Blogg

Sajten som helhet är främst inriktad på mat, men här skriver vi om allt som hör festen till. Tips om bröllop & barnkalas och en hel del annat festrelaterat kan mycket väl dyka upp här i bloggen.

Skapa tusen och en natt till festen

14 dec 2018

Ska du ha fest? Det är snart dags för alla slags härliga och roliga fester när vi går in i december. Förutom jul, är det nyårsfesten som ska firas. Helst så festligt och roligt som möjligt. Däremellan kan man också fira annat, födelsedag, till exempel. Därför kan det vara bra att samla på några festtips, som kommer här.

Gör en fest inspirerad av Tusen och en natt

Om du vill skapa en mysig stämning till festen till nyår, kan du ta inspiration av sagan Tusen och en natt. Det är ju så populärt med den ombonade och mysiga inredningen. Tusen och en natt är ju en samling med sagor, som kommer bland annat från Iran, Indien och Kina. Det är liknande Bröderna Grimms sagor, som ingen egentligen vet hur de uppstod men som gick som vandringsberättelser och hade helt olika innehåll och sensmoral. Sagorna Tusen och en natt berättar om exotiska äventyr.

Själva titeln Tusen och en natt handlar om en flicka med ett arabiskt-persiskt ursprung skulle avrättas. Innan dagen för avrättningen kommer får hon tillbringa en natt med storkungen för att sedan dödas. För att undgå döden berättar flickan om så spännande saker att hon får storkungen att flyta fram dagen för hennes avrättning, då han vill höra slutet på hennes saga. Hon fortsätter berätta och han flyttar fram hennes avrättningsdag ettusenen gånger, till slut ger han upp och gifter sig med flickan och hon klarar livhanken.

Inred som nomader från Mellanöstern hemma

Om man vill inreda och göra festen i samma anda som denna Tusen och en natt, kan man börja med att ta bort alla möbler. Detta för att efterlikna de tält som man levde i på denna tid. Ta fram alla slags stora mattor och lägg dem omlott, så att de täcker golvet. Ta fram alla stora kuddar som du har och filtar. Helst ska det vara mörka kuddar. Har du inga svarta kuddar kan du köpa kuddöverdrag. Häng sedan upp filtar eller bordsdukar som även de går i svart eller mörkrött, lila eller mörkgrönt. Har du tofsar, häng upp dem i hörnen på filtarna som du hänger upp. Har du inga tofsar, köp några och det är snyggast om det går ton i ton med filtarna som du har hängt upp. 

Har du något lågt bord kan du ta fram det och placera det i mitten. När du har tagit fram alla filtar, mattor och kuddar är det sedan dags att ta fram alla stearinljsu du har hemma. Placera dem på vackra mässings-, silver- eller kopparbrickor som du har. Om inte köp några och placera stearunljusen på dem.

Beställ hem mat från den delen av världen

När du är klar med inredningen beställer du hem libanesisk mat och äter med fingrarna. Köp hem pitabröd och plocka fram vinglasen. Sedan har du din fest hemma. Det är väl bara gästerna som fattas, men dem kan vi inte tipsa om. Här kan du läsa mer. Lycka till!

Att starta en verksamhet i Vasastan

27 nov 2018

catering, mat, tacosVasastan är tveklöst en av de mer attraktiva stadsdelarna i Stockholm. Så har det dock inte alltid varit. För ett sekel sedan, och till och med senare än så, ansågs Vasastan vara något av ”landet”, en bra bit ifrån smeten som då bland annat fanns vid Klarabergsviadukten, Gamla stan och kvarteren som en gång låg däromkring.

Idag är det tvärtom. Vasastan är en attraktiv plats för såväl bostäder som för butiker och kontor för olika verksamheter. Att ha en adress här är helt enkelt något som många eftersöker. Det är en förhållandevis lugn stadsdel, som för den delen inte är tråkig på något sätt. Anrika platser som Tranans Restaurang, där Astrid Lindgren sägs ha spenderat mycket tid, bidrar till nöjeslivet i stadsdelen.

Hur det är att starta en verksamhet i Vasastan beror givetvis på vilken typ av företag det är man ska starta. Den som ska driva en mindre IT-verksamhet, till exempel, kan säkerligen hitta relativt (med betoning på relativt) billiga, mindre kontor någonstans i stadsdelen. Billigare blir det när man rör sig lite utåt mot tullarna, till exempel mot Röda Bergen och Vanadislunden. Dyrare blir det om man ska hålla sig nära Odengatan och tvärgatorna däromkring. Med det sagt beror givetvis priset för en lokal på en rad olika faktorer – inte bara på läget.

På senare år har det blivit mycket populärt att starta restaurangverksamhet i stadsdelen. På bara några år har Vasastan blivit betydligt mer restaurangtätt jämfört med hur det såg förut. Därtill har andra relaterade verksamheter startats här, till exempel aktörer som sysslar med catering.

Bör ha nytta av läget

Om man ska ha en lokal i just Vasastan bör man ha nytta av läget på något sätt – annars riskerar man att betala pengar i onödan. Säg till exempel att du ska syssla med catering. För en sådan verksamhet är det kanske inte nödvändigt att ha en stor lokal på attraktivt läge, mitt i Vasastan. Då kan man spara rejält med pengar på att röra sig någon eller några kilometer utanför tullarna, mot Solna exempelvis. Visserligen har även Solna blivit mer attraktivt på senare år, men priserna är fortfarande lägre än i Vasastan.

