen, som man kan tänka tillbaka på och bli lycklig.

Är då ett körkort viktigt? Ja, det är det. Dels sett ur ett socialt perspektiv då man tack vare detta kan ta sig var man vill och således inte är bunden av busstider, inställda tåg eller försenade tvärbanor. Man styr själv. Sett ur ett arbetslivsperspektiv så är körkortet ännu viktigare. Många sållar bort personer som saknar körkort innan de ens blir kallade till en intervju. Detta oavsett vilken bransch det hela handlar om.

Så, körkortet är definitivt viktigt och som förälder bör man också trycka på detta för sina tonåringar så att de verkligen är redo den dagen de fyller 18 år.

Intensivkurs eller vanlig uppkörning?

Står man inför att ta körkortet så finns det tre stycken moment som måste klaras av. Förr så följde de en given ordning enligt följande:

    • Riskettan/ Halkbana
    • Teoriprovet
    • Uppkörning

Numera, i syfte att snabba på köerna, så bokar man tid för teori och uppkörning på samma gång. Skriver man teorin först och misslyckas så kommer man ändå att genomföra sin uppkörning. Den kommer då att vara giltig i två månader så inom den tiden så måste alltså teorin vara avklarad innan man får den efterlängtade rosa lappen.

Vanligt är att man tar sitt körkort på två olika sätt. Antingen så bokar man tider på egen hand och övningskör tillsammans med sina föräldrar. Man sköter studerandet av sin teori på egen hand och ser till att man lär sig det som behövs. Det här går att komplettera genom att köra några lektioner på en trafikskola också för att ytterligare fördjupa sina körkunskaper och, så att säga, få kött på benen. Fördelen med denna variant är att den är billigare och att man ofta kör bil under en längre tid - man börjar övningsköra med föräldrarna redan då man fyllt sexton och har således två års körvana innan man slutligen kör upp.

Den andra varianten är att man anmäler sig till en intensivkurs. Det passar de flesta, men i många fall så är det äldre personer som anmäler sig och genomför en intensivkurs. Det kan handla om personer mellan 20-40 år som slutligen tröttnat på att inte får köra bil - som kanske har skaffat familj och som därigenom “måste” ha körkort och bil.

En intensivkurs är en komprimerad utbildning där alla moment betas av unde en kortare period - säg två veckor. Under den tiden så studerar man teori, man övningskör med en körledare och man får allt eftersom lära sig mer och mer för att slutligen då köra upp.

Tiden för en intensivkurs utgår från förkunskaper

Det hela utgår från vilka förkunskaper man har. Det innebär att en intensivkurs i Stockholm kan ske på fem dagar, på tio eller på tretton dagar. Fördelen med en intensivkurs är att man har stora möjligheter att de facto få ett körkort. Dels så lär man sig extremt mycket och dels så sitter kunskapen färskt i minne då man väl kör upp och skriver sin teori.

Nackdelen är att en intensivkurs är lite dyrare samt att många skeptiker pekar på att kunskapen sitter som en tunn fernissa och lätt kan glömmas bort. Det senare kan vi direkt avfärda - kunskapen sitter kvar och den blir starkare ju mer man kör också.

Fira körkortet med en rejäl fest

Som sagt. Körkortet är speciellt och en dag man minns. Som förälder till en nybliven körkortsinnehavare bör man också bidra till den härliga känslan genom att ordna en liten fest. Alla vet hur speciellt det är - släkt, vänner och bekanta - och förmodligen så är de flesta också beredda att titta förbi på lite kaffe och tårta.

Ett körkort firar man, naturligtvis, utan något starkare än koffein i glasen. Det finns förmodligen någon person som är rätt sugen på att hoppa in i bilen så fort som möjligt.

Mer information om olika upplägg för intensivkurser finnas att hitta här: http://www.intensivkursstockholm.com/.

Fin till festen – att ta bort oönskad hårväxt med laser

7 maj 2018

När det drar ihop sig till fest gör man allt för att kunna komma dit i sitt esse, iklädd en nyinköpt skitsnygg klänning, vältränad och med en lätt solbränna fast det är i mitten av februari och det är kallt och snöigt i Stockholm. Nåja, förväntningarna vi ställer på oss själva kanske inte alltid överensstämmer så väl med hur det verkligen blir, men man kan ju få ha ambitioner.

I själva verket är det svårt att känna sig så snygg som man vill oavsett tid på året, men kanske allra mest på vintern. Det handlar också om ett mindset, det är få som är särskilt uppåt på vintern och det märks på något sätt på hur folk ser ut. Allt är ganska glåmigt, segt och trist. I alla fall i Stockholm och Sverige, hur det är på andra platser låter vi vara osagt.

