Blogg

Sajten som helhet är främst inriktad på mat, men här skriver vi om allt som hör festen till. Tips om bröllop & barnkalas och en hel del annat festrelaterat kan mycket väl dyka upp här i bloggen.

Sju tips för paintball-nybörjare

16 mar 2017

Paintball är ett spel som ger utrymme för alla olika personligheter. Oavsett om du är taktisk och strategisk, uppoffrande och galen, ledande eller följande kan paintball vara en sport för dig. Det kan även vara ett kul sätt att krydda ett företagsevenemang!

För den som ska spela paintball för första gången kan det dock kännas lite svårt eller nervöst. Med de här tio tipsen kommer du garanterat att göra bättre ifrån dig i sporten.

Var inte rätt för skotten

Att bli träffad av en kula gör inte särskilt ont – förmodligen mindre ont än vad man tror att det kommer göra. Ja, det kan svida lite i grann i någon sekund, men efter den sekunden har du sannolikt glömt bort kulan och börjar istället fokusera på att ta dig tillbaka in i matchen.

Ta inte av masken på området

Vikten av att behålla masken på – hela tiden – när man är på området bör understrykas. Att hålla ansiktet skyddat under hela matchen är mycket viktigt för att dina första omgångar paintball ska vara så roligt och säkert som möjligt.

Avslöja inte var du är

Visst, ibland kan det vara bra att visa var du är för lagkamraterna. Motståndarna vill du dock, i de allra flesta fall, gömma dig för. Därför bör du undvika att avfyra ett skott i onödiga fall. Gör du det bör du inte bli förvånad om det kommer kulor från motståndarlaget flygande mot dig strax efter.

Generellt sett kan man säga att du endast bör avfyra pistolen i följande fall:

 • Du kan se en motståndare och tror att du har bra chans att träffa.
 • Du vet att en motståndare gömmer sig någonstans och vill ha kvar dem där, till exempel för att en lagkamrat ska kunna inta en ny position.
 • Du vill kontrollera att pistolen fungerar ordentligt innan matchen startar.

Slösa inte kulor på att skjuta mot motståndare som är alldeles för långt bort eller gömmer sig väl.

Kommunicera med lagkamraterna

Kommunikation är en viktig del av paintball. Genom att prata med ditt lag, kan du ge dem information – och de kan ge dig information. Det här kan potentiellt ge ett övertag över ett motståndarlag vars kommunikation brister.

Det är även viktigt att prata innan matchen. Genom att göra upp en enkel taktik, så som att bestämma positioner för de olika spelarna, blir laget mycket mer effektivt. Taktik är överlag en mycket viktig del i sporten.

Tro inte alltid att du är träffad

Om du träffas av en kula, kan den antingen gå sönder och ha ut färg på dig – eller så studsar den helt enkelt bara av. Det sistnämnda innebär att du är kvar i spelet. Vissa nybörjare kan tro att det är ”döda” bara för att en kula träffar dem. Men om du inte får färg på dig, är du fortfarande kvar i matchen.

Ha kul!

Bli inte alltför nervös inför din första match. Paintball är en upplevelse som ibland kännas lite läskig för nybörjare, men det bör inte glömmas att alla är där för att ha kul. Om du följer tipsen i den här texten, kommer din första match troligtvis att bli just det – kul.

Svensk paintball

Joy Stockholm är ett av de svenska lag som gjort internationellt avtryck. Laget, med spelare från Sverige och just Stockholm, var med i en stor amerikansk serie – NPPL. Joy Stockholm har tidigare legat mycket bra till i serien. På senare år har dock aktiviteten svalnat av. Andra lag som spelat ute i Europa eller USA de senaste åren är lagen Stockholm Ignition och Mashive.

En bröllopsfotograf förevigar er stora stund

17 dec 2016

För partners så finns det två stycken ögonblick som slår det mesta; den dagen man får barn och den dagen man gifter sig. Det första är naturligtvis det absolut största – men att gifta sig är inte långt efter och det vi kan säga om ett bröllop är följande: det tar tid att planera ett sådant, särskilt om det ska ske i Stockholm där det finns en konkurrens om lokaler, kyrkor och andra saker.