Ett företag som sysslar med catering får inte kunder på samma sätt som en klassisk restaurang får. Det är ingen som råkar gå förbi, som ser restaurangen och som bestämmer sig för att gå in. Snarare får man sina uppdrag på andra sätt när man arbetar med catering, och köket där maten förbereds kan lika gärna lika finnas utanför tullarna som innanför.

Många faktorer att tänka på

Givetvis finns det en rad faktorer att ha i åtanke. Har man anställda som bor utspritt runt om i staden, kan det naturligtvis vara fördelaktigt att förlägga verksamheten på en plats som förkortar pendlingstiden så mycket som det går för de flesta anställda. Det här kan höja motivationen och därmed produktionen, eftersom vardagen då blir lättare att få ihop för dem. Därutöver finns naturligtvis ytterligare faktorer att ta i beaktning när man ska välja läge för sin verksamhet.

Bästa festlokalen i Stockholm

25 nov 2018

Vilken lokal är den bästa festlokalen i Stockholm? Här är det säkerligen många restaruanger som anser att de har den finaste och bästa festlokalen i hela Stockholm, och vad som är bäst, finast och vackrast, är svårt att avgöra om man bara tar i beaktande vissa saker. Operaterassen kanske kan utses till den finaste restaurangen som finns i innerstaden. Skansens restaurang Solliden om man vill fira i ett svenskt folkloristiskt inhägnad. Skansen är bland det mest svenska vi har, där man visar hur svenskarna hade det förr i tiden. Att till exempel fira jul på Skansen är bland det mest traditionella man kan göra just på Skansen patsen där man minns jular som har firats tidigare alla år och där man har bevarat det mest traditionella och svenska.

Vill man fira bröllop kan man även det på Skansen

Kyrkan Seglora kyrka finns på Skansen och används flitigt för bröllop, för gudstjänster och andra kyrkliga aktiviteter. Tänk dig att anlända till ditt eget bröllop i en vagn som dras av en häst, som är dekorerad med nyutslagna små björkar, blommor och annat som doftar gott och som doftar sommar. Sedan skrider du in i kyrkan, bredvid den som du ska gifta dig med. Alla gäster ser förväntansfullt på när ni ger varandra löften, växlar ringar och går ut. Efteråt kan man fira ett svenskt bröllop med allt vad det innebär med folkmusik (om man gillar det) och folkdans, svensk mat och svensk musik.

Här kan man även ha företagseventet

Vill man bjuda sina anställda på något riktigt fint och extra och imponera på dem kan man förlägga företagseventet på Solliden. Då bjuder man kanske på buffé. Betalar man även för drycken, ingår hyran på lokalen, garderoben och serveringspersonalen. Då kan de hjälpa till med själva arrangemanget; man kanske vill arrangera med musik, dans, levande band eller något annat som man vill ska hända på företagseventet. 

Själva restaurang Solliden har en av Stockholms finaste utsikter. Man ser havet, Södermalms klippor på andra sidan och nedanför ser man Gröna Lund. Vill man ha företagseventet i ett av de finaste inredda restaurangerna i Stockholm ska man ha den på restaurang Solliden. Den byggdes under 1950-talet och stod klart 1952. Den är stilrent inredd inuti och har utrymme för upp till 500 gäster. Är man färrre än så kan man dela av restaurangen för mindre sällskap. Här kan man få ett typiskt svenskt smörgåsbord. Läs mer om allt detta på http://www.festlokalskansenfestvåning.se.

Tips för bra resultat med företagscatering

18 nov 2018

Företagscatering innebär att ett externt företag tar ansvar för att tillaga och servera maten vid en tillställning som ett företag anordnar. I princip är det inte någon skillnad mot privat catering då det i grunden handlar om att erbjuda mat och service. Det som däremot delvis kan skilja dessa två är att företagscatering kan vara på mycket stor nivå. Det är exempelvis inte alla cateringföretag som klarar av att hantera en fest med 1000 gäster. 

Som företagare är det viktigt att välja rätt leverantör av catering – men även kunna lita på att de sedan gör ett gott jobb. Några punkter på vägen är:

Tydlighet

Om du ska ha festen i Stockholm kan du kontakta flera cateringföretag i Stockholm för att få offert på tillställningen. I de större städerna är det aldrig några problem att få offert från flera olika företag. Bor du däremot i en småstad kan det till och med vara värt att kontakta cateringföretag från större städer i närheten. Det är exempelvis inte ovanligt att företagscatering beställs från Stockholm även om evenemanget ska ligga några mil från huvudstaden.

När offerter beställs är det otroligt viktigt med tydlighet. Det gäller allt från tider och platser till vad som ska ske gällande service och vad som förväntas kring maten osv. Det finns annars en risk att du blir missnöjd eller till och med får betala mer än vad du förväntat dig. Har du uppgett att festen ska vara 2 mil från Stockholm så kanske detta ingår i priset. Men vad händer när de anser att det snarare är 5 mil? Hur mycket läggs då på priset?