Att hålla sig i form

Att försöka hålla igång och träna är bra för både kroppen och huvudet, men att komma iväg till gymmet när man kommit hem från jobbet och det är becksvart ute kan vara nog så svårt. Men man får försöka, att löpträna går inte eftersom det ligger en meter snö på trottoarerna. Att ha en fest att se fram emot är bra, och man får försöka se det som ett mål som hägrar vid horisonten. På festen ska jag ha skärpt till mig, jag ska vara snygg och jag ska ha jättekul.

Bort med oönskad hårväxt

Ett sätt att fixa till sig inför en fest kan vara att ta bort oönskad hårväxt, vare sig den är synlig eller inte. Många kvinnor har svårt att känna sig fräscha om det växer jobbiga hårstrån på överläppen, brösten eller överarmarna, samtidigt är det supervanligt, speciellt när man börjar komma upp i åren och hormonerna sätter extra fart. Hårborttagning är ett sätt att känna sig fräsch och tiptop, helt ren på sätt och vis. Men att stå och dra loss hårstrån med pincett, eller dra bor dem med vax känns samtidigt som rena medeltiden.

Hårborttagning med laser

Lyckligtvis finns det moderna metoder för att bli av med oönskad hårväxt. Hårborttagning med laser är en relativt ny metod. I Stockholm finns åtskilliga hudkliniker som erbjuder hårborttagning med laser. Laserborttagning fungerar bäst på den som har grova och mörka hårstrån och ljus hud, men kan användas på alla typer av hud och hår i olika utsträckning. Vanligtvis krävs en serie behandlingar, mellan 6-8 stycken, för att uppnå rätt effekt. 

Gör det ont?

Laserbehandling går ut på att med hjälp av laserstrålar hetta upp hårsäckarna till ca 70ºC så att de blir inaktiva. Det gör inte ont men det svider lite. Eftersom hårsäckarna befinner sig i olika stadier, vilande eller aktiva, och lasern bara har effekt när hårsäcken är aktiv, så måste behandlingen upprepas så att man kommer åt alla hårsäckar. Efteråt kan viss hudirritation förekomma och man kan känna sig lite öm. Men effekten av hårborttagningen är permanent.

Hej då hår

Att slutgiltigt bli av med oönskad hårväxt kan verkligen vara värt kostnaden och den relativt lindriga smärtan. In leder du en hårborttagning med laser på hösten så är du helt hårfri på de behandlade ställena när våren kommer. Du känner dig lätt och fri, och tanken på den där festen känns bara allt bättre.

Läs mer: https://www.hårborttagninglaserstockholm.se.

 

Förgyll vardagen med fest!

6 maj 2018

Ska ni ha fest? Livet blir roligare om man har fest allt emellanåt. Skulle vi enbart ha vardag, dag ut och dag in, skulle vi förmodligen dö av tristess. Livet måste någon gång då och då innehålla fest och något som bryter av. Det vet de flesta, även de som tycker det är jobbigt att ställa till med det. Det kan ju inte vara alla som gillar att rådda med fester, inbjudningar, middagsplanering och dessutom punga ut med cash för det.

Är det verkligen nödvändigt? Den som har varit på en lyckad fest, vet att, ja, det är nödvändigt. Man skapar härliga minnen tillsammans med dem man gillar. Numera finns det många företag som arbetar med festplanering, som kan erbjuda snygga festlokaler och se till att maten håller hög klass, så att man själv slipper den delen. Oberoende om det handlar om födelsedagsfirande, bröllop eller andra festligheter finns det flera företag som hjälper till med själva planeringen och att hålla i festen, antingen med hjälp för maten, serveringen eller att tillhandahåla själva festlokalen.

Välj arrangemang beroende på era önskemål

Beroende på hur man önskar arrangera bröllopsfesten kan de olika arrangemangen se olika ut. Önskar man en skärgårdsfest, bör man hyra en båt så att alla gästerna ska kunna komma ut till skärgården. Är man ett litet sällskap, kan man ha festen som en pick-nick och lita på att det svenska vädret håller en med sol och vackert väder. Då kan man packa pick-nick-korgen med godsaker och goda drycker och sitta i gröngräset. Efteråt kan man ha lekar och kanske bada(?). Vill man ut på landet, kanske man väljer en landsortskyrka och sedan hålla festen i en lada på landet.

Håll festen i stadsmiljö

Vill man ha en stadsfest, kanske man ska gifta sig i någon kyrka i centrum och sedan gå till restaurangen nära kyrkan. Ställer man till med en stort fest kanske man vill ha dans på festen, med band eller DJ. Då kanske man vill kunna dansa ända in på småtimmarna.  Läs mer om festlokalen Bryggerisalen på: http://www.festlokalbryggarsalen.se.

← Äldre inlägg