Kort och gott: vill du och din partner ha det bröllop i Stockholm som ni alltid drömt om så får ni vara beredda att lägga ner mycket tid på att planera och ni får även vara beredda att betala lite. Vi kan som en liten fingervisning om summan säga att det – lågt räknat – kommer att kosta omkring tolvhundra kronor per kuvert och därtill så kommer alla andra utgifter också; hyra av lokal, hyra av lokal för den efterföljande festen, kyrka och så vidare.

Det är inte gratis – men smakar det så kostar det och då det kommer till en sådan stor händelse som ett bröllop så ska man unna sig i så stor mån som plånboken tillåter. Vad ska man då tänka på? Ja, utöver gästlistan – den ska man lägga stor kraft på – så kan vi peka på några saker som vi anser att man inte får missa; små detaljer som gör stor skillnad och som kan vara värda att betala några kronor för.

 • Inbjudningskorten; anlita ett riktigt tryckeri och se gärna till att ta hjälp av en proffsig webbyrå också. Tänk på följande: vad definierar er två, finns det någon specifik händelse eller egenskap som är utmärkande för er? En webbyrå kan utforma era inbjudningskort och ett tryckeri ser till att de ser dagens ljus.
 • Bröllopsfotograf. Visst; det kan vara frestande att låta en kompis ta foton – men ärligt talat: hur bra blir det? Se till att låta en bröllopsfotograf vara med er från start till mål. Det kostar inte så mycket pengar att anlita en professionell bröllopsfotograf i Stockholm – men precis som allt annat i Stockholm så bör ni vara ute i god tid om ni vill ha en riktigt bra yrkesman. Utöver en bröllopsfotograf för era mer personliga foton så kan ni med fördel starta ett instagramkonto där även gästerna kan tagga in sina bilder.
 • Bordsplacering. Först gästlista – sedan bordsplacering. Försök att få ihop lite udda personligheter, men utan att det blir för spretigt. Åtminstone tre personer per bord bör känna varandra och därmed kunna vara de som kan driva på samtalen. Ni vill inte ha det för tyst – men heller inte för stimmigt. Alkohol kan vara både en vän och en fiende här; servera måttligt.

Fixa frisyren till festen

21 nov 2016

Beroende på vilken fest du ska på väljer du olika slags stil på dina kläder. För många gäller det även val av frisyr. Vägen till en riktigt snygg festfrisyr kan vara olika. Mycket beroende på vilken kunskap man har själv och hur mycket det får kosta.

Första steget – Inspiration

Våga tänk nytt, tänk annorlunda och utmana dig själv. Ta inspiration från många olika källor innan du bestämmer dig. Det kan vara veckotidningar med speciellt fokus på frisyrer likväl som hemsidor inom fest och kläder.

En lite mer avancerad väg är att besöka flera frisörer och fråga lite vad de kan erbjuda för frisyr inför festkvällen. Det betyder inte att man behöver klippa sig där utan om att prata och få idéer. Precis som en kommande brud jämför frisörer inför att klippningen ska ske på den stora dagen kan man jämföra frisörer inför festen.

På mindre orter kan detta upplevas något pinsamt då det snabbt sprids att man gått till samtliga frisörer som finns på orten. I större städer, ex Stockholm, går det däremot att vara betydligt mer anonym. Varför inte åka till en storstad och klippa sig? Trender och frisörer med specifika inriktningar går även betydligt lättare att hitta i Stockholm än på mindre städer i landet. Så varför inte leta upp en trendig frisör på Östermalm eller Södermalm?

Andra steget – Frisör eller inte?

Har du kunskapen om att fixa frisyren själv? Eller kanske har du vänner som kan hjälpa dig? Det är det billigaste sättet. Det enda som kostar kan vara inköp av spännen, ev. färg m.m. Men för de som vill ha det allra bästa resultatet är det en frisör som rekommenderas.

Här handlar det alltså om att ställa pris mot kvalité. Inför en bröllopsfest är det självklart för bruden att gå till en frisör. För gästen är valet inte lika självklart.

Tredje steget – Långvarigt eller inte?

Något man behöver fundera över är om frisyren ska vara långvarig eller inte. Visst kan det vara extra snyggt att färga håret svart till en halloweenfest. Men vill du ha samma färg veckan efter, och veckan efter det? Det finns färger som snabbt går bort när man duschar. Kanske kan detta vara ett alternativ mot den permanenta färgningen.