Ta tid

Det finns ingen som fixar en fest på en eftermiddag. Det är mycket som ska planeras och bokas. Vill du göra det enkelt för dig så anlita proffs som jobbar som festfixare eller eventpersonal. Det kommer att kosta men handlar det om en mycket stor fest med exempelvis 1000 personer är det extremt svårt att som ovan ordna med allt från logistik till planering. 

Gå igenom menyn – en gång till

Fråga gärna cateringföretaget vilka klassiska fel som kan råka ske. En är exempelvis att man inte tagit hänsyn till alla allergier eller andra behov vid maten. Finns det veganmat, vegetarianska rätter och laktosfritt? Finns det någon som är allergisk i sällskapet? Gå igenom menyn – en gång till. Har ni tänkt på allt?

Och underhållningen?

Ska ni stå för underhållningen själv eller köpa in denna tjänst? Det finns företag som erbjuder företagscatering, underhållning och flera delar som kan vara användbara att köpa in till ett företagsevent. Vad vill ni ha? Ska barnen få underhållning? Vad får det kosta? Vem ska ha ansvaret?

Lista: de bästa ställena i Stockholm för afternoon tea

9 nov 2018

Afternoon tea är en tafternoon tearend som kommit för att stanna. Allt fler restauranger och caféer erbjuder detta och Expressen valde därför att testa några av de mer kända platserna. Allt från dyra och lyxiga caféer till mera budgetvarianter. Totalt testades 16 platser och nog var det skillnad.

På första stället möttes de av afternoon tea i storleksordningen som ”en måltid”. Man kunde välja flera olika menyer där scones alltid serverades med olika tillbehör. En av de lyxigare varianterna innebar att man även fick sorbet och tårta. En sittning varade i två timmar och gästerna kunde njuta av sitt fika i mycket harmonisk miljö. Avslappnande, lyxigt och med många olika alternativ på menyn. Ett av de finare ställena i Stockholm, vilket även syntes på priset som var mellan 145 kr och 265 kr.

Anrikt på andra plats

På andra stället möttes de av minst sagt anrik inredning. Detta på ett av Stockholms mest kända och centralt belägna caféer. Här möts besökarna av att salt och sött möts i en härlig blandning. Här finns allt från scones och snittar till kakor och muffins. Allt från hemkokt sylt till marmelader och salta kex. En fördel är att man även kan kika in och se hur bagarna jobbar och hur dess konditor skapar de kreativa bakverken. Även här får man betala relativt mycket då en afternoon tea kostar 175 kr. Men får man ju ändå en av Stockholms bäst belägna platser.

White Guide-rankat på tredje plats

Tredje platsen var en av de få caféer i Stockholm som finns med i White Guide. Det är ett fik som ”gör gott” på två olika sätt. Bakelser, scones och andra bakverk håller mycket hög kvalité och fiket har överlag ett högt anseende bland gästerna. Samtidigt så drivs detta av Stockholms Stadsmission vilket innebär att delar av vinsten går till samhällsnyttiga insatser. En liten rolig detalj är att det är en mängd olika stilar på kaffemuggarna och kaffekopparna. Detta eftersom de kommer från Stadsmissionens second hand. Här får man betala 195 kr per person.

Vackert slott fjärderankat

Fjärde platsen de beskrev var ett slott med en av de högsta priserna i jämförelsen. Här får man lägga ut 245 kr som vuxen 150 kr som barn för ett afternoon tea. Men för det får man inte bara fantastiska bakverk utan även en magisk utsikt över Mälaren. Scones och snittar hittas på menyn tillsammans med en mängd godsaker som toscabitar och desserter. De är däremot noga med att påpeka att utbudet kan variera kraftigt mellan årstiderna.

Men om vi själva får välja så tar vi vårt afternoon tea på teagarden.se/

Varför inte arrangera en typisk vikingafest i centrala Stockholm?

9 nov 2018

Funderar du på mörkret som sänker sig över Sverige just nu? Vi går verkligen mot mörkare tider, bokstavligt talat. Vad kan vara bättre att arrangera en fest som lyser upp i vår mörka höst? Det kan vara en stor tillfrerdsställelse att arrangera en fest med tema. Varför inte ta till sig vårt nordiska påbrå och fira en rikgit vikingafest med vikingatema. Man kan göra mjöd, med inslag av öl, som vikingarna så bekant gillade. Man kan be gästerna att klä ut sig till vikingar, om man nu har sådan kläder hemma. Oavsett om man bger gästerna klä ut sig eller inte så kan man fira en fest med vikingar som tema. Då kan man ha mat som påminner om hur vikingarna åt. Vi vet inte riktigt hur vikingarna åt. Vi tror att de drack öl till den mesta maten, till och med till frukostgröten. Och ja, även barnen fick öl att dricka, för det mesta. 

Vad är mer vikinga-aktigt att fira om inte i Stadshuskällaren?

Ska man ta ut svängarna ordentligt kan man fira sin fest i Stadshuskällaren i centrala Stockholm, i stadens eget hus? I Stadshuskällaren kan man gå all-in och fira sin vikingafest. Stadshuskällaren erbjuder just den rätta miljön för alla vikinga-fantaster. Vill man ta festen steget längre kan man hyra en riktig vikingabåt och antingen hämta gästerna till festen med vikingabåten, eller ta med gästerna på en tur i vikingabåten efter festen. Det blir verkligen pricken över iet att få ta en tur ut i vikingabåten i Stockholms skärgård. Då tar man en tud och verkligen hedrar vikingarna som alltid drömde om rikedomer bortom havet, och drömde om att erövra nya kontinenter och hitta rikedomarna där.

Man måste heller inte heller ha en vikingafest

Är man inte den typen som gillar fester med särskilda teman, kan man ha festen i Stockholms stadshuskällare utan det temat. Vill man fira sin fest i en vacker lokal, i valv som verkilgen bjuder in till fest, kan man det och anlita Stadshuskällaren till sin fest. Det räcker med att vilja äta god mat och dricka ädla drycker för att vilja ha sin fest i Stadshuskällaren. Restaurangen som  serverat maten, har kockar som är flexibla och som kan göra mat efter de önskemål som man har. Kanske man inte vill ha kött på sin meny. Då kan de tillaga en festmåltid med endast vegetarianska eller veganska ingredienser. Här kan du läsa mer om hur du kan ordna din fest i festlokalen i Stadshuskällaren. 

Hur kan man arrangera en säker fest?

3 nov 2018

Överallt så hör man om övergrepp som skett i samband med större tillställningar såsom exempelvis en festival. Det är oroväckande och det är något som får många att tänka till. Är det värt att anordna en festival - en tilltänkt folkfest - om det potentiellt kan innebära att en tjej blir utnyttjad, utsatt för ett sexuellt övergrepp eller till och med utsatt för en våldtäkt?

Det här gäller även i den mindre skalan och i synnerhet för ungdomar. En hemmafest som spårar ur med mycket alkohol och där en våldtäkt äger rum. Varje förälders mardröm.

Samtidigt så kan man heller inte låsa in ungdomar och förhindra dem från att leva ett socialt liv. Vi tänkte försöka balansera lite på den här slaka linan och ge några tips om hur man kan underlätta för ungdomar och arrangera en säker fest.

Tips för att en fest ska bli säker

Här följer några åtgärder som du som förälder kan vidta:

  • Nolltolerans mot alkohol. Den här punkten ska vara given. Om du låter din tonåring ha fest i ert hus så är det också nolltolerans mot att dricka alkohol - eller mot att använda droger överhuvudtaget. Du måste sätta ner foten här. Vissa föräldrar tror att de gör sina tonåringar en tjänst genom att köpa ut en “lagom mängd” alkohol och därigenom stoppa sonen/dottern från att dricka hembränt eller smuggelsprit. Det är dels olagligt och dels också en riktig björntjänst. Köp aldrig ut. Skulle du förlåta dig själv om din dotter blivit utsatt för en våldtäkt som en följd av en extrem berusning?
  • Var närvarande: Kontrollera festen. Du kanske inte behöver vara där hela tiden, men du ska definitivt komma förbi och se hur allting går. Det kan du även be andra föräldrar att göra. En ungdomsfest har en förmåga att sprida sig och där det kan innebära att folk som inte är bjudna ändå kommer - ofta är det också då problemen knackar på dörren. Var där - även fast du inte är det.
  • Håll koll. Vilka är bjudna, vilka är inte bjudna - vad ska alla göra och hur är det tänkt att allt ska ske? Ställ frågor och var inte naiv i detta. Ungdomar säger ofta inte hela sanningen och det måste du vara medveten om.

Ägde en våldtäkt rum på en fest?

Slutligen. Vad händer om det ofattbara inträffar? Kanske inte på den fest som sker i ert hem - utan på en annan fest eller i någon annan miljö? Det första du ska göra är att kontakta polisen och få din dotter - eller den utsatta - att göra en anmälan. Offer för en våldtäkt får sina eventuella skador dokumenterade och bevis - DNA - säkrade vid en anmälan. Det är viktigt att den sker så fort som möjligt; även om det går att anmäla en våldtäkt i efterhand så finns det en större chans till fällande dom om exempelvis DNA gått att säkra.

Våldtäktsoffer får också hjälp i form av psykologer, kvinnojourer och BUP (om det handlar om ungdomar). Ett målsägarbiträde- utan kostnad - ska också anlitas. Den senare är ett väldigt viktigt stöd och detta mer än bara genom sin expertis; i rätten så fungerar denne även som ett rent mentalt stöd och en axel att luta sig mot.

En sista sak: som förälder så ska du vara ett stöd och aldrig någonsin komma med anklagelser. Lita på ditt barn och vad hon säger. Vem ska hon kunna vända sig till om inte till sina föräldrar?

Här finns en byrå med specialistkompetens inom denna typ av ärenden: https://www.våldtäkt.com.

Lär dig mer om sälj!

31 okt 2018

Har du en catering och märker att du har ett behov av att kunna få in fler och nya kunder? Många som startar ett företag, kanske som eget företag är duktiga på det som de gör, men kan sakna kompetens inom ekonomi eller marknadsföring. Då är det ingen dum idé att gå en säljutbildning.  De flesta säljutbildningar brukar gå igenom hur man kan analysera marknader, hur man kan identifiera kommande kundkretsar, hur man kan formulera sin marknadsföring, och kanske att man bör anställa säljare som arbetar på provisionsbasis. Oberoende om man anställer säljare eller om man själv säljer är det viktigt att gå en säljutbildning så att man lär sig det särskilda sättet att tänka och arbeta för att få upp försäljningen av de varor och tjänster som man säljer.