Det samma gäller specifika frisyrer. Att raka sig helt på skallen kanske kan vara coolt inför en specifik fest. Men skulle du trivas med denna ”frisyr” även efter festen är slut?

Framförallt – Tänk till före så slipper du ångra dig efteråt.

Så väljer du rätt rätt smink till festen

28 sep 2016

Att göra sig fin, lägga en make-up och anlända till en fest – ja, det är verkligen någonting som går ut över det vanliga. Att sminka sig i vardagen jämfört med att sminka sig inför en speciell fest är två stycken väsenskilda saker som bör behandlas annorlunda. Felet som många gör är att man sminkar sig på samma sätt inför festen som man gör i vardagen – med några små tillägg. Vi anser att man ska försöka – i den mån som plånboken tillåter givetvis – att använda sig av kvalitetsprodukter vid festen (och vara disciplinerad nog att inte använda dessa för ofta; en vanlig måndagsmorgon i oktober så kan ”vanligt smink” användas).

Ni förstår skillnaden? Det är skillnad på make-up och make-up och den höga prislappen som i många fall kommer står också för bättre kvalitet. Så enkelt är det. Här ska man dock veta att smink som ligger i mellanskiktet rent prismässigt också fungerar; det är de absolut billigaste produkterna som sällan ger ett tillfredsställande resultat.

Nummer ett i att välja rätt smink inför festen är alltså att välja rätt produkter och att öppna plånboken lite mer. Nummer två, enligt oss, det är: hitta rätt produkter för dig. Alla är vi olika och beroende på vilken hudton man har så ska man också försöka hitta rätt foundation för sin ton. Det finns tre stycken hudtoner och vi tänkte gå igenom dessa och skriva vilken typ av foundation som generellt passar. Kom ihåg här att vi bortser från din personliga smak och stil; dessa tips utgår från vilken foundation som passar bäst rent generellt.

 • En varm hudton – en foundation som är mer gulaktig
 • En kall hudton – en mer rosa foundation
 • En neutral hudton – här rekommenderar vi en beige foundation

Där har vi grunden till att sminka sig inför festen – men om vi istället ställer frågan hur man ska sminka sig så tänkte vi komma med några viktiga nycklar och tips:

Tips om hur du sminkar dig inför festen

 • Täck rodnader och tårkanaler kring ögonen med en bra consealer. Det ger en trygg bas inför resten av din make-up – oavsett hur mycket du vill lägga. Ögonen ska alltid framhävas!
 • Förläng ögats nedre del. Vi fortsätter med ögonen. För att få fram din snyggaste ska du  försöka att dra denna från ögats nedre del och skapa den perfekta ”kråksparken” – något som gör att ditt öga upplevs som större. Använd en smal pensel!
 • Svart kajal i innerögat. Det här ger lite ”svärta” och adderar lite mystik. Obehagligt att lägga? Testa att titta ned i golvet i motsatt riktning.
 • Guldögonskugga. Ser du trött ut? Testa att blanda lite – väldigt lite! – guldögonskugga i din consealer. Det gör att du ser extremt utvilad och fräsch ut!
 • Primer innan foundation. För de speciella festerna kan du unna dig att använda primer innan foundation; det ger ett varaktigt intryck och en illusion om en felfri hy.
 • Ögonfransböjare = festhöjare. Få de där Betty Bop-ögonfransarna genom att använda en ögonfransböjare. Bonustips: blås lite på den med din hårfön innan du sätter igång; några sekunder räcker!
 • Krysset. Prova att sätta ett kryss på din överläpp – mitt i – med en läppenna (i samma nyans som läppstiftet du ska använda). Markera konturerna med samma penna innan du använder ditt läppstift och du har den perfekta pussmunnen.

Vigselring – hur väljer du?

25 aug 2016

Vi kan börja med en hypotetisk fråga: om du var tvungen att bära ett enda plagg genom resten av ditt liv – hur skulle du tänka då; skulle du välja efter funktionalitet, efter komfort eller efter hur plagget i fråga ser ut? Förmodligen skulle du vilja hitta en kombination av alla tre (vi bortser här från det uppenbara som ligger i det hygieniska; frågan är klart hypotetisk och ställs enbart för att göra en poäng) och du skulle således vilja bära ett plagg som A)är skönt, som B) går att röra sig i och som C) är tillräckligt snyggt för att bära i alla sammanhang.