Vad innebär det att arbeta som säljare?

Många som arbetar inom säljbranschen är personer som det är lätt att tycka om. De vet att det gäller att kunna sälja sig själv, vara avväpnande så att de som ska köpa det man har att sälja, ska vilja göra det. Kan man sälja sig själv, kan man i princip sälja vad som helst. Därför är många av dessa som arbetar med sälj, personer som smälter in i nya sammanhang. De är trevliga, "säljande" och har lätt att kommnunicera. De vet att kommunikationen är A och O, och ser till att kommunicera på bästa tänkbara sätt. Här tar vi upp några viktiga områden inom sälj som är viktiga att ta med när man gör en säljstrategi.

1. Presentera varan eller tjänsten

Det gäller alltid att kunden snabbt förstår vad det är som man säljer och varifrån man kommer. Ofta har man 1-2 minuter på sig att få kunden att förstå vad det är man säljer och varför de ska köpa det man har att sälja. På de minuterna bestämmer sig kunden antingen för att fortsätta lyssna, eller slå dövörat till. Det gäller att här göra ett sådant intryck att de vill fortsätta lyssna på dig.

2. Övertyga kunden om behovet av varan eller tjänsten

När du väl har fått kundens öra och han eller hon är villig att lyssna på dig, då är det mycket viktigt att du kan argumentera för att hon, eller han behöver den vara eller tjänst som du säljer. Här kan man som säljare mest fortsätta vara så trevlig som möjligt så att hon eller han vill fortsätta att lyssna på dig.

3. Argumentera för varans förträfflighet

Här bör man som säljare argumentera för varans, eller tjänstens förträfflighet. Man bör bemöta motargument och vända på de invändningar som kunden kan ha mot att köpa varan eller tjänsten.

4. Sälj in köpet

När man bemöter argumenten som kunden kan ha, gäller det att vända kunden så att han eller hon förstår vad som är bra och nödvändigt med varan eller tjänsten.

5. Avsluta affären

Det är viktigt att kunna avsluta affären. Här måste säljaren undanröja alla tvivel som kunden kan ha för att kunden ska köpa varan eller tjänsten.

Festa ombord på en skärgårdsbåt!

22 sep 2018

Det är många som har varit på kryssningar på väg till Finland, Åland, Tyskland eller Danmark. Då kan det ofta bli stökigt, många blir fulla och det är allmänt kaos. Det kan bli så när många som inte känner varandra rör sig på samma yta. Ett mycket trevligare sätt att festa på är att ordna en fin fest som varken blir stökig eller kaotisk ombord på en skärgårdsbåt. Vill man kan man då bjuda antingen på en trerätters middag vid vackert dukat bord och med linnedukar och många glas. Eller om man tycker det bir för stelt kan man bjuda på en buffé. Då rör gästerna på sig medan de plockar åt sig av den goda maten och pratar med varandra.

Hyra lokal M/S Molly

Att åka ut på en skärgårdsbåt är en underbar idé. Då kommer gästerna ut till den vackra skärgården i Stockholm. Är det vackert och varmt kan man be dem ta med sig badkläder, och så kan man hoppa från båten när man vill bada. Eller så värmer man bastun och badar i en badtunna som finns ombord på lokalen M/S Molly. Man kan även göra annat än bada ombord på lokalen M/S Molly. Där kan man dansa. De har musikutrustning och kan koppla in en Spotify lista om man vill. Om man vill visa en film kan man det, eller ett roligt bildspel. Då kan man även ha en lek eller ett roligt spel som man kan följa på storbildsskärm. Man kan ha musikband till dansen. Har man vänner som är musikaliska kan man ta dit ett band som spelar. Där finns utrustning med mickar och förstärkare så att man kan spela musik. Instrumenten måste man ta med sig.

Hyr båten för företagseventet

Har du behov av att i stället ordna ett företagsevent kan du mycket väl göra det ombord på Lokal M/S Molly. Då är det samma slags program där; middag, om man vill ha en fin och god middag med festligt dukade bord och linnedukar, eller en buffé där alla gästerna går och rör sig och pratar med varandra. Vill de kan man även bada bastu, bada badtunna och ankra vid någon brygga eller gå i land någonstans och njuta av naturen. Man kan visa bilder och redovisning av statistik och annat viktigt för företaget och kan sedan dans inpå natten, tills det är dags att stäva hemåt mot Stockholm.

Det nyttiga kalaset behöver inte vara tråkigt

15 sep 2018

Fest är fest och vardag är vardag. Konkret så innebär det att man kan äta nyttig under vardagarna och unna sig lite mer onyttiga saker under helgerna. Är det fest som i ett kalas - oavsett om det handlar om barn eller vuxna - så kan man frossa i allt det goda: godis, glass, pajer, läsk, öl, vin, ostbågar, chips, feta såser och så vidare.

Rätt eller fel? Vi skulle säga att det har varit helt rätt, men att det numera är ett mer felaktigt beteende.

Vi blir allt fetare i Sverige

Det som är talande är att vi hade den inställning förr. Då åt vi nyttigt under veckorna och kunde unna oss lite onyttigheter under helgen. Lördagsgodis till barnen och en läsk. Nu dock: det är bara att inse fakta och möta musiken - vi blir allt fetare även i Sverige.

Faktum är att hela västvärlden håller på att äta ihjäl sig. Idag så dör fler av fetmarelaterade sjukdomar än av svält.

Tandläkare i Solna och Stockholm slog larm

Det som är särskilt oroväckande är att barnen drabbas särskilt hårt. Tandläkare vittnar dels om att tandkvaliteten blivit sämre och även läkare påvisar att många svenska barn blivit feta och därmed också löper risk för att drabbas av exempelvis diabetes. Tyvärr så visade en rapport från tandläkare i Stockholm och området kring Solna att det till mångt och mycket är en klassfråga. Fattiga barn hade sämre tänder. Något som inte enbart berodde på att man var sämre på att borsta tänderna och besöka en tandläkare. Det handlade även om kosten.

Någonting är fundamentalt fel så det är billigare att köpa läsk än mjölk, då färdiglagad mat är billigare än många råvaror och då chips kan köpas för en spottstyver. Lägger man därtill att många föräldrar jobbar obekväma tider och inte hinner laga mat så blir det ännu värre. Det är bra att tandläkare larmar då det sätter fingret på denna svåra fråga. Kanske är den föreslagna sockerskatten ändå en lösning? För folkhälsans skull.

Arrangera en nyttig fest

Med detta sagt, din fest behöver inte innebära ett regelrätt frosseri. Fokusera istället på att tillaga - eller beställa - god, nyttig mat som alla kan njuta av. Om det handlar om ett barnkalas så bör du engagera dig ännu mer i frågan. Ett första steg kan vara att välja bort en viss hamburgerkedja som medarrangör…

Ställ till med fest i Uppsala!

15 sep 2018

Det händer mycket roligt i Uppsala, terminerna startar och massor med nya studenter flyttar till Uppsala, och de "gamla" studenterna återkommer till studentstaden Uppsala. Vissa ska avsluta sina studier och bli färdiga kandidater, magistrar och doktorer. Andra står inför en början av sin utbildning. De som ska avsluta sina utbildningar brukar vilja ställa till med en fest för att fira att man äntligen har blivit färdig lärare, biolog, statsvetare eller vad man nu har valt att bli. Det bästa sättet brukar att få låna lokalen som den nation som man tillhör i Uppsala äger. Sedan beställer man in en god buffé med mat från någon bra catering. 

En buffé brukar vara bland det bästa man kan beställa till många människor. Med tanke på att det är många som är allergiska eller laktoskänsliga eller inte klarar av vetemjöl i maten kan en buffé göra att alla hittar något som de kan och vill äta. En buffé är också bra för då får man människor att röra på sig. Rör de på sig, lär de lättare känna varandra, och det är väl en god idé med att ställa till med fest i Uppsala, eller hur?

Beställ en buffé med typiskt smörgåsbord

Vill man då bjuda på något svenskt, kan man beställa en buffé med sill, lax, Västerbottenostpaj, bröd, Janssons frestelse, köttbullar och potatis. Vill man bjuda på något mer exotiskt kan man beställa in en buffé med viltkött, då kan man få ren, älgfärsbiffar, rönnbärsmarmelad, syltade kantareller och lingonparfait, allt gott som hösten bjuder på i Sverige.

Beställ en smörgåstårta till festen

Annars är den typiska bjudmaten vid dylika fester att bjuda på smörgåstårta. Då kan man välja mellan fisksmaker, eller med kött. Till det är det gott att dricka mousserande vin. Eller champagne när man ändå passar på att fira. Efteråt kan det vara gott med en ljummen rabarber- eller äppelpaj och vaniljsås.

Få leverans i hela Uppsala och norra Stockholm

Bor man i Uppsala finns det inte så många cateringföretag att välja mellan. Här kan vi rekommendera denna, som kör inom hela Uppsala, men även till norra Stockholm; såsom Täby, Upplands Väsby, Vallentuna och Lidingö. Men bor man i Uppsala, kan man alltid smaka deras mat en vanlig vardag, då de alltid har Dagens lunch mellan klockan 10-14. Vill man även hyr en festvåning kan man hyra en sådan i Uppsala. Då kan de både se till att alla får plats och att alla får god mat. Men då får man åka utanför Uppsala, till Ultuna. Läs mer om denna catering på: http://mat-verkstan.se.

Magiker – mer än bara trolleri

31 aug 2018

Många förknippar magiker med en person som står på scen och gör magiska illusioner för en större publik. Det kan vara allt från att såga itu damer som ligger i lådor till att ta fram kaniner från hattar. Men dagens magiker har mycket ofta en betydligt bredare repertoar. Många erbjuder kompletta tjänster för fester, bröllop och konferenser. Det visar en genomgång av ett flertal magiker i Stockholm. 

Det magiker alltid håller på med är magi. Men det kan vara magi som presenteras på en rad olika sätt. Att stå på scen och trolla för publiken är bara en väg. Många av de magiker som är aktiva i Stockholm erbjuder flera andra tjänster. 