Vilken poäng vill vi ha fram genom detta? Jo, det vi tänkte titta lite närmare på här är hur man ska tänka då man väljer en vigselring. En vigselring ska bäras genom resten av av livet och måste därför uppfylla samtliga tre kriterier vi ovan nämnde gällande det hypotetiska klädesplagget. Men; hur gör många då det kommer till sin vigselring? Jo, man väljer en ring som skiljer sig från mängden; komplett med en massa utstående stenar som har en förmåga att fastna och ställa till det i vardagen.

Välj en klassisk, tidlös vigselring

Vi anser att en bra vigselring är en sådan som syns – men som inte märks. Förstår ni skillnaden? Det vi menar är att om du visar upp din vigselring så ska du mötas av ett – Ohh- från den du visar den för; men ringen i fråga ska inte påverka dig i vardagen. Den ska inte märkas då du kör bil, du ska kunna ha den – om du vill! – då du idrottar och du ska utan tvekan kunna ha den då du jobbar, lagar mat och då du genomför vardagliga sysslor.

En slät vigselring är således den rekommendation vi kan ge och vi tänkte slå hål på en vanlig missuppfattning här: Nej, en slät vigselring är inte tråkig, den är inte oglamorös och det är inte ett billigt val. Tvärtom; en slät vigselring går att tillverka i mer exklusivt utförande och behöver verkligen inte vara trist. Det handlar snarare om att välja en ring som är klassisk, som är tidlös och som aldrig går ur tiden.

Att välja en ring efter det rådande modet blir sällan bra och ska vi komma med ett tips för hur du och din partner ska välja er framtida vigselring så är det följande: Välj en slät, välj en klassisk och välj en som kostar lite mer då denna är av bättre kvalitet och enbart blir vackare för varje dag som passerar.

Närproducerat kött smakar bättre

15 aug 2016

Har du någon gång ägnat en tanke på var den köttbit du lägger upp på tallriken kommer ifrån? De flesta av oss gör inte det, vi köper kött – gärna så billigt som möjligt – och vi gör de mer av slentrian än av några andra skäl. Kort sagt; ska man servera en bit kött på lördagen så köper man också den köttbit som finns tillgänglig i butiken, man tillagar den och så äter man. Punkt slut. Kort och gott; vi tror till mångt och mycket att allt kött smakar likadant; köper du en bit oxfile så kommer den att smaka likadant oavsett ursprung.

Stämmer det? Inte alls. Det stämmer definitivt inte och det vi ska titta lite närmare på är hur förhållanden påverkar smaken för kött. Kort sagt; djur känner liksom vi människor av stress och dåliga förhållanden, ställs de hårt packade i ett bås eller tvingas spendera hela sina liv inomhus så kommer detta att kännas i din mun. Vilket naturligtvis inte är den primära anledningen – djur ska rätt till ett bra liv och därför så anser vi att man ska göra ett aktivt val och välja närproducerat kött.

Bor du i Stockholm och köper närproducerat kött så kommer köttet i fråga att komma ifrån frigående, lyckliga djur – uppfödda med kravmärkt foder – och det kommer att föra med sig väldigt många fördelar. Vi räknar snabbt upp några av de fördelar som finns i att köpa närproducerat kött, enligt följande: 

 • Miljön. I boken Äta Djur så tar författaren Jonathan Saffran Foer ett filosofiskt grepp på hela köttindustrin. Resultatet är skrämmande, djur som vansköts, transporter runt hela jorden – med massiva utsläpp (köttindustrin har en stor del alla koldioxidutsläpp över världen) och allt för att du ska kunna få en billig köttbit serverad. Är det värt det? Vi anser att det definitivt inte är det och dessutom så behöver inte närproducerat kött innebära någon högre kostnad. Genom att du dels slipper mellanhänder – du kan köpa direkt av en slaktare i Stockholm – och dels genom att köpa större mängder så kan det tvärtom vara billigare. Det är bara att frysa in.
 • Oavsett om du köper närproducerat kött av gris, fågel, får eller nöt så kommer du att känna en enorm skillnad i smak. Det är saftigare, det smakar mer – och bättre – och det är en upplevelse i sig att både tillaga och äta. Du får helt enkelt mer för pengarna och du har en möjlighet att göra det bästa av varje måltid.

Läs mer på www.närproduceratköttstockholm.se.