Som konferencier

Ett exempel är att vara konferencier. Genom att magikern får hålla i hela programmet skapas flera fördelar. För det första kan magin vävas in i presentationer, introduktioner och annat. Istället för att berätta att middagen ska serveras genomförs detta på ett sätt som lockar till skratt och intresse. I och med att ”alla” är intresserad och road av magi blir det därmed ett sätt att locka till sig alla deltagarnas uppmärksamhet. 

För det andra kan magikern skapa en röd tråd genom hela kvällen. Att vara konferencier är en profession och med erfarenhet och magi skapas en röd tråd som många oerfarna inte klarar av att skapa. 

Underhållning där publiken är

Ett annat exempel är så kallad mingelmagi. När gästerna kommer till festen möts de av en magiker som genomför magi precis framför åskådarnas ögon. Det kan vara med servetter, pengar, vigselringar och liknande. Det som kännetecknar mingelmagi är just att magin sker med saker som finns i närheten och att det sker mycket nära åskådarna. 

Mingelmagi upplevs ofta som en ”isbrytare” vilket kan vara passande på konferenser eller fester där alla inte känner varandra sedan tidigare. 

En magiker i dörren

Ytterligare ett exempel är ”komisk dörrvakt”. Det är en av de lite mer ovanliga tjänsterna men ett par magiker erbjuder detta. En dörrvakt står och släpper in gästerna – men på ett lite oväntat sätt. Här kan det bjudas på ficktjuveri, magi och oväntad humor. 

Utvecklingen att magiker satsar på betydligt mer tjänster än scenmagi kan ses över hela landet och inte enbart i Stockholm. Förr var alltså magiker något som var en ”krydda” på festen. Idag kan de hålla i festen, välkomna gästerna och även erbjuda underhållning under festens timmar. Idag är magiker mer än bara trolleri. En person som kan hålla i festen och skapa all underhållning som behövs. 

Läs mer om hur du kan boka en magiker i Stockholm på: http://www.magikerstockholm.nu.

Så kan du ordna ett fint bröllop utomhus

10 aug 2018

Vill man arrangera ett bröllop på ett annorlunda sätt, kan man med fördel ordna med en vigsel och en bröllopsfesten utomhus. För bara några år sedan skulle man inte våga riskera regn på en fest utomhus, men numera kan man vara ganska säker på att det inte regnar mitt på sommaren. Trots det kan man ändå ha en back-up-plan ifall regenet skulle ösa ner när man har planerat hålla bröllopet utomhus. Det kan vara att snabbt ställa upp ett festligt tält, eller att snabbt kunna ta sig in under tak i någon lokal. Redan samma dag kan man avgöra om det går att hålla bröllopsfesten utomhus eller inte.

Beställ maten eller göra den själv

Ska du göra maten själv eller beställa den så att du själv kan vara med på bröllopet så mycket som möjligt? Om du vill kunna delta i bröllopsfesten är det viktigt att överlåta till någon annan att arrangera maten. Anlitar du en cateringridma, till exempel har du möjlighet på ett helt annat sätt att kunna delta i festligheterna. Förut kunde an anse att en catering inte gjorde särsklt festlig mat och att det var mat som man bara kunde anlita när man inte var så noga med maten. Inget kunde vara mer fel. Catering som mat är numera av så hög kvalitet att du gott och väl kan ordna med det till en bröllopsfest. Läs mer här om catering på Lidingö.

Plats för möbler

De är viktigt att tänka på att kunna placera ut bord och stolar så att alla får plats att sätta sig och äta vid bord. Antingen dukar man som på ett café; med flera mindre bord och stolar, eller ett långbord med stolar tätt intill så att alla kan få plats vid bordet. Det är ingen dum idé att låta alla gästerna sitta utomhus och äta maten. Även uomhusbröllop har sin charm. Gästerna kan röra sig mer fritt om man håller festen ute i stället för inne.

Plats för dans

Efter maten vill mågna gäster dansa, och då är det viktigt att planera för det. Antingen kan man låta gästerna dansa utomhus, eller gå in i någon lokal som  lämpar sig väl för dans. Det ör bra att få musik och en plats som är plan så att gästerna inte snubblar i gräs eller liknande. Vill man inte anlita ett band, kan man anlita en DJ, som oftast brukar ta med sig sin egen utrustning. Annars behöver man ordna med högtalare och spelutrustning själv.

Festen kan ha en dyr slutnota

27 jul 2018

Då man talar om olika renoveringar så handlar det till mångt och mycket om något positivt; man förverkligar en dröm som man haft. Det är jobbigt att renovera, men i slutändan så är det allt som ofta värt de uppoffringar man fått göra. Att leva i byggkaos ska ställas mot att man sedan får ett nytt kök, ett nytt badrum, ett vardagsrum för de grandiosa festerna eller ett attefallshus där barnen kan bo. Oavsett vilket så finns det ett område som kan komma att ge en högre nota än vad man tänkt sig: nämligen felaktigt dragen el och undermåliga installationer.

Det finns de facto en livsfara i detta och där kan således inte ens ett ekonomisk värde nämnas utan att de känns futtigt och irrelevant. Att en vattenskada kommer upp är tråkigt - men ingen riskerar att dö av en sådan. El däremot; där kan man dels se bränder starta, man kan se hur stötar uppkommer och båda dessa saker kan leda till fruktansvärda olyckor med dödliga utgångar.

Spotlights i festlokalen kan skapa bränder

Då det kommer till elinstallationer så är grundregeln att alltid ta hjälp av en behörig elektriker. Om du exempelvis vill skapa en liten festlokal i ditt hus i Stockholm och vill inreda med spotlights i taket så måste dessa installeras av en behörig elektriker.

Spotlights? Det är väl ingen fara med att installera spotlights själva - det gör väl de flesta på egen hand? Ja, tyvärr så är det inte ovanligt - och det är också där som olyckorna sedan sker. Man tänker inte på att en spotlight som sätts i taket avger extremt mycket hetta och om den inte isoleras på ett korrekt sätt så finns en stor olycksrisk. Sätts den i en regel - ja, då handlar det om en extrem risk för en framtida brand.

En behörig elektriker måste anlitas

Ett varningens finger i sammanhanget: många snickare erbjuder hjälp med detta. Man vill vara schysst och då man ändå håller på att sätta taket så vill man vara behjälplig och åtar sig även att sätta spottarna. Det får man göra - om arbetet sker under överseende av en behörig elektriker. Inte annars.

Hur vet man då att den elektriker i Stockholm som man anlitar har behörighet? Det finns numera en väldigt enkel metod att säkerställa detta. Genom att gå in på Elsäkerhetsverkets hemsida och skriva in företagets namn så får man alla uppgifter som man behöver kring behörighet hos de anställda. Det är ett enkelt, effektivt och säkert sätt att skaffa sig en säkrare framtid där ingen risk för vare sig person- eller egendomsskada föreligger. Ta el på allvar.

Festfin med fillers

22 jul 2018

När man går på fest vill man visa sig från sin bästa sida. Man är mån om att hitta snygga kläder och tränar kanske till och med lite extra veckorna innan en fest för att komma i favoritklänningen. En trend som börjat bli populär på senare tid är även att då och då använda fillers för att snygga till sitt utseende. Från att ha ansetts som ganska extremt har fillers numera blivit en socialt accepterad företeelse, som dessutom inte ger samma övertydliga resultat som det gjort tidigare, där ett så kallat ”duckface” väl är det tydligaste exemplet.

Behandlingen är inte permanent

Fillers används framför allt för att släta ut rynkor, men även för att ge volym och återfuktning till läppar och till insjunkna partier i ansiktet. Genom att injicera en filler under huden ger man den lyster och volym, och är behandlingsassistenten skicklig blir skillnaden påtaglig utan att ansiktet ser artificiellt ut. Dessutom behöver man inte känna att man gör något oåterkalleligt; effekten av en filler går över på mellan ett halvår och ett år, och blir man riktigt missnöjd kan man med många fillers dessutom injicera ett motmedel som gör att de aktiva substanserna i fillern löser upp sig och tar bort effekten direkt.

Gå till en certifierad klinik

Vänder man sig till en seriös klinik i Stockholm där det arbetar legitimerade sjuksköterskor och läkare, finns inga biverkningar med fillers och man behöver inte vara rädd för skador. Det kan dock hända att området där man blivit behandlad svullnar upp en stund efter behandlingen, men det går över inom några dagar. I de allra flesta fall kan man gå till jobbet direkt efter en behandling.

Du bör även kolla att den behandlande kliniken blivit certifierad av Estetiska Skönhetsrådet, som är en branschorganisation som certifierar och kontrollerar skönhetskliniker i Sverige. Ser du deras märke på dörren och hemsidan vet du att du är i trygga händer.

Gör behandlingen i god tid

Vill du prova på fillers för att bli fin till en fest rekommenderar vi att du utför behandlingen ett par veckor innan, för att vara säker på att eventuell svullnad lagt sig och resultatet blivit tydligt. En behandling med fillers inleds alltid med en konsultation där du berättar vad du vill göra, och där den behandlade sköterskan eller läkaren berätta rom de olika typer av fillers som finns och vilken som passar bäst för vad du vill uppnå. Du får en även en realistisk bild av vad du kan hoppas på.

Själva behandlingen tar ungefär en halvtimme om du till exempel vill göra läpparna lite fylligare. Fillern injiceras med nål och det kan kännas lite obehagligt till en början. Om du vill kan du få en bedövningskräm en stund innan, men även fillern innehåller ett bedövningsmedel så det onda går över ganska snabbt.

Lika naturligt som smink

Det anses inte längre konstigt eller vulgärt att fylla ut läppar eller områden i ansiktet med hjälp av fillers. Att branschen numera ses som seriös har också bidragit till att kvaliteten på produkterna och behandlingarna har höjts. De kliniker som erbjuder behandling med fillers i Stockholm är i regel mycket bra, men se alltid till att de är certifierade.

En filler i till exempel läpparna kan verkligen bli pricken över i inför festen och göra att du känner dig extra snygg. Är det så är det väl alldeles perfekt och ingenting att skämmas för. Gillar du effekten fillern ger rekommenderas att du gör en ny behandling inom fyra månader, eftersom detta gör att effekten då blir längre och resultatet oftast till och med lite bättre. Efter det behöver en ny behandling göras mellan var 6:e till 12:e månad.

← Äldre inlägg